2 zdjęcia w minutę - czy to możliwe?
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
2 zdjęcia w minutę - czy to możliwe?
Słuchajcie dzisiaj przyszła do mnie jakże radosna korespondencja od Straży Miejskiej w Debrznie.
Przysłali mi dwa mandaty (a tak naprawdę to wezwania) z fotkami zrobionymi w odstępie 1min! koniec jednej wiochy - 81km/h (Uniechówek) i początek drugiej (Uniechów) - 62km/h ... łącznie 400zł 8pkt
Jak to jest z takim zdarzeniem? czy nie powinienem dostać 1 mandatu, jak można ukarać za coś co jest zrobione w jednym czasie... w ogóle czy to możliwe abym w 1min przejechał 1,6km mając takie prędkości?
Dodam tylko, że starałem się jak najbardziej zwalniać do tych "50" ale na to wychodzi, że nie zdąrzyłem wyhamować i przyśpieszyłem nie osiągając tabliczki ale mijając ostatni dom...
Co sądzicie o tym? ktoś coś podpowie? nie ukrywam, że odległość dość daleka i szkoda mi czasu ale może warto powalczyć z tym ku*estwem i złodziejstwem??
Przysłali mi dwa mandaty (a tak naprawdę to wezwania) z fotkami zrobionymi w odstępie 1min! koniec jednej wiochy - 81km/h (Uniechówek) i początek drugiej (Uniechów) - 62km/h ... łącznie 400zł 8pkt
Jak to jest z takim zdarzeniem? czy nie powinienem dostać 1 mandatu, jak można ukarać za coś co jest zrobione w jednym czasie... w ogóle czy to możliwe abym w 1min przejechał 1,6km mając takie prędkości?
Dodam tylko, że starałem się jak najbardziej zwalniać do tych "50" ale na to wychodzi, że nie zdąrzyłem wyhamować i przyśpieszyłem nie osiągając tabliczki ale mijając ostatni dom...
Co sądzicie o tym? ktoś coś podpowie? nie ukrywam, że odległość dość daleka i szkoda mi czasu ale może warto powalczyć z tym ku*estwem i złodziejstwem??
Ostatnio zmieniony sob maja 11, 2013 08:40 przez GioW, łącznie zmieniany 2 razy.
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Wydaje mi się że mamy tutaj przypadek zbiegu wykroczeń. I wtedy powinieneś dostać jeden - mandat za poważniejsze wykroczenie.
Kodeks Wykroczeń
Art. 9. § 1. Jeżeli czyn wyczerpuje znamiona wykroczeń określonych w dwóch lub więcej przepisach ustawy, stosuje się przepis przewidujący najsurowszą karę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych na podstawie innych naruszonych przepisów.
§ 2. Jeżeli jednocześnie orzeka się o ukaraniu za dwa lub więcej wykroczeń, wymierza się łącznie karę w granicach zagrożenia określonych w przepisie przewidującym najsurowszą karę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych na podstawie innych naruszonych przepisów.
Kodeks Wykroczeń
Art. 9. § 1. Jeżeli czyn wyczerpuje znamiona wykroczeń określonych w dwóch lub więcej przepisach ustawy, stosuje się przepis przewidujący najsurowszą karę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych na podstawie innych naruszonych przepisów.
§ 2. Jeżeli jednocześnie orzeka się o ukaraniu za dwa lub więcej wykroczeń, wymierza się łącznie karę w granicach zagrożenia określonych w przepisie przewidującym najsurowszą karę, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych na podstawie innych naruszonych przepisów.
-
materazzi
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ja w tamtym roku też dostałem mandat z SM Debrzno, przejeżdżałem raz przez tą wioskę będąc w trasie.. Jechałem według SM 51km/h na ograniczeniu do 40km/h! wygląda jakby przejezdnym chcieli wcisnąć mandaty za jakieś śmieszne przekroczenia, też mam za daleko, żeby wyjaśniać sprawę. Dla mnie to pachnie oszustwem..
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Ogolnie powinienes dostać jeden mandat tak jak pisze Tomas czyli w zbiegu wykroczeń ale trzeba sie zastanowic czy ta sama jednostka wystawiła 2 fotoradary. Bo może jeden był policyjny a drugi Straży miejskiej. Dodatkowo czy był wystawiony znak ostrzegawczy o elektronicznym pomiarze prędkości to też bardzo ważne jak nie było można wygrać sprawę:P Po trzecie zawsze w ostateczności możesz poprosić o świadectwa legalizacji urządzeń a moze któres nie posiada wiec sprawa wygrana 
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO
- Groul
- Przeglądacz
Niestety to nie jest zbieg wykroczeń ani zbieg przepisów.
Są to dwa odrębne wykroczenia. Jest to denerwujące ale prawdziwe. Jest to inny odcinek drogi (miejsce) i inny czas. Co innego gdyby dwa radary zrobiły zdjęcie w tym samym czasie i w tym samym miejscu. Niestety SM Debrzno jest słynne z tych metod. Trasy powiatów Chojnice, Człuchów, Miastko, Szczecinek są chyba najbardziej naszpikowane tym ustrojstwem.
A jak wygląda ostrość zdjęci? Widać dokładnie kierowcę?
W przypadku zbiegu wykroczeń nie ma znaczenia czyj radar. Ważne jest miejsce i czas. Postaram się to wytłumaczyć.
Najprościej będzie na skrzyżowaniu. Przechodzisz przez jezdnie na czerwonym świetle. Z jednej strony skrzyżowania widzi to Policjant a z drugiej Strażnik Miejski. Za to możesz dostać mandat tylko od jednego z nich bo ujawnili oni to samo wykroczenie. Mandat za jedno wykroczenie nie może być większy niż 500zł.
A jeden mandat za dwa lub więcej wykroczeń może być max do 1000zł. Ale do tego musisz jednym czynem popełnić kilka wykroczeń. Np. ruszając i kierując samochodem gdy nie masz przy sobie dokumentów pojazdu, nie posiadając uprawnień do kierowania, nie zapinając pasów, pasażerowie tez ich nie zapinają a do tego jeszcze wieziesz więcej osób niż pojazd jest przystosowany.
Co do oznaczeń to wiem, że jest prawidłowe. Jeżdżę tam. Legalizację możesz sprawdzić ale wątpię żeby było z nią coś nie tak. Oni tego pilnują.
Mam nadzieję że trochę rozjaśniłem sytuację
Są to dwa odrębne wykroczenia. Jest to denerwujące ale prawdziwe. Jest to inny odcinek drogi (miejsce) i inny czas. Co innego gdyby dwa radary zrobiły zdjęcie w tym samym czasie i w tym samym miejscu. Niestety SM Debrzno jest słynne z tych metod. Trasy powiatów Chojnice, Człuchów, Miastko, Szczecinek są chyba najbardziej naszpikowane tym ustrojstwem.
A jak wygląda ostrość zdjęci? Widać dokładnie kierowcę?
W przypadku zbiegu wykroczeń nie ma znaczenia czyj radar. Ważne jest miejsce i czas. Postaram się to wytłumaczyć.
Najprościej będzie na skrzyżowaniu. Przechodzisz przez jezdnie na czerwonym świetle. Z jednej strony skrzyżowania widzi to Policjant a z drugiej Strażnik Miejski. Za to możesz dostać mandat tylko od jednego z nich bo ujawnili oni to samo wykroczenie. Mandat za jedno wykroczenie nie może być większy niż 500zł.
A jeden mandat za dwa lub więcej wykroczeń może być max do 1000zł. Ale do tego musisz jednym czynem popełnić kilka wykroczeń. Np. ruszając i kierując samochodem gdy nie masz przy sobie dokumentów pojazdu, nie posiadając uprawnień do kierowania, nie zapinając pasów, pasażerowie tez ich nie zapinają a do tego jeszcze wieziesz więcej osób niż pojazd jest przystosowany.
Co do oznaczeń to wiem, że jest prawidłowe. Jeżdżę tam. Legalizację możesz sprawdzić ale wątpię żeby było z nią coś nie tak. Oni tego pilnują.
Mam nadzieję że trochę rozjaśniłem sytuację
Ostatnio zmieniony pt maja 10, 2013 18:07 przez Groul, łącznie zmieniany 1 raz.
- GioW
- Expert
Oba wezwania od SM Debrzno!
1) 1.05.13 g.10:06 - 81km/h na 50km - 300zł i 6pkt - DK22 Uniechówek 214.2-214.3 (zdjęcie nr 103)
2) 1.05.13 g.10:07 - 62km/h na 50km - 100zł i 2pkt - DK22 Uniechów 215.8-215.9 (zdjęcie nr 69)
według strony http://antyradary.phi.pl to pierwszy to śmietnik a drugi słup. Tego drugiego widziałem ale chyba nie zdążyłem mocniej docisnąć hamulca...
Coś czuję, że chyba trzeba będzie zapłacić bo jednak to dwie sąsiadujące wioski... ale jeszcze muszę zasięgnąć języka u jakiegoś prawnika
Na tym za 100zł widać mnie jak na dłoni, ten droższy ze śmietnika strzelił w tyłek
P.S. ciekawe ile łącznie zdjęć zrobili tego dnia
1) 1.05.13 g.10:06 - 81km/h na 50km - 300zł i 6pkt - DK22 Uniechówek 214.2-214.3 (zdjęcie nr 103)
2) 1.05.13 g.10:07 - 62km/h na 50km - 100zł i 2pkt - DK22 Uniechów 215.8-215.9 (zdjęcie nr 69)
według strony http://antyradary.phi.pl to pierwszy to śmietnik a drugi słup. Tego drugiego widziałem ale chyba nie zdążyłem mocniej docisnąć hamulca...
Coś czuję, że chyba trzeba będzie zapłacić bo jednak to dwie sąsiadujące wioski... ale jeszcze muszę zasięgnąć języka u jakiegoś prawnika
Na tym za 100zł widać mnie jak na dłoni, ten droższy ze śmietnika strzelił w tyłek
P.S. ciekawe ile łącznie zdjęć zrobili tego dnia
- Groul
- Przeglądacz
1 Przekroczenie dopuszczalnej prędkości do 10 km/h do 50
37.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 11 - 20 km/h 50 - 100
38.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 21 - 30 km/h 100 - 200
39.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 31 - 40 km/h 200 - 300
40.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 41 - 50 km/h 300 - 400
41.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o ponad 51 km/h 400 - 500
Widzę, że dostałeś z górnej półki. Za te wykroczenia możesz dostać 50 i 200. Zawsze coś mniej. Punktów niestety nie można zmniejszyć.
37.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 11 - 20 km/h 50 - 100
38.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 21 - 30 km/h 100 - 200
39.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 31 - 40 km/h 200 - 300
40.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 41 - 50 km/h 300 - 400
41.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o ponad 51 km/h 400 - 500
Widzę, że dostałeś z górnej półki. Za te wykroczenia możesz dostać 50 i 200. Zawsze coś mniej. Punktów niestety nie można zmniejszyć.
- GioW
- Expert
Jak widać liczą się tylko dla nich złotówki... 1.05, godz. 10, żywej duszy na tych wioskach a złodzieje grasują...
I te dziwne +12 i +31... aż nie wierzę, że np. nie mogło być + 9 i np. + 27 ???
P.S.
jak się nie zgodzę na mandat da się tak zrobić aby dochodzić swoich praw przed miejscowym sądem czy muszę tam jechać?
I te dziwne +12 i +31... aż nie wierzę, że np. nie mogło być + 9 i np. + 27 ???
P.S.
jak się nie zgodzę na mandat da się tak zrobić aby dochodzić swoich praw przed miejscowym sądem czy muszę tam jechać?
- arcadioush
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran 2005 BKC
- Imię:: Arkadiusz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
A czy nie mialobyc tak ze czy Policja czy wiesniaki ne moga ukrywac fotoradarow, bo jezeli tak to ten ze smietnika wypada.
Poczytaj jeszcze o kaskadowym pomiarze predkosci i sprawdz czy miejsce o pomiarze bylo oznaczone tablica. U mnie wesniaki chcialy na odcinku 1 km ustawiac trzy mobilne fotoradary i kasowac razy 3. Ale po awanturze na paragrafy dali sobie spokoj, chyba bo nic czytalem.
GioW przejedz sie jeszcze raz i pokaz im srodkowy palec nastepnym razem.
I mam pytanie czy odcinkowy pomiar predkosci juz dziala szegolnie z wyjedzie z Wawy w strone Lodzi ?
Poczytaj jeszcze o kaskadowym pomiarze predkosci i sprawdz czy miejsce o pomiarze bylo oznaczone tablica. U mnie wesniaki chcialy na odcinku 1 km ustawiac trzy mobilne fotoradary i kasowac razy 3. Ale po awanturze na paragrafy dali sobie spokoj, chyba bo nic czytalem.
GioW przejedz sie jeszcze raz i pokaz im srodkowy palec nastepnym razem.
I mam pytanie czy odcinkowy pomiar predkosci juz dziala szegolnie z wyjedzie z Wawy w strone Lodzi ?
- GioW
- Expert
Niestety tam każda wiocha ma na wjeździe informację o fotoradarze, te stacjonarne mają normalną tabliczkę a te śmietnikowe, że np. na odcinku 600m. Więc tutaj nic nie zrobię. Jedynie pozostaje powalczyć chyba o niższą karę. Tak jak kolega pokazał dostałem z najwyższego pułapu choć przekroczenia minimalne... tylko to w uj drogi ode mnie aby po sądach jeździć
mam 7 dni na przemyślenie sprawy... nie mniej w lipcu specjalnie się przyjrzę tym fotozłodziejom raz jeszcze... kto jechał DK22 wie, że do przyjemnych to nie należy... ledwo się człowiek rozpędzi to znowu wiocha, kawałek prostej i znowu wiocha itd. przez ładnych kilkadziesiąt km... no i łatają sobie budżet s...syny 
W planach mam założenie jakiegoś wideorejestratora który będzie skierowany na licznik (bądź navi) częściowo bo teraz im nie udowodnię ile jechałem a jestem pewny, że w tych wioskach na bank 80 nie miałem... ni huhu.
W planach mam założenie jakiegoś wideorejestratora który będzie skierowany na licznik (bądź navi) częściowo bo teraz im nie udowodnię ile jechałem a jestem pewny, że w tych wioskach na bank 80 nie miałem... ni huhu.