Nowy Touran - 2.0 TDI 170KM DSG czy 1.4 TSI 170KM DSG

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
mauy
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Nowy Touran - 2.0 TDI 170KM DSG czy 1.4 TSI 170KM DSG

Post autor: mauy »

Witam wszystkich,

jestem już praktycznie zdecydowany na zakup nowego Tourana, tylko cały czas zastanawiam się nad wyborem silnika - TDI czy TSI (najmocniejsze wersje z DSG).

Czytam masę różnych opinii na temat jednego i drugiego silnika i są one podzielone. Osobiście skłaniam się w stronę TSI (w tej chwili mam takowy silnik 160KM i nie ma z nim żadnych problemów).

Ma ktoś z Was jakieś miłe/niemiłe doświadczenia z tymi silnikami? Chętnie wysłucham - w końcu na coś muszę się zdecydować :)

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam, Adam
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

powiem tak jeżeli śmigasz takim silnikiem i spełnia on twoje wymagania jak i nie masz złych wspomnień to na twoim miejscu brałbym taki silnik. Ja jeżdżę tylko i wyłącznie dieslami 2.0 tdi, 1,9 tdi, i tak już zostanie, benzyna z turbo nie przypadła mi zbytnio do gustu.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Jeśli bierzesz najmocniejszego TDI to masz już 177 koni a nie 170 :brawa: - w polskim konfiguratorze jeszcze ich nie ma, ale jak zapytasz w ASO to ci potwierdzą.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
mauy
Początkujący

7 koni nie robi różnicy, ale dzięki za info - najważniejsza jest dla mnie bezawaryjność silnika i komfort jazdy

TSI spisuje się bez zarzutu - miałem również okazję przejechać się Crossem TDI z 170KM silnikiem i również nie mam się do czego przyczepić - stąd dylemat
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

Ja eksploatuje taki napęd tzn 2.0 TDi 170 km z DSG od ponad trzech lat ale nie w Touranie tylko w Skodzie. Silnik jest ok.
Miałem okazję testować 2.0 TSI (200KM) z DSG i daje się odczuć że jest mocniejszy od TDi. Testowałem go dokładnie w takim samym samochodzie jak jeżdzę na codzień.
1.4 TSi w wersji 140 km jest takie sobie a w wersji 170 km nie jeździłem.
Jeśli jeździsz sam to silniki 1.4 dają radę (są wystarczające). Przy dużym obciążeniu (pasażerowie i bagaż) ich mozliwości mocno spadają a wzrasta zużycie paliewa. Niestety w takiej sytuacji podwójne doladowanie nie wiele wtedy daje przy małej pojemności silnika.

Róznica jest też w skrzyniach DSG. Przy 2.0 TDI jest 6-cio biegowy automat ze sprzęgłami mokrymi , natomiast przy 1.4, 1.8 i 2.0 TSI jest 7-mio biegowy automat ze sprzęgłami suchymi.

Moim zdaniem 7 biegowe DSG działa jeszcze szybciej i płynniej od 6 biegowego.
W obydwu przypadkach zdarzają się awarie , ich żywotność jest porównywalna.

Jeśli akceptujez wyższe koszty paliwa przy TSI to wybierz benzynę.

Mimo, że 2.0 TSi byla dla mnie dużo sprawniejsza, ja i tak wolę diesla. Jeżdzę dieslami od lat.
Moje 2.0 TDi z DSG spala w mieście ok. 7,5 l/100 a trasie potrafi zejść ze spalaniem nawet do 4,8 l/100. To ogromna zaleta.
Przy dużym obciążeniu samochodu praktycznie nie odczuwa się straty mocy i elastyczności. Dla mnie to bardzo dobry zespól napędowy.
Ostatnio zmieniony pn kwie 29, 2013 11:18 przez Johny7205, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
mauy
Początkujący

Wyższe koszty nie są w ogóle brane pod uwagę - prawdopodobnie wyjdzie to i tak na zero - TDI kosztuje 10k więcej, pali trochę mniej, cena ropy praktycznie identyczna, jak benzyny. A do tego wszystkiego ubezpieczenie będzie wyższe przy silniku 2.0 niż przy 1.4 ;)

Diesla nigdy nie miałem i dlatego się zastanawiam, czy jest sens zastanawiać się nad nim, czy wybrać sprawdzony już silnik
Awatar użytkownika
Johny7205

Podejrzewam że jeździłeś 1.8 TSi skoro miałeś 160 KM.

Silnik 1.4 TSi w konfiguracji 170 KM jest już mocno wysilony.

Popatrz w necie na opinie o nim w tej własnie wersji.
Obrazek
Awatar użytkownika
mauy
Początkujący

Jeżdżę Golfem 1.4 TSI 160KM - wiem, że Touran jeszcze więcej wyciągnął z tego silnika, ale nadal po praktycznie ta sama jednostka
Awatar użytkownika
Johny7205

Ok. Jeśli jesteś przekonany do benzyny TSI , to taki powinieneś wybrać w Touranie.

Ja jestem przekonany generalnie do diesli.

Nie ma co dalej dywagować bo to jak dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.
:lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
mauy
Początkujący

Nie zamierzam nikogo do niczego przekonywać, tym bardziej, że sam jeszcze nie jestem zdecydowany.

Chętnie jednak posłucham opinii użytkowników jednego i drugiego silnika - mam nadzieję, że ktoś z benzyniakiem się odezwie ;)

Dzięki bardzo za posty ;)
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

Witaj

U kogo kupujesz w Trójmieście? Ja jakiś czas temu robiłem podejście u Plichty do nowego Tourana Highline 1.4 TSI 140KM ale jakoś po jeździe próbnej nie przekonał mnie ten silnik, a w sumie odpuściłem zakup nowego.
Ja mam skalę porównawczą pomiędzy 1,4 TSI 140KM i 2.0TDI 140KM oba ze skrzynią DSG. Według mnie diesel miał lepszego kopa.
No i spalanie mniejsze.
Obecnie mam po naprawach 2.0TDI 170KM na pokładzie 186KM i 402NM.
Chyba teraz bym się zdecydował na benzynę mimo, że miałem do tej pory diesele.
Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Awatar użytkownika
mauy
Początkujący

Prawdopodobnie będzie to Plichta - pierwszy samochód kupowałem u nich, więc pewnie i drugi też.

Niestety nie mają do testów TSI 170KM, więc porównania nie mam. TDI jest całkiem całkiem odnośnie mocy. Myślę, że wystarczy na taki samochód.

A dlaczego wybrałbyś benzynę? Napiszesz coś więcej na ten temat?
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Ja troche z innej beczki. A próbowałes rozesłac konfiguracje po kilku dilerach w polsce? Mozesz byc mile zaskoczony różnica cen. :mrgreen:
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
mauy
Początkujący

Nie próbowałem, ale raczej nic więcej co uzyskam nie wyhandluję - na wstępie dostanę 9% rabatu + mam zaprzyjaźnionego sprzedawcę, który mam nadzieję dorzuci jeszcze coś od siebie (tak przynajmniej było przy poprzednim samochodzie)
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Jak ktoś nie lubi benzyny to to go nikt nie przekona...i odwrotnie, ale napewno przyjemniejsza jazda jest w TDI i w DSG.
ODPOWIEDZ