Problem z ciśnieniem oleju (czujnikiem?)
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Problem z ciśnieniem oleju (czujnikiem?)
Krótko opiszę mój problem, może ktoś miał już taką przypadłość (2005 rok, 1.9 Tdi, 105KM, silnik BKC)
-zaświeciła się kontrolka silnika, komp. pokazał błędy związane z klapką kolektora ssącego, spalanie poszło bardzo w górę - przyczyną okazał się spalony bezpiecznik BS8
-zaraz po wymianie bezpiecznika i skasowaniu błędów zapalił się komunikat "oil pressure" i migająca na wyświetlaczu "banieczka oleju" (nie zaświeca się żadna kontrolka oleju na zegarach)
-mechanik sprawdził ciśnienie oleju jakimś przyrządem-jest w najlepszym porządku, poziom oleju też jak ma być,
-komputer nie pokazuję żadnego błędu,
-profilaktycznie wymieniono czujnik ciśnienia oleju-nie pomogło-komunikat nadal jest
-jeżdżę tak już ładnych pareset kilometrów i poza komunikatem nic złego jak dotąd się nie dzieje-wszystko w normie
-sprawdzone też wszystkie bezpieczniki
Trochę denerwujący jest ten komunikat, bo niby nic się nie dzieje ale jednak uczucie niepewności nie daje człowiekowi spokoju.
Może ktoś ma jakieś pomysły?
-zaświeciła się kontrolka silnika, komp. pokazał błędy związane z klapką kolektora ssącego, spalanie poszło bardzo w górę - przyczyną okazał się spalony bezpiecznik BS8
-zaraz po wymianie bezpiecznika i skasowaniu błędów zapalił się komunikat "oil pressure" i migająca na wyświetlaczu "banieczka oleju" (nie zaświeca się żadna kontrolka oleju na zegarach)
-mechanik sprawdził ciśnienie oleju jakimś przyrządem-jest w najlepszym porządku, poziom oleju też jak ma być,
-komputer nie pokazuję żadnego błędu,
-profilaktycznie wymieniono czujnik ciśnienia oleju-nie pomogło-komunikat nadal jest
-jeżdżę tak już ładnych pareset kilometrów i poza komunikatem nic złego jak dotąd się nie dzieje-wszystko w normie
-sprawdzone też wszystkie bezpieczniki
Trochę denerwujący jest ten komunikat, bo niby nic się nie dzieje ale jednak uczucie niepewności nie daje człowiekowi spokoju.
Może ktoś ma jakieś pomysły?
- Tomek
- Przeglądacz
- Auto:: chwilowo bmw e46
- Imię:: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
może coś nie tak z "czujnikiem otwarcia maski", który kasuje informację o niskim poziomie oleju. Może ten temat Ci coś pomoże. Kolega Ciapek opisał jak sprawdzić czujnik.
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4025
Pozdrawiam
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4025
Pozdrawiam
Pozdrawiam
ZWzPD
ZWzPD
-
- Początkujący
Niestety czujnik ciśnienia też wymieniłem na nowy (25 zł) ale to nie pomogło.
Chyba czeka mnie sprawdzenie przewodów od czujnika, czy nie są gdzieś przetarte. Miałem kiedyś taki problem z czujnikiem temp. paliwa, jeden z kabelków był przetarty i wszystko wariowało. Na szczęście wtedy udało mi się szybko znaleźć uszkodzony przewód.
A jeżeli to nie będzie uszkodzony kabelek to nie wiem co...?
Chyba czeka mnie sprawdzenie przewodów od czujnika, czy nie są gdzieś przetarte. Miałem kiedyś taki problem z czujnikiem temp. paliwa, jeden z kabelków był przetarty i wszystko wariowało. Na szczęście wtedy udało mi się szybko znaleźć uszkodzony przewód.
A jeżeli to nie będzie uszkodzony kabelek to nie wiem co...?
-
- Początkujący
Witam ponownie,
walczę cały czas z komunikatem OIL PRESSURE,
Zrobiłem już wszystko oprócz okablowania,
Nie wie ktoś przypadkiem dokąd biegnie kabelek od czujnika ciśnienia oleju?
Rozgrzebywanie wszystkich wiązek to utopia, a wiedząc dokąd biegnie mógłbym zrobić obejście, bo najprawdopodobniej to właśnie kabel jest uszkodzony. Z góry dziękuję.
walczę cały czas z komunikatem OIL PRESSURE,
Zrobiłem już wszystko oprócz okablowania,
Nie wie ktoś przypadkiem dokąd biegnie kabelek od czujnika ciśnienia oleju?
Rozgrzebywanie wszystkich wiązek to utopia, a wiedząc dokąd biegnie mógłbym zrobić obejście, bo najprawdopodobniej to właśnie kabel jest uszkodzony. Z góry dziękuję.
-
- Początkujący
Witam,
Wakacje we Władysławowie, dziś próba odpalenia auta i wielka d..a.
Na chwilę jakby załapał i zaraz zgasł.
Potem kręciłem rozrusznikiem i nic az tu pojawił sie komunikat:
Oil pressure, Engine OFF.
Sprawdzałem stan oleju i jest stan po środku.
Odłączyłem klemę na 15 min i to nie pomogło,
pomocy !!! za kilka dni trzeba jechać do domu, niestety kabelka mam przy sobie zeby sprawdzić błędy
Wakacje we Władysławowie, dziś próba odpalenia auta i wielka d..a.
Na chwilę jakby załapał i zaraz zgasł.
Potem kręciłem rozrusznikiem i nic az tu pojawił sie komunikat:
Oil pressure, Engine OFF.
Sprawdzałem stan oleju i jest stan po środku.
Odłączyłem klemę na 15 min i to nie pomogło,
pomocy !!! za kilka dni trzeba jechać do domu, niestety kabelka mam przy sobie zeby sprawdzić błędy

- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Taki komunikat o ciśnieniu oleju spowodowany jest długim kreceniem rozrusznikiem i na pewno nie jest to przyczyną tego, że auto nie odpala. Lepiej sprawdź czy idzie paliwo na pompki. No i przede wszystkim odczyt błędów.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz