Delikatne wibracje na postoju - 1.6 FSI
-
dmx81
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Delikatne wibracje na postoju - 1.6 FSI
Przymierzam sie do zakupu i na jezdzie probnej zauwazylem, ze po odpaleniu, jak rowniez podczas postoju na swiatlach czuc w srodku male bujanie, jakbym siedzial w łódce na jeziorze z malymi falami.
Czy jest to grozny objaw, czy raczej to sie zdarza i sie nie przejmowac?
Brak jakichkolwiek odglosow, silnik pracuje rowno.
Czy jest to grozny objaw, czy raczej to sie zdarza i sie nie przejmowac?
Brak jakichkolwiek odglosow, silnik pracuje rowno.
- rekin
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1, 9 TDI BKC , 200
- Imię:: Grzegorz
Raczej to nie będzie dwumas skoro go nie słychać przy odpalaniu i gaszeniu auta.
Najprawdopodobniej padła któraś poduszka pod silnikiem. Mam to samo u siebie a koło dwumasowe miałem wymieniane miesiąc temu. Serwis stwierdził że jest do wymiany właśnie poduszka pod silnikiem.
Jedź do mechaniora niech obejrzy auto od spodu ale dokładnie.
Najprawdopodobniej padła któraś poduszka pod silnikiem. Mam to samo u siebie a koło dwumasowe miałem wymieniane miesiąc temu. Serwis stwierdził że jest do wymiany właśnie poduszka pod silnikiem.
Jedź do mechaniora niech obejrzy auto od spodu ale dokładnie.
-
dmx81
- Początkujący
ok dzieki, jak sie uda, wezme ze soba na miejsce mechanika... ewentualnie poprosze o dluzsza jazde probna i podjade do niego ( bo na miejscu stacja diagnostyczna niezle pewnie sobie policzy )
co do odglosow - zgadza sie, brak jakichkolwiek stukow itd.
Jeszcze jedno pytanie - jezli to poduszka - czy to powazna usterka? czy raczej bez obaw brac (bo z tego co doczytalem, to z tym kolem niezly wydatek)
co do odglosow - zgadza sie, brak jakichkolwiek stukow itd.
Jeszcze jedno pytanie - jezli to poduszka - czy to powazna usterka? czy raczej bez obaw brac (bo z tego co doczytalem, to z tym kolem niezly wydatek)
-
dmx81
- Początkujący
nie jestem pewien, czy mechanik bedzie mial czas podjechac ze mna, to chcialem jeszcze dopytac, po czym najlepiej rozroznic te 2 awarie?
- czy objawy bedzie widac na cos obrotomierzu? (jesli tak to nie poduszki?)
- czy objawy roznia sie przy zalaczaniu/gaszeniu auta? (czytalem, ze wystepuje szarpniecie lub stuk)
- czy przy ktoryms z tych powinno byc slychac jakis oglos pod podwoziem? (schyle sie i przyloze ucho)
- moze wcisnac sprzeglo i wtedy powinno cos sie zmienic(jesli tak, to poduszki?)
- jakies inne pomysly? te tak z glowy intuicyjnie wymyslilem, wiec moze nie calkiem zgodne z prawda, ale o takie bym prosil
dopytuje sie tak, bo ogladac musze jechac ok 80 km w jedna strone, wiec to co tu napiszecie, biore ze soba jako moja wiedze
DZIEKI
tak jak pisalem wyzej, czuc kolysanie autem (ale nie wibracje) i tylko na postoju
- czy objawy bedzie widac na cos obrotomierzu? (jesli tak to nie poduszki?)
- czy objawy roznia sie przy zalaczaniu/gaszeniu auta? (czytalem, ze wystepuje szarpniecie lub stuk)
- czy przy ktoryms z tych powinno byc slychac jakis oglos pod podwoziem? (schyle sie i przyloze ucho)
- moze wcisnac sprzeglo i wtedy powinno cos sie zmienic(jesli tak, to poduszki?)
- jakies inne pomysly? te tak z glowy intuicyjnie wymyslilem, wiec moze nie calkiem zgodne z prawda, ale o takie bym prosil
dopytuje sie tak, bo ogladac musze jechac ok 80 km w jedna strone, wiec to co tu napiszecie, biore ze soba jako moja wiedze
tak jak pisalem wyzej, czuc kolysanie autem (ale nie wibracje) i tylko na postoju
- JustMar
- Przeglądacz
- Auto:: 1,6 FSI GQG BAG
- Imię:: Mariusz
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
- Kontakt:
Re: Delikatne wibracje na postoju - 1.6 FSI
Ciekawa jak sprawa się zakończyła. Takie bujanie może pojawić się również z dwóch innych powodów. Po pierwsze wypadanie zapłony , na którymś cylindrze - uszkodzona cewka lub co gorsza spadek ciśnienia sprężania . Po drugie , choć może wydać się dziwne , uszkodzone łożysko wentylatora również potrafi wprawić nadwozie w lekkie bujanie. 
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Re: Odp: Delikatne wibracje na postoju - 1.6 FSI
1.6 FSI nie ma koła dwumasowego tylko zwykłe sprzęgłomarcin77 pisze:witam kolego może koło dwumasowe
-
Aras
- Początkujący
- Auto:: VW TOURAN 1,6 2007
- Imię:: Arkadiusz
Re: Delikatne wibracje na postoju - 1.6 FSI
u mnie w moim touranie mam to samo , z tego co sie dowiedziałem w kazdym touranie (przynajmniej z silnikiem 1,6MPI) sie tak dzieje ..poprostu te silniki maja to do siebie ze na "luzie" tak "buja"
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Odp: Delikatne wibracje na postoju - 1.6 FSI
Nie w każdym 1.6, u mnie żadnego bujania na luzie nie czuje.
NzTT
NzTT