Przebieg!

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
august
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz

Przebieg!

Post autor: august »

Witam!
Zakupiłem tourana 2004r climatronic radio RNS510 itp..przebieg jest 176tyś. Pojechałem do ASO (ponieważ spadła mi szyba od kierowcy) po zestaw naprawczy i przy okazji stwierdziłem ze sprawdzę VIN;) i się okazało ze w styczniu 2010 miał 215tyś!!! do końca był serwisowany i przy 215 wymiana rozrządu i skrzyni! i moje pytanie brzmi czy opłaca się trzymać takie auto które ma ok 250 teraz ale było serwisowane czy lepiej dać sobie spokój i zwrócić auto?? pomocy;)
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Jeśli to diesel i był prawiło serwisowany, to ja bym się tego przebiegu nie bał :)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

przebieg pewnie jest 276 tys. setke pewnie zdjeli.... tak jak kolega napisał , jezeli dobrze serwisowany i nie katowany w miescie tylko przebieg zrobiony w trasie to nie ma sie czego obawiac... no ale skad mozesz wiedziec jak ktos wczesniej uzytkowal go...
august
Początkujący

Właśnie nie wiem silnik mam 1,9 tdi a śladów zniszczeń w samochodzie nie ma. Włącznik świateł nie wytarty(ale nowy kosztuje 70 zł) drążek skrzyni w dobrym stanie kierownica też nie wygląda na tyle;) wiec obstawiam ze było na kulane w trasie tyle(oby!) nic nie piszczy dmucha z uszczelek itp
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Ale może warto by się było gdzieś dowiedzieć, czy w takim wypadku nie można o jakąś kasę (odszkodowanie za wprowadzenie w błąd) wystąpić. Ale o tym nie mam zielonego pojęcia.
august
Początkujący

Dzisiaj czekam na tel od właściciela komisu. Twierdzi ze nie wiedział o przebiegu, ale zgodnie z prawem cofanie liczników jest legalne lecz wprowadzanie kupującego w błąd jest przestępstwem! a pytałem się ja o przebieg kolega który kupował ze mną..I zobaczymy ile mi zaproponuje;) jeśli mało to oddaje chyba auto na niezgodność towaru z usługa tylko szkoda mi bo jest takie jakiego szukałem! wiec mam mieszane uczucia bo z jednej strony auto serwisowane u zadbane a z drugiej czuje sie oszukany przebieg nie wiadomego pochodzenia itp. A nie wiadomo co znowu znajdę na rynku!
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

kolego a jaki masz silnik (kod silnika?) - bo jak mało awaryjny to jak bym się starał dogadać z gościem. znalezienie auta z potwierdoznym przebiegiem nie jest takie proste.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

august pisze:Dzisiaj czekam na tel od właściciela komisu. Twierdzi ze nie wiedział o przebiegu, ale zgodnie z prawem cofanie liczników jest legalne lecz wprowadzanie kupującego w błąd jest przestępstwem! a pytałem się ja o przebieg kolega który kupował ze mną..I zobaczymy ile mi zaproponuje;) jeśli mało to oddaje chyba auto na niezgodność towaru z usługa tylko szkoda mi bo jest takie jakiego szukałem! wiec mam mieszane uczucia bo z jednej strony auto serwisowane u zadbane a z drugiej czuje sie oszukany przebieg nie wiadomego pochodzenia itp. A nie wiadomo co znowu znajdę na rynku!
To przed spotkaniem ze sprzedającym zrób gruntowny przegląd. A co do oddania życzę powodzenia - poczytaj umowę - kodeks cywilny bo myślę, że nie będzie łatwo, go zwrócić. Z ciekawości dla innych jak możesz to opisuj perypetie będzie to nauczka dla innych, żeby przed zakupem pojechać do ASO.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
august
Początkujący

A gdzie znajdę tak owy kod silnika?
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Przeczytaj Leksykon na forum - tam jest to dokładnie opisane.
august
Początkujący

cheles pisze:żeby przed zakupem pojechać do ASO.
Ja mieszkam w Jastrzębiu Zdrój a ASO jest w Rybniku i robią problemy z przeglądem a poza tym 2 dni się czeka;)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

august pisze:
cheles pisze:żeby przed zakupem pojechać do ASO.
Ja mieszkam w Jastrzębiu Zdrój a ASO jest w Rybniku i robią problemy z przeglądem a poza tym 2 dni się czeka;)
Znajdz inny jak chcesz utargować to musisz kolesiowi pokazać czarno na białym co ile kosztuje, żeby na dzień dobry spuścił z tonu.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
ENERGY
Początkujący
Auto:: Touran Ecofuel, 2.0, 2007
Imię:: Robert

Post autor: ENERGY »

august pisze:...łącznik świateł nie wytarty(ale nowy kosztuje 70 zł) drążek skrzyni w dobrym stanie kierownica też nie wygląda na tyle;)......
te rzeczy handlarz wymienia od razu aby ukryć faktyczny przebieg, więc tym bym się nie sugerował. Pojedz na na diagnostykę silnika i sprawdź w jakim jest stanie, pompo wtryskiwacze możesz mieć na wykończeniu a to już jest znaczny koszt naprawy.
august
Początkujący

Sprawa Wyjaśniona!!!

Auto wraca na komis i właściciel oddaje pieniądze!
Teraz będę ostrożniejszy!
dmx81
Początkujący

Post autor: dmx81 »

to dobrze, ze udalo ci sie to zalatwic. zycze powodzenia w szukaniu upragnionej sztuki - jakby nie bylo dla ciebie za daleko, to proponuje wyprawe na islandie :):):)

tutaj sa tourany z rocznikow 2003/04 z przebiegami 85-150 tys - tutaj nie ma zadnego kombinowania z przekrecaniem licznikow:)
poza tym gdzie na tej wyspie narobic tyle km :D

jest jedyna sztuka do sprzedania, co ma ponad 300tys km, a tak to lekkie przebiegi, sam jestem na etapie wyboru. Jedyny minus, ze nie ma zbyt duzego wyboru, 6-8 sztuk, w tym 2 z climatronic...

ja mam jeszcze ten problem, zeby sprzedac mojego, a tu bardzo popularne sa zamiany za doplata, niestety tylko 2 sztuki sa na zamiane mozliwe (chyba ze ktos zglosi sie po mojego to nie bede mial problemu), a te co mam do wyboru to bez klimy (zaloze w PL :) )
http://www.bilasolur.is/SearchResults.a ... ed39e8fabf
ODPOWIEDZ