Głośnik w przednich drzwiach - trzeszczy

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Głośnik w przednich drzwiach - trzeszczy

Post autor: rock4 »

Witam. Od około 2 tygodni borykam się z problemem trzeszczącego (charczącego, jak kto woli) głośnika w przednich, lewych drzwiach. Początkowo myślałem, że jest to spowodowane niskimi temperaturami (głośnik po pewnym czasie grał ładnie - przynajmniej tak mi się wydawało) ale dzisiaj stwierdzam, że nie ma to nic do rzeczy, ponieważ głośnik na tyle zaczął przeszkadzać, że przełączyłem dźwięk tylko na tylne.
1. Czy warto poddać głośnik regeneracji czy może lepiej kupić używany?
2. Czy aby zdemontować głośnik muszę ściągać cały bok tapicerki czy może da radę ściągnąć plastik zakrywający głośnik?
3. Może macie jakieś inne pomysły?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Za nim zaczniesz myśleć o wymianie warto posprawdzać połączenia.
- kostka radia
- wtyczka na głośniku
- wtyczka-gniazdo na słupku A. Po otwarciu drzwi ściskasz od góry i dołu gumę tuż przy blasze słupka. Jak odpuścić zatrzask ściągniesz gumę i zobaczysz wtyczkę blokowaną pomarańczowym ramieniem. To ramię musisz otworzyć a wtedy wtyczka sama wyjdzie z gniazda
Poniżej zdjęcie z zabawy przy głośniku tylnym w Borze
Obrazek

Przed każdym z tych punktów sprawdź czy coś się poprawiło.

Wymontowanie głośnika wiąże się z rozwierceniem 4 nitów mocujących. Tak go też najlepiej później montować - śrubki lubią się odkręcać

Inny pomysł to podpięcie VAG'a i wprowadzenie radia w testowanie głośników.
Istnieje także możliwość, że to radio szwankuje, wtedy najlepiej przełożyć piny we wtyczce radia i zamienić np. lewy głośnik z prawym. Zobaczysz wtedy czy problem wędruje, czy dotyczy tylko tego głośnika
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

Touranek, dzięki za podpowiedzi. Na dzisiaj sprawdziłem połączenia te koło zawiasów drzwi oraz przy kostce przy radiu. Niestety ilość kabelków przy kostce która wchodzi do radia powoduje, że wole nie "grzebać" przy nich. Muszę skombinować jakieś inne radio i podpiąć je celem sprawdzenia czy to wina radia.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

Odświeżę trochę temat...
Czy mogę prosić o nr katalogowy głośników przednich? Chodzi mi w szczególności o głośnik niskotonowy.
Oddałem głośnik do regeneracji, niestety koleś nie podołał z naprawą, rozwalając głośnik (a nie naprawiając go). Oddał mi forsę (nie oczekiwalem tego), wiec teraz muszę kupić na alledrogo czy gdziekolwiek indziej. Niestety, przed oddaniem głośnika nie spisałem sobie nr kat. :(
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Przemomax
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI DSG BKDAF
Imię:: Przemo
Podziękował: 1 raz

Post autor: Przemomax »

Witam,ja mam peknięty plastik od głośnika w prawych drzwiach przednich,dzis zamwiłem nowy tylko zastanawiam sie czy sam plastik pojdzie bez problemu wymienic,moze ktos z Was to robił,pozdrawiam Przemo
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

hmmm... jad dobrze pamiętam to głośnik wraz z plastikiem jest jednym wielkim monolitem. nie wydaje mi się by można było wymienić któryś z jego elementów konstrukcyjnych. no ale nikogo nie zniechęcam do zabawy :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Głosnik jest mocowany na takiej tuleji do drzwi, a boczek i jego kratka tylko to zakrywa. Zdejmując boczek głosnik trzyma sie w drzwiach.
ODPOWIEDZ