diagnoza - bledy swiec zarowych ?
-
maszupx
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
diagnoza - bledy swiec zarowych ?
analiza VAGiem daje dwa bledy silnika, ktore nawet po skasowaniu wracaja po wlaczeniu silnika. mianowicie sa to zawsze te same dwa bledy:
429F - cylinder świec żarowych 1-Q-usterka elektryczna w obwodzie
42A2 - cylinder świec żarowych 4-Q-usterka elektryczna w obwodzie
czy ktos sie spotkal juz z tym problemem? czy oznacza on pogorszony stan tych dwoch swiec? czy trzeba je wymienic na inne? czy mozna jakos sprawdzic te swiece np przez pomiar ich rezystancji?
i dodatkowa prosba o instrukcje jak i gdzie dobrac sie do swiec w Touranie 1.9 TDI 101KM
czy ktos sie spotkal juz z tym problemem? czy oznacza on pogorszony stan tych dwoch swiec? czy trzeba je wymienic na inne? czy mozna jakos sprawdzic te swiece np przez pomiar ich rezystancji?
i dodatkowa prosba o instrukcje jak i gdzie dobrac sie do swiec w Touranie 1.9 TDI 101KM
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Po prostu te świece masz spalone Trzeba wymienić.... A wymień wszystkie bo za jakiś czas spalą się pozostałe i będzie dodatkowa robota...Po odkręceniu przewodów zasilających sprawdzasz rezystancję świecy. Omomierz dajesz między końcówkę na świecy a masę. Jak świeca sprawna to rezystancja jest bliska 0 natomiast jak wskazuje "nieskończoność" jest do wymiany. I tak po kolei... Potrzebny klucz nasadka 10mm najlepiej "długa"....
-
maszupx
- Początkujący
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
dzieki za info, powiedz prosze jeszcze co trzeba rozebrac, zeby dostac sie do swiec zarowych? zagladalem pod plastikowa oslone silnika i widzialem ze swiec bezposrednio nie widac, pewnie trzeba zdjac pokrywe, a pokrywe trzyma w sumie chyba 9 srob, do tego na niektorych srobach sa zamontowane haczyki, ktore przytrzmyuja przewody od chlodnicy, filtru oleju, powietrza itp. czy moglbys to potwierdzic? czy mam okdrecic wszystkie te sruby, zdjac pokrywe silnika i dopiero odslonia mi sie swiece?
-
pawel07777
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- darek8677
- Użytkownik
- Auto:: Touran'06BXE 105KM
- Imię:: Darek
jezu, a do sprawdzenia musze wykrecac swiece zarowa czy wystarczy zdjac listwe i po kolei omomierz na koncowke swiecy i na mase aku? rok temu wymienialem kpl. swiec na beru a po 3 miesiacach na drugim cyl. padla wiec wymienilem ta jedna na bosha reszta zostala.Wkurzylo mnie to ze tak szybko sie spalila. ale teraz kiedy temp. zeszla ponizej +5 po odpaleniu przez chwile szarpie jakby palil bez jednego cylindra,po 5 sek. sie normuje ale drgania(poszarpywania na zimnym jeszcze pozostaja) nie mam mozliwosci teraz zrobic skana.BEde w pl na sw zamowie sobie kabelek na e-service;-) POzdrawiam
-
seba244
- Expert
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Re: diagnoza - bledy swiec zarowych ?
Miałem to samo jak kupiłem Tourana...maszup pisze:analiza VAGiem daje dwa bledy silnika, ktore nawet po skasowaniu wracaja po wlaczeniu silnika. mianowicie sa to zawsze te same dwa bledy:
W ASO robiłem rozrząd i wymieniałam świece.
Teraz świece sam bym wymieniał bo jest łatwy dostęp...
Pracownik w ASO powiedział mi że sam jest zdziwiony że to auto odpala bo on widzi 3 świece uszkodzone...
Po wymienia rzeczywiście przy -20 odpala od strzała....
Wymień
- pilot44
- Początkujący
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Wrzucam linka z innego forum. Manual dotyczy diagnozy błędów, pomiarów i rozwiązywania problemów z działeniem świec żarowych. Temat dotyczy silnika 1.9 TDI.
Forum jest w języku angielskim ale myślę że nie będzie miał nikt problemów z przetłumaczeniem tekstu.http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=79819
- darek8677
- Użytkownik
mierzylem dzis swiece miernikiem i wszystkie maja taka sama wartosc oporowa 0,08. i dzis odpalil ladnie.Co innego kiedy stoi min.5 dni wyedy po odpaleniu przez chwile szarpie jakby bez jednego gara zapalil. TAmtej zimy mial to samo nawet gorzej ale wtedy 3 swiece byly spalone, po wymianie sie poprawilo ale nie do konca, byc moze uszczelniacze na ktorejs pompce lub wiazka...musze poczekac do swiat na diagnostyke. Pozdrawiam
- darek8677
- Użytkownik
zastanawia mnie tylko to ze wystepuje to tylko jak temp. spadnie ponizej 5 stopni....swiece maja rok,niby dobre a jednak cos kuleje.Ostatni raz na kompie bylem na wakacjach w pl u kumpla który robi w serwisie vw i na podwórku robi tylko auta vag, robi na programie vas chyba 5054 wersja pl i mowil ze pompki ideal niewiem na jakich kanałach tam sie sprawdza ale oscylowały tak w granicy 0 ( od+ 0,10 do -0,10)Pozdro 
Ostatnio zmieniony śr gru 12, 2012 20:43 przez darek8677, łącznie zmieniany 1 raz.