diagnoza - bledy swiec zarowych ?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
maszupx
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

diagnoza - bledy swiec zarowych ?

Post autor: maszupx »

analiza VAGiem daje dwa bledy silnika, ktore nawet po skasowaniu wracaja po wlaczeniu silnika. mianowicie sa to zawsze te same dwa bledy:
429F - cylinder świec żarowych 1-Q-usterka elektryczna w obwodzie
42A2 - cylinder świec żarowych 4-Q-usterka elektryczna w obwodzie

czy ktos sie spotkal juz z tym problemem? czy oznacza on pogorszony stan tych dwoch swiec? czy trzeba je wymienic na inne? czy mozna jakos sprawdzic te swiece np przez pomiar ich rezystancji?

i dodatkowa prosba o instrukcje jak i gdzie dobrac sie do swiec w Touranie 1.9 TDI 101KM
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Po prostu te świece masz spalone Trzeba wymienić.... A wymień wszystkie bo za jakiś czas spalą się pozostałe i będzie dodatkowa robota...Po odkręceniu przewodów zasilających sprawdzasz rezystancję świecy. Omomierz dajesz między końcówkę na świecy a masę. Jak świeca sprawna to rezystancja jest bliska 0 natomiast jak wskazuje "nieskończoność" jest do wymiany. I tak po kolei... Potrzebny klucz nasadka 10mm najlepiej "długa"....
maszupx
Początkujący

dzieki za info, powiedz prosze jeszcze co trzeba rozebrac, zeby dostac sie do swiec zarowych? zagladalem pod plastikowa oslone silnika i widzialem ze swiec bezposrednio nie widac, pewnie trzeba zdjac pokrywe, a pokrywe trzyma w sumie chyba 9 srob, do tego na niektorych srobach sa zamontowane haczyki, ktore przytrzmyuja przewody od chlodnicy, filtru oleju, powietrza itp. czy moglbys to potwierdzic? czy mam okdrecic wszystkie te sruby, zdjac pokrywe silnika i dopiero odslonia mi sie swiece?
pawel07777
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 2011
Imię:: Paweł
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: pawel07777 »

Z tego co widzę masz silnik 1.9 a więc świece są na zewnątrz.Gdy zdejmiesz górną plastikowa osłonę z przodu będziesz widział gumową okrągłą listwę która jest połączona ze świecami.Mocno pociąg i ukażą ci się świece żarowe.Powodzenia.
maszupx
Początkujący

zmienilem swiece i bledy zanikly, jedna byla calkowicie upalona, dzieki za pomoc.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Jakiej firmy zakupiłeś jak możesz...
maszupx
Początkujący

MONARK
Awatar użytkownika
darek8677
Użytkownik
Auto:: Touran'06BXE 105KM
Imię:: Darek

Post autor: darek8677 »

jezu, a do sprawdzenia musze wykrecac swiece zarowa czy wystarczy zdjac listwe i po kolei omomierz na koncowke swiecy i na mase aku? rok temu wymienialem kpl. swiec na beru a po 3 miesiacach na drugim cyl. padla wiec wymienilem ta jedna na bosha reszta zostala.Wkurzylo mnie to ze tak szybko sie spalila. ale teraz kiedy temp. zeszla ponizej +5 po odpaleniu przez chwile szarpie jakby palil bez jednego cylindra,po 5 sek. sie normuje ale drgania(poszarpywania na zimnym jeszcze pozostaja) nie mam mozliwosci teraz zrobic skana.BEde w pl na sw zamowie sobie kabelek na e-service;-) POzdrawiam
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: diagnoza - bledy swiec zarowych ?

Post autor: seba244 »

maszup pisze:analiza VAGiem daje dwa bledy silnika, ktore nawet po skasowaniu wracaja po wlaczeniu silnika. mianowicie sa to zawsze te same dwa bledy:
429F - cylinder świec żarowych 1-Q-usterka elektryczna w obwodzie
42A2 - cylinder świec żarowych 4-Q-usterka elektryczna w obwodzie

czy ktos sie spotkal juz z tym problemem? czy oznacza on pogorszony stan tych dwoch swiec? czy trzeba je wymienic na inne? czy mozna jakos sprawdzic te swiece np przez pomiar ich rezystancji?

i dodatkowa prosba o instrukcje jak i gdzie dobrac sie do swiec w Touranie 1.9 TDI 101KM
Miałem to samo jak kupiłem Tourana...
W ASO robiłem rozrząd i wymieniałam świece.
Teraz świece sam bym wymieniał bo jest łatwy dostęp...

Pracownik w ASO powiedział mi że sam jest zdziwiony że to auto odpala bo on widzi 3 świece uszkodzone...
Po wymienia rzeczywiście przy -20 odpala od strzała....

Wymień :ok: świece i będzie super
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

darek8677, Nie musisz zrobisz to na autku bez wykręcania...
Awatar użytkownika
pilot44
Początkujący
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: pilot44 »

Wrzucam linka z innego forum. Manual dotyczy diagnozy błędów, pomiarów i rozwiązywania problemów z działeniem świec żarowych. Temat dotyczy silnika 1.9 TDI.
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=79819
Forum jest w języku angielskim ale myślę że nie będzie miał nikt problemów z przetłumaczeniem tekstu.
Awatar użytkownika
darek8677
Użytkownik

mierzylem dzis swiece miernikiem i wszystkie maja taka sama wartosc oporowa 0,08. i dzis odpalil ladnie.Co innego kiedy stoi min.5 dni wyedy po odpaleniu przez chwile szarpie jakby bez jednego gara zapalil. TAmtej zimy mial to samo nawet gorzej ale wtedy 3 swiece byly spalone, po wymianie sie poprawilo ale nie do konca, byc moze uszczelniacze na ktorejs pompce lub wiazka...musze poczekac do swiat na diagnostyke. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

darek8677, moga to być faktycznie uszczelniacze na PD,ale ich niestety kompem nie zdiagnozujesz ;)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
darek8677
Użytkownik

zastanawia mnie tylko to ze wystepuje to tylko jak temp. spadnie ponizej 5 stopni....swiece maja rok,niby dobre a jednak cos kuleje.Ostatni raz na kompie bylem na wakacjach w pl u kumpla który robi w serwisie vw i na podwórku robi tylko auta vag, robi na programie vas chyba 5054 wersja pl i mowil ze pompki ideal niewiem na jakich kanałach tam sie sprawdza ale oscylowały tak w granicy 0 ( od+ 0,10 do -0,10)Pozdro ;)
Ostatnio zmieniony śr gru 12, 2012 20:43 przez darek8677, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

darecki popraw pls post wyżej ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
ODPOWIEDZ