Autoalarm jest czy go nie ma?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
wins28ton
Przeglądacz
Auto:: Trendline 1.9tdi bkc 2004
Imię:: Wojtek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Autoalarm jest czy go nie ma?

Post autor: wins28ton »

Witam, nie znalazłem niczego na temat alarmu więc piszę tutaj chyba, że przeoczyłem jeśli tak proszę o podpięcie w odpowiednie miejsce.
Mianowicie- jak mam sprawdzić czy mam alarm w aucie i czy działa :omatko: wiem brzmi jak masło maślane. Chodzi o to, że mam taką diodę pikającą zamontowaną w boczku drzwi (co by o autoalarmie świadczyło)kierowcy.Zamkniecie z pilota ją uruchamia gdy przycisne drugi raz zamknięcie przestaje pikaćjakby alarm był dezaktywowany.
Próbowałem kołysać autem ale nie było reakcji(przy pikającej diodzie) i tu moje pytanie jak to ustrojstwo działa- syrenki też pod maską nie widziałem chyba, że podpięty jest pod klakson. Jak w waszych autkach jest to rozwjązane jeśli ktoś ma autoalarm seryjnie montowany.Chyba warto wiedzieć jak woła o pomoc nasze autko...
Z góry dzięki za podpowiedzi.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

To że masz tą diodę nie znaczy, że masz alarm. Wszystkie Tourany to mają (chyba) i jest to chyba związane z immo a nie z fabrycznym alarmem. Jeśli takowy byś posiadał powinieneś mieć dodatkowe dwa guziki na słupku kierowcy. Poszukaj na forum bo już było o tym kilka tematów.
morfeusz33
Specjalista
Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Post autor: morfeusz33 »

Temat juz na pewno był... raczej nie masz alarmu,ale możesz zamknąć drzwi z pilota i zostawic np.okno otwarte ,wsadzisz rękę powinien się włączyć alarm,albo zamknij z pilota i otwórz z kluczyka,tez powinien się aktywować
Awatar użytkownika
Rafał288
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Rafał288 »

Tak jak pisze morfeusz33 wsiadasz do samochodu zamykasz się z pilota w samochodzie i czekasz około 60 sek . jak jest to się uzbroi i będzie wył :brawa:
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

wins28ton, był temat bardzo podobny, choć inaczej zatytułowany.
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2189
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

witaj wins28ton, sprawdzenie jest banalne, po 1 na słupku B od strony kierowcy powinien być wyłącznik, po 2 lampka oświetlenia wnętrza (ta nad II rzędem siedzeń) jest inna, posiada czujniki ultradźwiękowe, po 3 zamykasz auto pilotem, czekasz około 2-3 minuty aż się alarm uzbroi i następnie otwierasz drzwi z kluczyka=wkładasz kluczyk w zamek i otwierasz mechanicznie, nie z pilota i alarm powinien zacząć wyć. czujnik przechyłu nie był montowany we wszystkich alarmach zatem lewarowanie zamkniętego auta nie ma sensu, czujnika wstrząsowego VW też nie montowało. pewnie też można VCDSem sprawdzić ale tego nie testowałem.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

wins28ton,
Zrób tak jak pisze Bzyku jedyny sposób by szybko sprawdzić czy masz alarm. Machanie rękami przez otwarte okno za wiele nie pomoże.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Autoalarm fabryczny rzadko występuje, a jak już jest to jest warty jeszcze mniej niż niefabryczny także nie ma go co poszukiwać w aucie ;)

Proponuję poczytać temat o dodatkowym zabezpieczeniu Tourana i coś dołożyć :ok:
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

admin pisze:Autoalarm fabryczny rzadko występuje, a jak już jest to jest warty jeszcze mniej niż niefabryczny także nie ma go co poszukiwać w aucie ;)
jedynie moze sie przydać jako dodatkowe zabezpieczenie przy AC...
Awatar użytkownika
wins28ton
Przeglądacz

no to pięknie dziękuję panowie za odpowiedzi i wiem już na pewno że alarmu moje autko nie posiada. Będę musiał poszukać jakiegoś ustrojstwa co będzie pasowało.Może ktoś montował samemu jakieś sugestie wnioski z własnyxh doświadczeń.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

bierzesz alarm (centralkę) która chodzi po CANie, do tego czujniki ultradźwiękowe, czujnik wstrząsowy i przechyłu, syrena z niezależnym zasilaniem, dodatkowo w centralkach są dodatkowe wyjścia na inne czujniki, w które można podpiąć prosty układ (dwie śrubki które trzeba dotknąć aby zamknąć obwód i dezaktywować odcięcie zapłonu).

niestety ze względu na testy które auto robi przed uruchomieniem silnika, wszystko musi być podpięte w należyty sposób = bez elektronika się nie obejdzie, w przeciwnym razie komputer auta wywala full błędów.

dodatkowo można zamontować inne gadżety (namierzanie GPS, powiadomienie GSM i inne) wszystko zależy od tego co chcesz i ile chcesz wydać.

co do konkretnej marki alarmu i sposobu podpięcie chyba nikt na forum Ci nic nie napisze - z oczywistych względów
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
wins28ton
Przeglądacz

Wiadomo nie chcemy podpowiadać banditom :evil:
W mojej starej asterce sam zakładałem alarm z centralnym zamkiem prosta robota ale tak jak Bzyku wspomniałeś Turek bez elektronika się nie obejdzie.
Dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek8677
Użytkownik
Auto:: Touran'06BXE 105KM
Imię:: Darek

Post autor: darek8677 »

Koledzy mam zapytanie: w którym dokładnie miejscu znajduje sie syrena alarmu?
ODPOWIEDZ