Elektryczne podnoszenie szyb.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Frankdm
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Elektryczne podnoszenie szyb.

Post autor: Frankdm »

Czy po wymianie modułów sterujących silnikami do podnoszenia szyb przednich trzeba dokonywać jakiś poprawek (kodowań) w komputerze czy od razu powinno działać? Bo mi nie działa i nie wiem czy problem leży w uszkodzonych nowych modułach czy być może gdzieś dalej. Słychać tylko cykanie przy próbie sterowania. Wymienione moduły są identyczne według numeru i roku produkcji. Dotyczy to drzwi przednich lewych jak i prawych. Tył działa bez problemu. Proszę o jakiekolwiek sugestie mogące rozwiązać ten problem.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Robi się tylko adaptacje guzików, po przez ich trzymanie dłuzsze jeden raz i tyle. Silniczki były ustawione w odpowiedniej pozycji jak je zakładałes? Bo moze były zdjete z zamknietej szyby , a ty zakładałes na opuszczonej i dla tego nie chcą się otwierac, bo działa krańcówka w nich. Błedy z VAG-a są jakies ?
Frankdm
Kandydat

Jak zatem ustawić by krańcówka nie blokowała ich ? Na 100% były w innej pozycji. Natomiast z co do błędów z VAGa to nic nie wiem co do tych nowych modułów, poprzednie definitywnie wskazywały na moduł od kierowcy - failed. Problem w tym jest taki, że osobiście nie posiadam żadnego interfejsu a z "fachowcem" który diagnozuje nie do końca mogę się dogadać bo w jego mniemaniu ja gadam głupoty a on wie "wszystko", jednak jest ogólny problem z diagnostyką w okolicy dlatego muszę go tolerować. Właśnie nie wiem dlaczego ale po wymianie modułów zamieniły się miejscami przyciski przód i tył i nie wiem czy elektryk coś porobił czy jakiś zonk wyskoczył ale po zmianie na stary moduł nadal jest zamienione.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Magia ..... Najprościej to podłaczyc sam moduł i zamknąc z guzików. Apropo jeszcze ...... wymieniłes same sterowniki czy całe z silnikami ze sterownikami?
Frankdm
Kandydat

W przypadku prawych drzwi całość (silnik i moduł) w przypadku lewych tylko sam moduł. Opadają ręce - czasem myślę, że w maluchu było "lepiej" bo szło zrobić samemu :) Piszesz "Najprościej to podłaczyc sam moduł i zamknąc z guzików" nie rozumiem - podłączyć do samochodu ? Właśnie nie chcą działać tylko słychać pstryknięcie w drzwiach jak się próbuje sterować z guzików.
Ostatnio zmieniony ndz lip 24, 2011 00:07 przez Frankdm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Po pierwsze ....edytuj posty jak odpisujesz jeden po drugim. Zamontowałes moduły do drzwi? ja mowie o ich elektrycznym podłaczeniu, bez przykręcania całości. Wg tego co piszesz zamontowałes wszystko i nagle zonk - szyby nie działają. Silniczki miały takie same oznaczenia? czemu nie zmieniłes całości?
Frankdm
Kandydat

Przepraszam za te zdublowane posty. Napiszę od początku. Wszystko rozpoczęło się od pęknięcia ślizgu w prawych drzwiach. Zanim go kupiłem padający deszcz przez delikatnie niedomkniętą szybę gdzieś tam wciekając zalał moduł przy silniczku szyby. Po wysuszeniu go i sprawdzeniu zaczęły się problemy. El. lusterka działały poprawnie, centralny zamek częściowo też z tą różnicą, że czasem pstrykał bez powodu nie zamykając anie nie otwierając drzwi. Natomiast szyba już nie działała i do tego szyba od kierowcy też przestała działać tylko podczas próby sterowania z guzika słychać było pstryknięcie. Kupiłem zatem kompletny silniczek z prawych drzwi o dokładnie takich samych numerach modułu i silniczka, zamontowałem i oprócz szyb wszystko już działało poprawnie zamek centralny nie cykał bez powodu. Szyby natomiast nie działały ale i w prawej i w lewej słychać było cyknięcie w trakcie próby sterowania co ciekawe w lewej tylko do góry a w prawej tylko na dół. Elektryk stwierdził, że lewy moduł jest sterującym i pewnie on wysiadł więc trzeba go wymienić. Kupiłem moduł o takim samym numerze i roku produkcji jednak bez silniczka bo jedynie tak mi się udało dostać. Po zamontowaniu nic się nie zmieniło a nawet odkryłem, że coś chyba elektryk pokopał bo zamienione są starowania tył z przodem i góra z dołem bez względu czy sterowniki są założone nowe czy stare. Co do VAGa to jedynie wiem tyle, że pokazywał jakieś dwa błędy stałe na lewych i prawych tylnych drzwiach, które jednak poprawnie działały, być może powodem tych błędów był fakt, że auto miało kiedyś fabrycznie zablokowane okna przez odcięcie przewodu zasilającego ze względu na ciężarową wersję samochodu. Natomiast co do przednich drzwi VAG pokazywał jedynie błąd lewych drzwi ale jaki to nie wiem bo elektryk to trochę dziwny jest i może sam nie wiedział co jest grane więc nie wiele mi powiedział. Program ma po angielsku i tyle co zrozumiałem że "Electrification failed" coś w tym stylu. Ot i taki problem z tym jest. Teraz do poniedziałku elektryk ma przywrócić zamienione strony tył przód, góra dół. I zabieram go od niego bo już ponad 10 dni trzyma samochód i nie ma efektów pracy. Ale problem nadal istnieje. Moduły są dobre czy złe, gdzie leży problem? Przepraszam za długi post ale krócej chyba nie mogłem napisać o tym problemie.
Frankdm
Kandydat

No nic panowie, nie wiele pomogliście ale udało się zrobić, inny elektryk zrobił w kilka minut - ponoć wedle jego zapewnienia to był tylko bezpiecznik choć z wrażenia zapomniałem zapytać gdzie on się znajduje bo pod kierownicą na pewno go nie ma. Zatem jeśli się komuś coś podobnego przydarzy to szukać najpierw prostych rozwiązań. Pozdrawiam Wszystkich użytkowników Tourana a w szczególności weteranów Turanka i spacewalkera :D, Czytam dużo waszych porad...
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Do Adminów zatem:
Może by dołączyć guziczek na forum PIWO cobyśmy choć wirtualnie (bądź na żywo jak nadarzy się okazja) mogli je stawiać?
:mrgreen: :lol: :mrgreen:
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Taa... bezpieczniki, bezpieczniki, one zawsze winne. 10 dni szukał bezpiecznika, jak sam napisałes. A sterownik sie komunikuje i słychac ze pyka cos w silniczku...... ale twardo twierdzi ze bezpiecznik.
adameo2

Post autor: adameo2 »

Witam
Rozwiązał może ktoś ten problem? Ponieważ mam identyczny...

W swoim Caddym założyłem elektryczne szyby tj:
całe wiązki kabli w drzwiach, silniczki z modułami i przyciski, ale....
Szyby nie działają tzn.: słychać tylko cykanie ogranicznika. Po przekręceniu kluczyka dłuższe przytrzymanie guzika nic nie daje.
Zasada jest ogólnie taka, ze po odpięciu zasilania od silniczka jak podłącze je ponownie to jak wpierw nacisnę guzik od opuszczania, to ogranicznik będzie pykał tylko przy naciśnięciu w dół, więcej się nic nie dzieje ( i na odwrót).

Dodam jeszcze iż gość z ASO twierdzi że powinny same działać po podłączeniu, programowanie przytrzymywaniem guzików dotyczy tylko automatycznego zamykania.
A czas oczekiwania żeby się do nich umówić to 1,5 tygodnia...
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Jakie moduły założyłeś? Dedykowane do Caddy? Zakodowałeś Gatewaya, że są sterowniki? A w Bordnetzu (jeśli masz) też zmieniałeś bity?
Sprawdzałeś zgodność numerów części z Etką?
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
adameo2

Post autor: adameo2 »

Turanek pisze:Jakie moduły założyłeś? Dedykowane do Caddy? Zakodowałeś Gatewaya, że są sterowniki? A w Bordnetzu (jeśli masz) też zmieniałeś bity?
Sprawdzałeś zgodność numerów części z Etką?
Kupiłem wiązke z silniczkami i boczkami od gościa który rozbiera tourany i caddy na części. Szczerze to nawet nie wiem od czego są....
Nie sprawdzałem nic, wydawało mi się że będzie to działać po samym podpięciu. Etką nic nie sprawdzałem, bordnetz... nie wiem co to :) zaraz o tym poczytam.

Mam kabel do kompa ale jestem zdolniejszy w mechanice. Jak ktoś jest z wawy i mi to zrobi w godzinkę, to mogę to założyć wszystko i podjechać w weekend :)

Póki co może mi się jakoś uda to zrobić.

Auto było wersją golasa.... jest z 2005 ale rej w 2006 dopiero więc nie wiem czy ma nawet CANa bo miałem już problemy jak zakładałem moduł haka.
ODPOWIEDZ