Wahacze i przeguby- problem na przeglądzie.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Patatajka
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Wahacze i przeguby- problem na przeglądzie.

Post autor: Patatajka »

Witam,

wczoraj robiłam przegląd i Pan opisał mi na karteczce co trzeba z autem jeszcze zrobić mianowicie :

"osłona przegubu lewa i prawa strona"
"tylne poduszki przednich wahaczy lewa i prawa strona"

i zazwyczaj przez udaniem się do mechanika staram się poszukać w sieci cenowo jak to mniej więcej wygląda, by nie płacić ponownie za coś 1,5 tys co normalnie kosztuje 70 zł..

z tym, że tutaj narodził się problem ponieważ nie mogę znaleźć co to są te 'poduszki' i moje pytanie jest takie:

Czy rzeczone tylne poduszki przednich wahaczy jest to to samo co tuleje przednich wahaczy?

I jeśli już to czy mogłabym prosić o wskazówkę, jakie najlepiej kupić i jak cenowo to wygląda.

Pozdrawiam,
M.
Awatar użytkownika
Rafik
Użytkownik
Auto:: Passat 2007 2.0 140KM DSG
Imię:: Rafał
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Rafik »

pewnie chodzi o silentblocki (tuleja wahacza) :) coś w tym stylu http://allegro.pl/oryg-tuleja-wahacza-p ... 65800.html
albo z blokiem http://allegro.pl/tuleja-wahacza-vw-sci ... 92116.html

linki są przypadkowe,żeby nie było że reklamuje jakiś sklep :)
TDI To Doch Idze
morfeusz33
Specjalista
Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Post autor: morfeusz33 »

Patatjka napisz do kolegi Jeżu, na pewno zaproponuje Ci części w dobrej cenie :piwo:
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

ja założyłem Tuleje poliuretanowe (tzw,polibusze) na przód.
,auto minimalnie obniżone i jeździ się o niebo lepiej ;))
i do końca auta mam luzik ;)
tu masz zdjęcie (chyba od nas zresztą ) żebyś wiedział jak to wygląda,troche kosztują ale warto
Obrazek
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Patatajka
Początkujący

ok dziękuję,
teraz jestem w domu, poduszki=tuleje, i nie wyniesie mnie to raczej 500 zł same części także nie ma aż tak źle jak mi to facet nakreślił..

Czyli krótko mówiąc potrzebuje 2x tuleje wahaczy i 2x zwykłe gumowe osłony przegubu?
przykładowo ten 1 link i co do osłony przegubu to wszystkie są uniwersalne w VW? Bo jedyne jakie znajduje to do golfa paska i touarega..

I dziękuję serdecznie za nieocenioną pomoc :)

[ Dodano: Wto Mar 19, 2013 20:55 ]
hm tylko turuś już jest niski i jak jeszcze zejdzie niżej to nim po ziemi będę targać.. :/
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

Ja też to przerabiałem na dniach.
Dwie osłony przegubów i gumy w wahaczach wymienione.

Mam 2 sztuki oryginalnie zapakowane przednich gum do wahacza jakby Cie interesowało. Zostały mi po zakupach u kolegi jeżu :piwo: więc są do sprzedania.
Nówki z FEBI jak coś. Jakby co to PM.
Obrazek
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert

nie odczujesz że będzie niżej bo to minimalnie obniża,raczej usztywnia bardziej auto;) ale jeździ się o niebo lepiej ;)
robi sie taki sporting;))))
[you]--->Niebieski

ZWzPD

Patatajka
Początkujący

Ten poliuretan mnie intryguje poszperałam trochę i doszłam do wniosku, że jest tego za dużo i nie wiem co wybrać bo się okazuje, że jest jeszcze jakiś dolny i górny wahacz, i zewnętrzna i wewnętrzna tuleja i kompletnie nie mam pojęcia co w tym wypadku ma być...

http://www.inter-rally.pl/pol_m_Zawiesz ... 3-572.html
krzysiek_rybak
Użytkownik
Auto:: touran '05 bkc
Imię:: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: krzysiek_rybak »

A jak jest z montażem tych tulei poliuretanowych. Mi jako materiał poliuretan kojarzy się z jakimś twardym plastikiem. Nigdy czegoś takiego nie trzymałem w ręku.
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert

krzysiek_rybak pisze:A jak jest z montażem tych tulei poliuretanowych. Mi jako materiał poliuretan kojarzy się z jakimś twardym plastikiem. Nigdy czegoś takiego nie trzymałem w ręku.
To jest jakby taka twarda guma,jest w zestawie jeszcze smar do tego .żeby założyć jest potrzebna prasa.ale jak mechanik wie o co biega to zrobi to bez problemu.

[ Dodano: Wto Mar 19, 2013 22:51 ]
Patatajka pisze:Ten poliuretan mnie intryguje poszperałam trochę i doszłam do wniosku, że jest tego za dużo i nie wiem co wybrać bo się okazuje, że jest jeszcze jakiś dolny i górny wahacz, i zewnętrzna i wewnętrzna tuleja i kompletnie nie mam pojęcia co w tym wypadku ma być...

http://www.inter-rally.pl/pol_m_Zawiesz ... 3-572.html
Radzę ci patatajka sprawdzić jeszcze u innego mechanika czy to na pewno to,tylne tuleje sa bardzo wytrzymałe i turek musiałby dostawać na prawdę po dupie żeby zaczęły padać .jakie masz objawy? płynie ci auto?stuka coś ?znosi na boki?
[you]--->Niebieski

ZWzPD

Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Patatajka, Wahacz jest tylko dolny i jedna sztuka przychodzi na stronę.... (2szt na auto). W każdym wahaczu znajdują się po 2 tulejki (przednia i tylna). W sumie 4szt tulejek na auto.

Dobre tulejki robione sa w mojej okolicy... http://poliuretany.olkusz.pl/pl/volkswagen_touran
Załączniki
volkswagen-touran-02-03-12-06-wahacz-dolny-strona-lewa.jpg
Patatajka
Początkujący

QQ nic się nie dzieje, nie znosi go ani nie pływa, raczej nie stuka, 'osłucham' go jeszcze jak pojadę do pracy, tylko kurde po co mi to facet na przeglądzie rozpisał, widać miał powód i jest coś z nimi nie tak jak powinno.
194 zł za same tulejki i kolejne 100zł na osłony.. pójdę z torbami przez to auto.. :(

[ Dodano: Sro Mar 20, 2013 07:06 ]
Chyba, że mogłabym kupić na początek same tuleje wahacza przedniego-tylne, a za jakiś czas przednie... nic mu nie będzie jak będzie jeździł na różnych?
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

Możesz robić to na raty ale najpierw trzeba zweryfikować co i czy jest do wymiany.
Następnie policz ile kosztuje robocizna - może będzie droższa niż części.... Czy warto oddawać auto na kilka razy do mechanika i za każdym razem płacić mu za demontaż i montaż wahacza? Czy lepiej kupić komplet tulei ( czy to guma czy poli) i wymianić przy jednym demontażu.
Jako kobieta masz trudniej u mechaników :> zabierz kolegę do fachowca - auto na kanał i kontrola - jeśli coś jest na rzeczy to trzeba dobrego, uczciwego mechesa i robić....
Patatajka
Początkujący

jest do wymiany wg Pana z przeglądu tylna tulejka i osłony przegubów, co do robocizny to u ojca w firmie wymienią mi to za free, także robocizna mi odpada.. ok skoro na raty to mogę zrobić to fajnie :) pozostało tylko szukać najtańszych poliuretanów i osłonek :)
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert

" najtańszych poliuretanów i osłonek"
Patatajka nie szalej z najtańszymi bo jakość idzie w parze z ceną a tuleje to nie jakaś tam pierdoła .Ja bym tu kasy nie żałował(oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku)
Pamiętaj że to ty wozisz tym autem swój tyłek ;))
[you]--->Niebieski

ZWzPD

ODPOWIEDZ