Zmiana koloru podświetlenia zegarów

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz
Auto:: Sharan, Caddy 2K
Imię:: Jakub
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Zmiana koloru podświetlenia zegarów

Post autor: JakubSwierczek »

Czołem Koleżanki i Koledzy :)
W moim byłym już Passacie B5 zrobiłem modyfikację, która przypadła mi do gustu- zamiast niebieskich zegarów przelutowałem wszystko na biało. Chciałbym to samo zrobić w caddyku, i tutaj moje pytanie- czy wie ktoś jakie diody siedzą w zegarach? PLCC-2 tak jak w Passacie czy już inne jakieś? Znalazłem na Niemieckiej stronie taką przeróbkę, jednak nie ma nic o tym jakie to są diody :(
http://www.mytouran.de/html/tachobeleuchtung.html
http://www.mytouran.de/html/gallerie.html
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

JakubSwierczek, pierwszy link...
Teilenummern:

Led Weiss

Conrad 175255

Led Blau

Conrad 175265
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz

Dzięki za naprowadzenie, nie zwróciłem uwagi nawet na te informacje :) Chociaż nie była to bezpośrednia odpowiedź, ale była to adnotacja do katalogu niemieckiej firmy Conrad. Jakby ktoś był również zainteresowany, to jest to rzeczywiście PLCC-2.
http://www.conrad.de/ce/de/product/1752 ... V-IF-20-mA
Chcesz zmienić podświetlenie licznika, climatronic czy przycisków? Pisz na priv :)
qwerty4u
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2006
Imię:: Rafał

Re: Zmiana koloru podświetlenia zegarów

Post autor: qwerty4u »

Odświeżę temat.
JakubSwierczek pisze:Dzięki za naprowadzenie, nie zwróciłem uwagi nawet na te informacje :) Chociaż nie była to bezpośrednia odpowiedź, ale była to adnotacja do katalogu niemieckiej firmy Conrad. Jakby ktoś był również zainteresowany, to jest to rzeczywiście PLCC-2.

http://www.conrad.de/ce/de/product/1752 ... V-IF-20-mA
Niestety diody z Conrad-a są już niedostępne i zastanawiam się, jakimi można je zastąpić. Nie znalazłem odpowiednich diod o podobnych parametrach: PLCC-2, 3.4 V, 20 mA, 900 mcd, 120°
Są natomiast diody bardzo zbliżone wymiarowo i prądowo. Różnią się napięciem przewodzenia 3.2V i jasnością świecenia: 1100 - 1250 mcd

www.sklep.sellneo.pl/dioda-led-smd-3528-plcc2-120-20ma-biala-ciepla.html

Pytanie: Czy diody jaśniejsze o ponad 30% od proponowanych na niemieckiej stronie Tourana, nie będą za jasne do podświetlenia zegarów? Czy nie będą oślepiać kierującego i czy elementy świecące na biało nie będą dużo jaśniejsze od pozostałych wskaźników na liczniku?
Obrazek

Jest: VW Touran 1.9 TDI, Hyundai i10
Było: VW 1600L, VW Golf Mk1, Opel Ascona 1.6d, Fiat 126p, Fiat CC, VW Golf Mk3, SEAT Toledo 2.0 16V GTI, Skoda Fabia 1.4 MPI, Skoda Fabia 1.4 TDI PD,
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Zawsze masz pokrętło którym możesz przyciemnić podświetlenie zegarów tylko jednocześnie ściemnisz resztę podświetlenia...
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Ja bym zaryzykował..... :> Myślę tez o zmianie podświetlenia wskazówek na niebiesko choć do tego wykorzystałbym pozostałość z wylutowanych diod z podświetlenia. Pytanko czy wskazówki tez trzeba zmieniać bo na nich jest naniesiona taka czerwona "farba" I czy nie będzie psuło efektu... I pytanko dioda biała zimna czy ciepła?
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz

:bry: Przymierzam się do zakupu większej ilości diód i zmiany koloru podświetlenia licznika u kilku z Kolegów z Forum. Jeśli ktoś jeszcze chętny, proszę o info na priv, zamówię większą ilość towaru :)
Chcesz zmienić podświetlenie licznika, climatronic czy przycisków? Pisz na priv :)
ODPOWIEDZ