Demontaż przegrody tylnych drzwi
Demontaż przegrody tylnych drzwi
Witam,
Podkładam instalację do głośników w drzwiach tylnych. Z demontażem tapicerki nie miałem żadnego problemu, ale nie wiem jak metalową przegrodę oddzielającą część morką o suchej w drzwiach. Bez demontażu szyby się nie obejdzie. W przegrodzie jest niewielki otwór rewizyjny. Widać w nim uchwyt szyby po jej opuszczeniu na dół. Nie wiem jak odblokować ten uchwyt, żeby zwolnić szybę.
Podkładam instalację do głośników w drzwiach tylnych. Z demontażem tapicerki nie miałem żadnego problemu, ale nie wiem jak metalową przegrodę oddzielającą część morką o suchej w drzwiach. Bez demontażu szyby się nie obejdzie. W przegrodzie jest niewielki otwór rewizyjny. Widać w nim uchwyt szyby po jej opuszczeniu na dół. Nie wiem jak odblokować ten uchwyt, żeby zwolnić szybę.
- rufusw
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI (AVQ)/2003/BASIC
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 1 raz
Ja już przerobiłem rozbiórkę przednich drzwi.
Myślę że z tylnymi jest podobnie.
Na środku są 2 otwory pod gumowymi korkami. Musisz je wyjąć i opuścić szybe do takiego poziomu aby pojawiły się śruby od mocowania szyby. Poluzuj obie śruby, ale ich nie odkręcaj. Następnie wyjmij szybę wyciągając ją do góry. Teraz możesz zdemontować przegrodę.
Myślę że z tylnymi jest podobnie.
Na środku są 2 otwory pod gumowymi korkami. Musisz je wyjąć i opuścić szybe do takiego poziomu aby pojawiły się śruby od mocowania szyby. Poluzuj obie śruby, ale ich nie odkręcaj. Następnie wyjmij szybę wyciągając ją do góry. Teraz możesz zdemontować przegrodę.
- maniek1408
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Witam.
Robiłem to samo ( tzn. głośniki z tyłu) i niestety jest inaczej niż z przodu.Chodzi o mocowanie szyby.
Aby wyciągnąć te plastikowe tulejki (są dwie- cienka i grubsza) należy:
1. W cieńszą tulejkę wkręcić śrubkę m5 i wyciągnąć razem z tulejką,
2. W grubszą wkręcamy śrubkę m8, wyciągamy i szybę mamy odblokowaną,
3.Podnosimy szybę do góry, przyklejamy taśmą wokół górnej ramki (nie ma potrzeby wyciągania szyby).
Robiłem to samo ( tzn. głośniki z tyłu) i niestety jest inaczej niż z przodu.Chodzi o mocowanie szyby.
3.Podnosimy szybę do góry, przyklejamy taśmą wokół górnej ramki (nie ma potrzeby wyciągania szyby).
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Panowie zróbcie manuala ze zdjęciami to inni skorzystająmaniek1408 pisze:Witam.
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Może coś skleję, jak znajdę czas, bo na zlocie wygłuszałem przednie drzwi pasażera przy okazji wymiany głośnika (spalony).
Efekt dzisiaj sprawdziłem. Nie powala ale przy głośniejszym graniu faktycznie jest lepiej. Zobaczymy, co ędzie, jak wygłuszę reszte drzwi, później bagażnik, a na końcu podsufitkę.
Efekt dzisiaj sprawdziłem. Nie powala ale przy głośniejszym graniu faktycznie jest lepiej. Zobaczymy, co ędzie, jak wygłuszę reszte drzwi, później bagażnik, a na końcu podsufitkę.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Niko podobnie jak w manualu drzwi przednich - byle były zdjęcia i na co zwrócić uwagę, jak sciagalem u siebie z przednich nie musialem robić zdjec by zlozyc z powrotem.niko02 pisze:Może coś skleję, jak znajdę czas, bo na zlocie wygłuszałem przednie drzwi pasażera przy okazji wymiany głośnika (spalony).
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
chciałbym odświeżyć temat, nie chodzi jednak o demontaż przegrody ale o te cholerne tulejki w szybie! nie znalazłem lepszego tematu w sprawie szyb tylnych drzwi dlatego dopisuję tutaj.
jakieś 2 miesiące temu przestała mi działać tylna szyba. rozebrałem wszystko i okazało się że wypadła ta plastikowa tuleja (miała duży luz więc w sumie się nie dziwię). Kupiłem nową żeby było ciasno i zmontowałem. szyba działała przez 2 miesiące i znowu awaria! jeszcze nie rozbierałem drzwi ale jestem na 100% pewien że wypadła tulejka.
do sedna: czy znacie jakiś patent, przeróbkę, podmiankę żeby ta tuleja nie wypadała i szyba działała jak należy?
z góry dzięki za pomoc
jakieś 2 miesiące temu przestała mi działać tylna szyba. rozebrałem wszystko i okazało się że wypadła ta plastikowa tuleja (miała duży luz więc w sumie się nie dziwię). Kupiłem nową żeby było ciasno i zmontowałem. szyba działała przez 2 miesiące i znowu awaria! jeszcze nie rozbierałem drzwi ale jestem na 100% pewien że wypadła tulejka.
do sedna: czy znacie jakiś patent, przeróbkę, podmiankę żeby ta tuleja nie wypadała i szyba działała jak należy?
z góry dzięki za pomoc
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
- g_b
- Specjalista
- Auto:: 2011 TOURAN
- Imię:: Grześ
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
to ja odkurze temat, wczoraj reperowalem zniszczona linke od tylnej szyby. co do patentu tej tulejki to ja ja wsunalem zeby zablokowac szybe i zabezpieczylem ja klejem na goraco. w razie czego mozna go szybko usunac a on ma tylko zabezpieczyc niezbyt ciasna tuleje. przede mna ktos juz tam byl bo szyba byla wsadzona na tasmie samoklejacej
, dobrze ze tulejeczka sie nie zgubila. w sumie to dluzsza chwile sie zastanawialem gdzie i skad ona sie napatyczyla 
pozyjemy zobaczymy na ile klej pomoze

pozyjemy zobaczymy na ile klej pomoze

Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP
Jest
VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP
Jest
VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!