Dokładka foteli na wersje 7-osobową

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
sergiusz
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Dokładka foteli na wersje 7-osobową

Post autor: sergiusz »

Witam poszukuje od kilku tygodni Tourana wersji 7-mio osobowej ale niestety nic ciekawego nie mogę znaleźć i stąd moje pytanie czy do wersji 5-o osobowej można domontować 3 rząd foteli?? i czy przerejestrują go wtedy na 7 osób??
Używam polskich znaków - bo w końcu to ma znaczenie, czy robisz komuś łaskę czy też laskę...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Dokładka foteli na wersje 7-osobową

Post autor: cheles »

sergiusz pisze:Witam poszukuje od kilku tygodni Tourana wersji 7-mio osobowej ale niestety nic ciekawego nie mogę znaleźć i stąd moje pytanie czy do wersji 5-o osobowej można domontować 3 rząd foteli?? i czy przerejestrują go wtedy na 7 osób??
Chyba nie za bardzo z uwagi na to że w 7 osobowej siedzenia chowają się pod podłogą a w 5 osobowej nie bedziesz miał miejsca, także zwróć uwagę, gdzie zamontujesz pasy i blokadę siedzeń na boczkach. Przyjrzyj się zdjęciom 7 osobowym na forum w poradach przy zakupie widziałem kilka aut 7 osobowych.
Jak dla mnie to za dużo zachodu z wymianą, nie wiem czy więcej nie dopłacisz za zmianę niż za zakup 7 osobowej wersji.
Co do zmiany w dowodzie rejestracyjnym jak się uprzesz na zmianę to znajdz stację diagnostyczną i pogadaj czy przejdzie jak Ci potwierdzą to jeszcze polecam sprawdzić w Urzędzie Komunikacji czy aby na pewno i to najlepiej w swoim.
Sam miałem kłopoty z wydziałem komunikacji a jak tam się uprą to będziesz miał problem - świat urzędnika i przepisy to jedno ale jego władza to drugie po Ci koszty i nerwy.
Niech koledzy odpowiedzą czy warto zmieniać w dowodzie nie wiem, jak miałbym to robić to tylko sprawdził w stacji diagnostycznej a przerejestrowanie miał gdzieś.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Też mam play przeróbki na 7 osobową wersję, bo przy zakupie nie udało mi się takiej trafić :)
Z tego co gadałem z kolesiem na stacji diagnostycznej to nie ma problemu z przebiciem w dowodzie na 7 osób - oczywiście potrzebny jest do tego jakiś tam "specjalny" przegląd za ok 250PLN (Warszawa) i koleś wpisuje Ci 7 miejsc o ile wszystko zrobisz dobrze i samochód będzie 7 osobówką zgodną z przepisami, a do tego będziesz potrzebował:
- wymienić tą materiałową podłogę w bagażniku (właśnie na podwyższaną, żeby fotele się chowały)
- wymienić 2 boczki (na wersję z blokadą siedzeń)
- zakupić 2 fotele
- zakupić jakąś belkę do której są przykręcane
- zakupić pasy
- zakupić tylne 2 słupki z wyjściem na pasy

- niektórzy mówią, że jeszcze sprężyny są inne z tyłu w 7 osobowej wersji (twardsze), ale tego na przeglądzie nie sprawdzają :)

Zakup tych części na allegro to jak patrzyłem ok 800-1200PLN (po prostu dzwonisz do typa, który sprzedaje części i mówisz, że masz 5, a chcesz przerobić na 7 i 99,9% z nich wie co jest Ci potrzebne). Oprócz sprężyn!

Także koszt wcale nie jest duży, a łatwiej znaleźć 5 osobową wersję.
A jeżeli chodzi o mocowania to rozbebeszałem swoją 5 osobową wersję i w podłodze są jakieś otwory, które mogą służyć do przykręcenia belki (muszę zakupić tą belkę, albo gdzieś na szrocie dorwać, to wtedy będę widział na 100%), ale kilka osób z tego forum pisało, że wszystkie niezbędne mocowania w nadwoziu są identyczne w obu wersjach, a są to ludzie którzy znają się na tym samochodzie jak nikt ;)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

Rauko masz jakieś namiary na tych typów....
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Nie mam.
Ja szukałem typów sprzedających fotele do Turanów i z nimi gadałem o takiej przeróbce i kosztach.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

5 na 7

Post autor: Cesarz »

Witam! Brakuje mi czasem 1 miejsca w aucie wiec zaczynam sie poważnie zastanawiac nad dostawieniem 3 rzędu siedzeń. Na allegro "wynalazłem" zestawy do przebudowy w cenie 1500 pln. Bawił sie ktoś w coś takiego? Wiem ze wiąże sie to oprócz przeróbki wnętrza mocowania foteli pasy itd jeszcze z papierkologia i przerejstrowaniem samochodu z 5 osobowego na 7.
Dużo jest przy tym dłubania? No i jak myslicie czy te "allegrowe zestawy" sa OK?

http://allegro.pl/vw-touran-lift-komple ... 73298.html
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

żeby wszystko było jak w orginale to powinieneś jeszcze spręzyny wymienic bo 7 osobowa wersja ma mocniejsze... inna jest tez roleta bagażnika co nie jest ujęte w ogłoszeniu... podejrzewam że jeszcze jakieś plasticzki i śrubeczki , a to też koszt... najlepiej przekładac z samochodu do samochodu...
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

gdzieś już był ten temat
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

Dodi pisze:żeby wszystko było jak w orginale to powinieneś jeszcze spręzyny wymienic bo 7 osobowa wersja ma mocniejsze... inna jest tez roleta bagażnika co nie jest ujęte w ogłoszeniu... podejrzewam że jeszcze jakieś plasticzki i śrubeczki , a to też koszt... najlepiej przekładac z samochodu do samochodu...
no roleta to wiem... a sprężyny czy ja wiem... waga ciezka i tak sie tam nie zmiesci... zreszta ja mam sportowe zawieszenie wiec chyba sa mocniejsze...
chyba ciezko bedzie znalesc taki cały samochód na przekladke... :(
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

ja napisałem jak jest w orginale, a jak Ty masz to nie wiem...
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

a czy ja cos mówiłem? :piwo:
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

marynarz75 pisze:a sprężyny czy ja wiem... waga ciezka i tak sie tam nie zmiesci... zreszta ja mam sportowe zawieszenie wiec chyba sa mocniejsze...
chodziło mi o to ale ok nie robmy bałaganu... a do piwka to juz jest odpowiednia opcja ;)
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Z papierologią nieby nie dużo, ale czasu pewnie to trochę kosztuje, bo:
1. jedziesz na zwykły przegląd na stację diagnostyczną i mówisz, że chcesz żeby sprawdzili czy auto nadaje się już o przewozu 7 osób (to oczywiście dodatkowo kosztuje) - pan zestacji looka czy są fotele i pasy i wbija 7 osób (w Wwa taki przegląd + stwierdzenie 2 dodatkowych foteli i pasów ok 250PLN)
2. idziesz wymień dowód rejestracyjny (nie pamiętam ile to kosztuje kasy, ale czasu pewnie sporo :) )
Co do zestawu, który pokazałeś wygląda na kompletny - oprócz śrób.
Cena - ja swego czasu znalazłem na allegro za 1000PLN taki zestaw.
Obrazek
matti1535
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: matti1535 »

No a ja si zastanawiam nad operacją w drugą stronę. chociaż nie wiem czy nie wymontuję jednego fotela i w jego miejsce pójdzie zbiornik walcowy na LPG. Będę miał wersję 6-cio osobową, ale takiego faktu to już chyba nie muszę zgłaszać do urzędu?
ODPOWIEDZ