silnik AVQ 2003 silnik buczy

popis11
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

silnik AVQ 2003 silnik buczy

Post autor: popis11 »

Szanowni Koledzy, dwa dni temu robiłem trasę około 700 km. Zauważyłem podczas jazdy, że przy obrotach około 2500 obr do około 3000 obr prędkość od 105 km/h do 140 km/h silnik strasznie buczy, aż "uszy bolą". Zaniepokojony sytuacją (w trosce o samochód) podjąłem temat w sprawie. Jeden z Kolesiów mówi, że turbina, inny mówi , że "filtr wymień powietrza", ale to tylko domysły. Proszę o pomoc. Pozdro Piotrek.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: silnik AVQ 2003 silnik buczy

Post autor: JacaTouran »

popis11 pisze:Szanowni Koledzy, dwa dni temu robiłem trasę około 700 km. Zauważyłem podczas jazdy, że przy obrotach około 2500 obr do około 3000 obr prędkość od 105 km/h do 140 km/h silnik strasznie buczy, aż "uszy bolą". Zaniepokojony sytuacją (w trosce o samochód) podjąłem temat w sprawie. Jeden z Kolesiów mówi, że turbina, inny mówi , że "filtr wymień powietrza", ale to tylko domysły. Proszę o pomoc. Pozdro Piotrek.

Może nagraj to buczenie bo powodów moze być wiele, jeżeli to buczenie pochodzi z silnika...
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

sprawdź puszke od filtra powietrza, czy nie luźna, dziurawa itd. wymień filtr, jeżeli nie był wymianiany... jak to wszystko nie pomoże to trzeba by obadać wydech...
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Zrób test na jałowym biegu, popros kogś niech podkręci obroty, może wtedy coś bedziesz widział słyszał i zlokalizujesz miejsce.
popis11
Początkujący

Tomas pisze:Zrób test na jałowym biegu, popros kogś niech podkręci obroty, może wtedy coś bedziesz widział słyszał i zlokalizujesz miejsce.
O jaki test chodzi. Mam kabelek vcds. Może sam sobie poradzę.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Uruchom silnik, na biegu jałowym nich Ci druga osoba naciska gaz tak do 2500-3000 obrotów a Ty podnieś maskę i nasłuchuj skąd ten odgłos dochodzi. I zrobiłbym to na ciepłym silniku. Jeżeli nic nie będzie słychać to układ jezdny i skrzynia do sprawdzenia.
fokusmok
Przeglądacz
Auto:: 1.9 tdi 105KM 2003r
Imię:: Michal

Post autor: fokusmok »

witam serdecznie
podpinam się do tematu ponieważ mam podobny problem tylko u mnie występuje to buczenie w okolicach 1700-2000 obr i najbardziej słychać na 5biegu na reszcie też tylko trochę ciszej. a przy okazji spytam się czy u Was powyżej 110 km/h też jest tak głośno w środku? pozdrawiam
popis11
Początkujący

Witam Panów. No niestety jeszcze do tej pory nie poradziłem sobie z moim buczeniem w silniku. Na forum koledzy podpowiadali aby sprawdzić filtr powietrza (umocowanie skrzynki) - sprawdziłem jest wszystko w porządku. Sprawdziłem również samochód pod względem trakcji i też się nic niedziele.
Ale powiem co zrobiłem kilka miesięcy temu wg. tutoriale sprawdzenie pompo-wtrysków za sugestią kolegów zmieniłem fazy rozrządu (taki parametr wg. wskazań VSDS: silnik 01 - bloki mierzalne 08 - kanał 004 parametr TORIOSN VALUE. Miałem go ustawionego na 1,5 sugestią kolegów zmieniłem na 0. Pompo-wtryski rzekomo zaczęły pracować lepiej, samochód mniej pali, ale moje pytanie czy to buczenie w silniku mogłoby być właśnie tym spowodowane. Mój mechanik mówi że to diesel i wyroki boskie są nieznane.

Proszę o analizę co by tu jeszcze sprawdzić. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

Ja mam taki sam silnik i mam oryginalnie tak:
Engine Speed (G28) 903/min
Injection Start (specified) 1.9 *BTDC
Injection Duration (specified) 6.1*KW
Torsion Value -2,9*KW
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
popis11
Początkujący

Ja mam taki sam silnik i po moich wczorajszych zmianach teraz mam tak (jak by trochę ucichł) ale z pewnością nie jest to co bym chciał (buczenie lżejsze silnika):
na biegu jałowym wygląda to tak:

Engine Speed (G28) 860/min
Injection Start (specified) 0,0 *BTDC
Injection Duration (specified) 6.6*KW do 7.18KW (tak sobie pływa)
Torsion Value -0,5*KW (ponoć zalecane na forum - tutorial jak sprawdzić pompowtryski)

Apowiedz kolego co to znaczy że masz oryginalne tzn. nie był od nowości tj. 2003 r. wymieniany pasek (jaki masz przebieg i powiedz jak u ciebie cicho czy też coś buczy?

[ Dodano: Czw Cze 27, 2013 13:13 ]
Panowie już wszystko sprawdzone łącznie z czyszczeniem zaworu egr i sprawdzeniem układu jezdnego, skrzyni biegów, ponadto zasilikonowaniem wlotu powietrza przy grilu (podpowiedź kolegów w innym temacie). K...a m.ć o co tu chodzi? Da się odczuć jak samochód (buda) przy tych obrotach ponad 2000 wchodzi w drganie, lekko czuć to na kierownicy. (Próby robione na postoju i w czasie ruchu). Nie wiem już sam czy to poduchy silnika (wymieniałem je 1,5 r. temu) czy zmieniając fazy rozrządu ten parametr TORSION VALUE (ustawiony na - 0,5 coś spowodował, że to buczenie powodują pompowtryskiwacze. NAGRAM TO BUCZENIE I puszczę na YOUTUBE. Może Ktoś coś z Ekspertów wyczai o co chodzi, a może jakieś logi zrobić i pokazać na forum. Pozdrawiam zrozpaczony Piotrek.

[ Dodano: Pon Lip 01, 2013 13:29 ]
PROBLEM z glowy. Jak się okazało winą buczenia byla poduszka pod silnik od strony rozrządu. 1,5 roku temu wymieniałem ją (zamiennik firmy RUFELEE - czy coś takiego). Dziadostwo jakich dużo. Od teraz jestem przekonany, że zamienniki można se w d... wsadzić. Pzdr. Piotrek.
Awatar użytkownika
kristouran
Użytkownik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kristouran »

mam to samo. buczenie powyżej 110 do 130 ( aż głowa boli ) . jak sprawdzić tą poduszkę ? dodam , ze dwumas juz też słychać, a jak rano na zimnym silniku ruszam , to duże drgania z okolic prawego koła.po nagrzaniu drgania podczas ruszania znikają
ODPOWIEDZ