Przełącznik szyb - str. kierwocy

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Przełącznik szyb - str. kierwocy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Witam
Czy może ktoś wie czym się różni panel z przyciskami do szyb (str. kierowcy), ale ten który środkowy przycisk ma dzielony na dwa.

Numer przełącznika: 7P6 959 857, a wygląda on tak:

Obrazek

Z tego co wyczytałem zakładany on jest w autach od 2011 (Touran, Sharan, Touareg).
Czy dzięki tymi dwoma przyciskami możemy nie zależnie wyłączyć sterwoanie szybami np. tylko w przednich czy tylko w tylnych drzwiach, a nie jak z pojedynczym, że wyłączamy wszystkie oprócz kierowcy ?
W Etce opis tego przełącznika brzmi tak: "przełącznik otwierania okien i uruchomiania blokady drzwi przed dziećmi", jeżeli dobrze rozumiem to jednym z przycisków blokujemy szyby a drugim otwieranie np. tylnych drzwi, czy ktoś może ma taki założony, czy jak bym założył taki do przedlifta to będzie on dobrze działał ?

Może ktoś już miał do czynienie z takim przełącznikiem ?

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Tomasz_W-wa pisze:dobrze rozumiem to jednym z przycisków blokujemy szyby a drugim otwieranie np. tylnych drzwi,
Nie miałem z nim do czynienia, ale wydaje mi się,że blokuje on niezależnie tylko podnoszenie szyb tył...lewą i prawą stronę.....Do wyboru.... To moja teoria...
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Dzisiaj podłączyłem taki przełącznik do swojego Tourana (przedlift).
Mały przycisk po lewej stronie działa tak jak w starej wersji przełącznika czyli blokuje otwieranie okien we wszystkich drzwiach oprócz kierowcy (zapala się również podświetlanie przycisku na taki pomarańczowy kolor), wciskając prawy mały przycisk uruchamiamy lewy przycisk, włącza się blokada okien i zaświeca się tylko lewy przycisk, przy kliknięciu jeszcze raz wyłączamy lewy przycisk.
Wniosek jest taki, że do wersji przedliftowej raczej nie ma sensu go wkładać, oczywiście działać działa, ale lepiej kupić ten z jednym długim przyciskiem.
Jak widać w nowszym Toranie 1T3 jest już trochę inna instalacja.

Można temat zamknąć.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

To jest tzw. Family Paket (PR-Nr: PKF)
W jego skład wchodzi:
- niezależne blokowanie szyby i zamka tylnych drzwi lewych i prawych
- osłona na oparcia foteli przednich i drugiego rzędu (na przebierające dziecięce nóżki :))

Koszt śmieszny bo 96 neuronów. Na Polskę w Touranie na razie nie dostępny, "może z następnym modelem roku" cytat pracownika od importera

Technicznie to: inny sterownik drzwi kierowcy, inne zamki tylnych drzwi.
Na niemieckim forum ktoś już to modował....
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
ODPOWIEDZ