Wycieraczki przednie mechanizm i problem

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Wycieraczki przednie mechanizm i problem

Post autor: gsmfun »

Do wymiany czeka mnie zapewne układ wycieraczek - raz ze skrzypią i walą czasem o plastikowy odpływ to mam wrażenie że ich praca jest rozregulowana, dodatkowo mam ułamany zaczep silniczka od strony kierowcy. NA forum widziałem że ktoś chyba wymieniał silniczki wycieraczek na te z nowszego modelu ale to chyba Muti tylną . Chciałbym wymienić przednie obydwa - dodatkowo zauważyłem żę przy włączeniu np na czasowe zgarnianie lekko wycieraczka jedna jest wysunięta w górę.
Żeby jeszcze mało to śruby od regulacji i mocowania piór są zapieczone i wygląda to ciężko nie mogę ruszyć ni piór nic wygląda na to że przede mną niezła przeprawa.

Będę wdzięczny pany za każdą pomoc i w doborze silniczków jak i reszcie.
W zamian będzie "syty" manual :super:
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

Gsmfun-jeśli chodzi o wysuniętą wycieraczkę przy włączonej czasowej to norma
TOURAN tak ma,a jeśli chodzi o ściągnięcie ramienia wycieraczki z mechanizmu to proponuje ściagacz i ostrożnie z odkręcaniem i dojdą śmiem nakrętek... bardzo delikatna .A to że skrzypią to norma ...częsta przypadłość VW potrafią się nieraz tak zapiec że nie idzie ruszyć ale jest na to sposób wyciagasz ten silnik rozbierasz ramię i czyścisz,smarujesz i powinno być OK...Robiłem to już nie raz w VW i jak na razie wycieraczki chodzą w tych autach.
Powodzenia i jak by co to pisz lub dzwoń .
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

Nakrętki mam już nowe zamówione - grosze tak jak ostatnio korek do oleju kupiłem za grosze bo wymiana się szykuje :D

Bede kombinował ale podobno te nowsze silniczki lepiej chodza nie wiem jakie oznaczenia mają i czy podejdą jak ceny przystępne (używki) to biorę ;)
Mechatronik z zawodu..
Kamik
Początkujący

Post autor: Kamik »

Witam
Prawdopodobnie te nowe silniczki Ci nie podejdą (jeśli masz stare zamontowane). Dzisiaj byłem u mechanika z podobnym tematem i próbował podpiąć z nowszego modelu i nie poszły. Wczoraj podczas pracy wycieraczek w normalnym trybie zablokowało mi prawą wycieraczkę ( stanęła w pozycji pionowej i przestała działać). Po chwili uruchomiłem wycieraczki jeszcze raz i złożyły się odwrotnie. Kolejne uruchomienie spowodowało wyrwanie wycieraczek z ramion (mam zamienniki). Przy czasowej pracy wycieraczek takie rzeczy się nie dzieją. Koledzy podpowiedzcie czy to silniczek czy mechanizm wycieraczek szwankuje i co można z tym zrobić
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

To Ty masz nieco inny problem. Jakie są numery tych całych mechanizmów wycieraczek bo z teg oco wiem składa się to z dwóch części prawa i lewa strona tak ? silniczek jest wraz z całym mechanizmem czy jak to wygląda ?
Mechatronik z zawodu..
Kamik
Początkujący

Post autor: Kamik »

to są dwa osobne silniczki z mechanizmem. ja mam końcówkę numeru 020a na prawym i nigdzie nie można tego dostać. znalazłem na forum temat że można zamienić stary model na nowy jeśli wymieni się nowy ale nikt nie jest w stanie napewno powiedzieć czy będą chodzić.
poliglota
Przeglądacz
Auto:: trendline, 2.0, AZV
Imię:: Jacek

Post autor: poliglota »

Ja miałem taki problem w roczniku 2004 a wycieraczki przeciwbieżne.
Udało mi się kupić oba silniki ze starymi numerami i bez problemu poszło (oba mają różne symbole i końcówki literowe).
Nowe numery też nie są tajemnicą i w ASO bez problemu mi je podali.
Stare modele chodzą po 250-300 zł.
Można wymienić tylko jeden silnik i chodzi (u mnie wystarczyło pasażera wymienić).
Silnik ze strony kierowcy mi pozostał i pokornie czeka na kolejną awarię:)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

Dzisiaj podczas konserwacji pod maską dostałem się do silniczków i numery mam haha :brawa:
Mechatronik z zawodu..
ODPOWIEDZ