Witam,
czytając na forum post o pdf zaświtała mi mysl:
1. czy odczytując vcds'em informacje o ilości popiołów w dpf, można określić +- ile auto powinno mieć przebiegu?
2. jaki wpływ na ilość popiołów ma to, czy auto jeździło po mieście czy długie trasy na autostradach?
3. czy wszystkie tourany po lifcie z dsg mają dpf'a?
pozdrawiam!
przebieg i dpf
- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
według mnie na podstawie zanieczyszczenia DPF-a nie można określić przebiegu samochodu, prędzej było by to możliwe gdybyśmy mieli dane o jego żywotności w %.
Jak śmigasz po mieście to szybciej ci się zapycha DPF, na trasie jest możliwość jego wypalenia w mieście niestety nie ze względu na ruch jaki się odbywa (światła, korki itp) uniemożliwiają utrzymanie odpowiedniej prędkości i wypaleniu DPF-a.
Nie wszystkie mają DPF.
2.0: AZV, BKD, BKP, BMA, BVE, BMV.
1.9: AVQ, BKC, BRU, BXE, BXF
Jak śmigasz po mieście to szybciej ci się zapycha DPF, na trasie jest możliwość jego wypalenia w mieście niestety nie ze względu na ruch jaki się odbywa (światła, korki itp) uniemożliwiają utrzymanie odpowiedniej prędkości i wypaleniu DPF-a.
Nie wszystkie mają DPF.
2.0: AZV, BKD, BKP, BMA, BVE, BMV.
1.9: AVQ, BKC, BRU, BXE, BXF
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
Re: przebieg i dpf
1. Można oszacować, miałem kilkanaście Touranów z podobnymi przebiegami i zapełnienie DPF zawsze podobne, nie było dużych odchyłek na + czy -bdronka pisze:Witam,
czytając na forum post o pdf zaświtała mi mysl:
1. czy odczytując vcds'em informacje o ilości popiołów w dpf, można określić +- ile auto powinno mieć przebiegu?
2. jaki wpływ na ilość popiołów ma to, czy auto jeździło po mieście czy długie trasy na autostradach?
3. czy wszystkie tourany po lifcie z dsg mają dpf'a?
pozdrawiam!
2. Przy jeździe miejskiej szybciej się zapełni (miałem takiego Passata B6, przebieg 180kkm, zapełnienie 55g., przeglądy co 20kkm - tak LongLife "wzywał" na serwis).
Przy jeździe po trasach (autostrady zachodnie) LL co 30kkm każe jechać na przegląd i silniki BMM czy BLS mają przy 170kkm poniżej 50g zapełnienia (44-48 zwykle).
3. Po lifcie bez DPF to tylko BXE, nie wiem czy z DSG występował, bo to ogólnie rzadko spotykany silnik.