Wskaźnik temperatury dziwny objaw
-
- Początkujący
- Auto:: VW TOURAN -AZV - 2004
- Imię:: Jacek
Wskaźnik temperatury dziwny objaw
Witam wszystkich, mam dziwny objaw który nie pasuje do innych tematów. Podczas jazdy gdy silnik jest już rozgrzany często faluje mi wskaźnik temperatury. Z 90 stopni spada na 0 i po jakimś czasie znowu podnosi sie do 90 i tak w koło. Nie ma opcji, żeby zatrzymał się pomiędzy 0 a 90 tylko płynnie spada lub podnosi się.
Czy ktoś miał podobny przypadek? Jak temu zaradzić - myślę o wymianie termostau.
Pozdrawiam
Czy ktoś miał podobny przypadek? Jak temu zaradzić - myślę o wymianie termostau.
Pozdrawiam
-
- Specjalista
- Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
A mi sie wydaje, że będzie problem z kabelkologia konkretnie pomiędzy licznikiem a sterownikiem silnika bo to on podaje zegarom aktualną temperaturę zmierzoną przez czujnik temperatury. (nie bezpośrednio bo nie jest podwójny G2/G62 tak jak w starszych modelach).
Ale i tak wymieniłbym go w pierwszej kolejności ozzy..... taki czujnik to koszt około 30zł jak dobrze pamiętam
Ale i tak wymieniłbym go w pierwszej kolejności ozzy..... taki czujnik to koszt około 30zł jak dobrze pamiętam
-
- Specjalista
-
- Specjalista
-
- Specjalista
-
- Początkujący
- Auto:: VW TOURAN -AZV - 2004
- Imię:: Jacek
Witam dzięki za sugestie postaram się coś z tym zrobić. NIe mam jeszcze kabelka żeby to sprawdzić. Interesuje mnie tylko jedna sprawa czy to może być termostat w poprzednim aucie skoda miełem coś takiego że podczas jazdy wskzówka spadłą i przyczyną był termostat. Czy mogę w prosty sposób wykluczyć termostat?
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
termostat to proste urządzenie, działa na zasadzie rozszerzenia i kurczenia metalu pod wpływem temperatury cieczy. Możesz wyjąć i zrobić taki test: http://www.youtube.com/watch?v=uHc3RiXXLiE
Jeżeli będzie tak się zachowywał to znaczy że działa.
Jeżeli będzie tak się zachowywał to znaczy że działa.
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2004
- Imię:: grzesiek
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
jak dla mnie objawem jest termostat... objawy zazwyczaj sątakie że jak jedziesz to temperatura rośnie jak staniesz na swiatłach to spada (nigdy nie opada do zera na niebieskie pole) wieć na 100% to jest termostast... jak by padł czujnik to by wskazówka nic nie pokazywała czli albo od razu full albo nic... opadanie i podnoszenie się wskazówki może być obajwem zwarcia braku styku lub przełamaniem kabli w tym przypadku wskazówka by opadała do zera i podnosiła się ale to w przeciągu sekundy
grzegomir