Dobór alusków - 15' czy 16'. Chińczyki czy ori ?
- krencik
- Początkujący
- Auto:: 1T1 1,9 TDI, BLS 2006
- Imię:: Wojciech
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Dobór alusków - 15' czy 16'. Chińczyki czy ori ?
Witajcie.
Kupiłem wreszcie wymarzonego Touranka. W zestawie w bagażniku były koła letnie stalowe z praktycznie nowymi markowymi oponkami, ale 15'. Z tego co widzę popularne są bardzo letnie koła 16' calowe z alusami. Moje pytania są więc następujące:
1) Czy na moim miejscu szukalibyście ładnych alufelg 15' , czy może lepiej sprzedać te koła i zacząć kompletować od zera pełny zestaw 16' calowy ?
2) Gdy będę szukał alufelg, to skupiać się raczej na oryginalnych od VW, czy można śmiało brać pod uwagę oferty alternatywne ze sklepów internetowych? Te nowe komplety felg oferowane w okolicach 1000 zł są coś warte, czy to może jakieś chińskie badziewie o pogorszonej jakości?
Jakie nacie doświadczenia i opinie w tym temacie?
Dzięki i pozdrawiam
Kupiłem wreszcie wymarzonego Touranka. W zestawie w bagażniku były koła letnie stalowe z praktycznie nowymi markowymi oponkami, ale 15'. Z tego co widzę popularne są bardzo letnie koła 16' calowe z alusami. Moje pytania są więc następujące:
1) Czy na moim miejscu szukalibyście ładnych alufelg 15' , czy może lepiej sprzedać te koła i zacząć kompletować od zera pełny zestaw 16' calowy ?
2) Gdy będę szukał alufelg, to skupiać się raczej na oryginalnych od VW, czy można śmiało brać pod uwagę oferty alternatywne ze sklepów internetowych? Te nowe komplety felg oferowane w okolicach 1000 zł są coś warte, czy to może jakieś chińskie badziewie o pogorszonej jakości?
Jakie nacie doświadczenia i opinie w tym temacie?
Dzięki i pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Auto:: touran '05 bkc
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Jezeli szukasz felg to tylko oryginały te po 1000zł nie są nic warte. Nawet jak rozwalisz jedną oryginalną felge to nie masz problemu do kupic używanej. Co do opon 15 zawsze masz tańsze przy zakupie i napewno będziesz miał mniejsze zuzycie paliwa. Jezeli masz ładne oponki to bym przy nich zostal chyba ze uda Ci się zamienić na 16 w dobrej cenie.
-
- Użytkownik
- Auto:: touran '05 bkc
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 BXF '06
- Imię:: Pablo
- Podziękował: 1 raz
Rozważ jeszcze taką opcję
- stalowe piętnastki zostaw na zimę i kup do nich zimówki
- na lato kup nowe alu 16" np Ronal Enzo Dezent i ich cenowych odpowiedników - z nowymi oponami będą Cię kosztować ok 3 tys.
Felgi chińskie są sprzedawane tylko po 4 szt więc jak skrzywisz jakaś i będziesz chciał wymienić na nową to trzeba kupić komplet...
- stalowe piętnastki zostaw na zimę i kup do nich zimówki
- na lato kup nowe alu 16" np Ronal Enzo Dezent i ich cenowych odpowiedników - z nowymi oponami będą Cię kosztować ok 3 tys.
Felgi chińskie są sprzedawane tylko po 4 szt więc jak skrzywisz jakaś i będziesz chciał wymienić na nową to trzeba kupić komplet...
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Krencik jak nie chcesz wydawać na org. felgi VW to kup właśnie jak shaman radzi Ronal, Enzo, Dezent a ja dorzucę BORBET... duży wybór felg i jakościowo ok. Mam Borbety 3 sezon. Trwałe jak skała.
Poprzeglądaj strony, daj parę typów, doradzimy.
Co do rozmiaru. Jak masz 15 opony w dobrym stanie to pojeździj na nich. Ja mam zime i lato 16. Zawsze to większa felga ładniej wygląda i lepiej trzyma się drogi, ale to z racji szerokości.
Poprzeglądaj strony, daj parę typów, doradzimy.
Co do rozmiaru. Jak masz 15 opony w dobrym stanie to pojeździj na nich. Ja mam zime i lato 16. Zawsze to większa felga ładniej wygląda i lepiej trzyma się drogi, ale to z racji szerokości.
Pozdrawiam!
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
co do felg wracając czy ktoś zna, ktoś wie jakie są takie flagowe modele felg do VW, oczywiście zwłaszcza do Tourana.
Mile widziane zdjęcia podglądowe.
Jutro w sumie zmieniam na letnie ze stalowych na moje Borbety CA, ale za rok bym sobie walnął coś nowego
Zanim kupiłem Tourana strasznie mi się podobał jeden Turek na felgach "chicago", co prawda 17 cali
Mile widziane zdjęcia podglądowe.
Jutro w sumie zmieniam na letnie ze stalowych na moje Borbety CA, ale za rok bym sobie walnął coś nowego

Zanim kupiłem Tourana strasznie mi się podobał jeden Turek na felgach "chicago", co prawda 17 cali
Pozdrawiam!
-
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Według mnie to chodzi Ci o fele Mugello od VW (BTW Made in Poland- Ronal). Ciapek wpisz w wójka Goo VW mugello i oglądaj tylko pliki graficzne.
Niedawno do sprzedania w dobrej cenie: http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=76156#76156
Niedawno do sprzedania w dobrej cenie: http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=76156#76156
Szukajcie a znajdziecie.