silnik AVQ 2003 silnik buczy
-
popis11
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
silnik AVQ 2003 silnik buczy
Szanowni Koledzy, dwa dni temu robiłem trasę około 700 km. Zauważyłem podczas jazdy, że przy obrotach około 2500 obr do około 3000 obr prędkość od 105 km/h do 140 km/h silnik strasznie buczy, aż "uszy bolą". Zaniepokojony sytuacją (w trosce o samochód) podjąłem temat w sprawie. Jeden z Kolesiów mówi, że turbina, inny mówi , że "filtr wymień powietrza", ale to tylko domysły. Proszę o pomoc. Pozdro Piotrek.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Re: silnik AVQ 2003 silnik buczy
popis11 pisze:Szanowni Koledzy, dwa dni temu robiłem trasę około 700 km. Zauważyłem podczas jazdy, że przy obrotach około 2500 obr do około 3000 obr prędkość od 105 km/h do 140 km/h silnik strasznie buczy, aż "uszy bolą". Zaniepokojony sytuacją (w trosce o samochód) podjąłem temat w sprawie. Jeden z Kolesiów mówi, że turbina, inny mówi , że "filtr wymień powietrza", ale to tylko domysły. Proszę o pomoc. Pozdro Piotrek.
Może nagraj to buczenie bo powodów moze być wiele, jeżeli to buczenie pochodzi z silnika...
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
-
popis11
- Początkujący
Witam Panów. No niestety jeszcze do tej pory nie poradziłem sobie z moim buczeniem w silniku. Na forum koledzy podpowiadali aby sprawdzić filtr powietrza (umocowanie skrzynki) - sprawdziłem jest wszystko w porządku. Sprawdziłem również samochód pod względem trakcji i też się nic niedziele.
Ale powiem co zrobiłem kilka miesięcy temu wg. tutoriale sprawdzenie pompo-wtrysków za sugestią kolegów zmieniłem fazy rozrządu (taki parametr wg. wskazań VSDS: silnik 01 - bloki mierzalne 08 - kanał 004 parametr TORIOSN VALUE. Miałem go ustawionego na 1,5 sugestią kolegów zmieniłem na 0. Pompo-wtryski rzekomo zaczęły pracować lepiej, samochód mniej pali, ale moje pytanie czy to buczenie w silniku mogłoby być właśnie tym spowodowane. Mój mechanik mówi że to diesel i wyroki boskie są nieznane.
Proszę o analizę co by tu jeszcze sprawdzić. Z góry dziękuję.
Ale powiem co zrobiłem kilka miesięcy temu wg. tutoriale sprawdzenie pompo-wtrysków za sugestią kolegów zmieniłem fazy rozrządu (taki parametr wg. wskazań VSDS: silnik 01 - bloki mierzalne 08 - kanał 004 parametr TORIOSN VALUE. Miałem go ustawionego na 1,5 sugestią kolegów zmieniłem na 0. Pompo-wtryski rzekomo zaczęły pracować lepiej, samochód mniej pali, ale moje pytanie czy to buczenie w silniku mogłoby być właśnie tym spowodowane. Mój mechanik mówi że to diesel i wyroki boskie są nieznane.
Proszę o analizę co by tu jeszcze sprawdzić. Z góry dziękuję.
-
popis11
- Początkujący
Ja mam taki sam silnik i po moich wczorajszych zmianach teraz mam tak (jak by trochę ucichł) ale z pewnością nie jest to co bym chciał (buczenie lżejsze silnika):
na biegu jałowym wygląda to tak:
Engine Speed (G28) 860/min
Injection Start (specified) 0,0 *BTDC
Injection Duration (specified) 6.6*KW do 7.18KW (tak sobie pływa)
Torsion Value -0,5*KW (ponoć zalecane na forum - tutorial jak sprawdzić pompowtryski)
Apowiedz kolego co to znaczy że masz oryginalne tzn. nie był od nowości tj. 2003 r. wymieniany pasek (jaki masz przebieg i powiedz jak u ciebie cicho czy też coś buczy?
[ Dodano: Czw Cze 27, 2013 13:13 ]
Panowie już wszystko sprawdzone łącznie z czyszczeniem zaworu egr i sprawdzeniem układu jezdnego, skrzyni biegów, ponadto zasilikonowaniem wlotu powietrza przy grilu (podpowiedź kolegów w innym temacie). K...a m.ć o co tu chodzi? Da się odczuć jak samochód (buda) przy tych obrotach ponad 2000 wchodzi w drganie, lekko czuć to na kierownicy. (Próby robione na postoju i w czasie ruchu). Nie wiem już sam czy to poduchy silnika (wymieniałem je 1,5 r. temu) czy zmieniając fazy rozrządu ten parametr TORSION VALUE (ustawiony na - 0,5 coś spowodował, że to buczenie powodują pompowtryskiwacze. NAGRAM TO BUCZENIE I puszczę na YOUTUBE. Może Ktoś coś z Ekspertów wyczai o co chodzi, a może jakieś logi zrobić i pokazać na forum. Pozdrawiam zrozpaczony Piotrek.
[ Dodano: Pon Lip 01, 2013 13:29 ]
PROBLEM z glowy. Jak się okazało winą buczenia byla poduszka pod silnik od strony rozrządu. 1,5 roku temu wymieniałem ją (zamiennik firmy RUFELEE - czy coś takiego). Dziadostwo jakich dużo. Od teraz jestem przekonany, że zamienniki można se w d... wsadzić. Pzdr. Piotrek.
na biegu jałowym wygląda to tak:
Engine Speed (G28) 860/min
Injection Start (specified) 0,0 *BTDC
Injection Duration (specified) 6.6*KW do 7.18KW (tak sobie pływa)
Torsion Value -0,5*KW (ponoć zalecane na forum - tutorial jak sprawdzić pompowtryski)
Apowiedz kolego co to znaczy że masz oryginalne tzn. nie był od nowości tj. 2003 r. wymieniany pasek (jaki masz przebieg i powiedz jak u ciebie cicho czy też coś buczy?
[ Dodano: Czw Cze 27, 2013 13:13 ]
Panowie już wszystko sprawdzone łącznie z czyszczeniem zaworu egr i sprawdzeniem układu jezdnego, skrzyni biegów, ponadto zasilikonowaniem wlotu powietrza przy grilu (podpowiedź kolegów w innym temacie). K...a m.ć o co tu chodzi? Da się odczuć jak samochód (buda) przy tych obrotach ponad 2000 wchodzi w drganie, lekko czuć to na kierownicy. (Próby robione na postoju i w czasie ruchu). Nie wiem już sam czy to poduchy silnika (wymieniałem je 1,5 r. temu) czy zmieniając fazy rozrządu ten parametr TORSION VALUE (ustawiony na - 0,5 coś spowodował, że to buczenie powodują pompowtryskiwacze. NAGRAM TO BUCZENIE I puszczę na YOUTUBE. Może Ktoś coś z Ekspertów wyczai o co chodzi, a może jakieś logi zrobić i pokazać na forum. Pozdrawiam zrozpaczony Piotrek.
[ Dodano: Pon Lip 01, 2013 13:29 ]
PROBLEM z glowy. Jak się okazało winą buczenia byla poduszka pod silnik od strony rozrządu. 1,5 roku temu wymieniałem ją (zamiennik firmy RUFELEE - czy coś takiego). Dziadostwo jakich dużo. Od teraz jestem przekonany, że zamienniki można se w d... wsadzić. Pzdr. Piotrek.
- kristouran
- Użytkownik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz