Wymiana akumulatora

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
palonek00
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Wymiana akumulatora

Post autor: palonek00 »

witam
mam pytanie do fachowców
mam zamiar przed zimą wymienić bateryjkę w turusiu
stara nie mam pojęcia ile ma poniewaz jest od nowości
doradźcie mi jaką kupić oraz czy wymiana to:
-odpięcie klem
-wyciągnięcie starego
-włożenie nowego
-zapięcie klem ?????
główny problem czy imobilaser czy coś w tym stylu się nie przekoduje w momencie przekładki ??
dzięki wielkie i szerokości
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

sama wymiana nie powinna Ci przyspozyc problemu... poza zakodowaniem radia nie powinno sie nic wiecej zdazyć... chyba ze masz orginalne radio to nawet kod nie wskoczy... przerabiałem to w swoim... najpierw odpinasz kleme - potem +, a przy montazu odwrotnie, najpierw + potem - ... przy zdejmowaniu i zakładaniu klem działaj energicznie zeby nie doprowadzac do iskrzenia...
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Dokładnie wszystko jak Dodi pisze. Dorzucę jeszcze, że konieczne będzie rozebranie obudowy plastikowej. Poświęcasz na nią 30 sek przy rozkładaniu a 2 min. przy jej złożeniu :) w moim przypadku tak było, bo nie sprawdziłem najpierw gdzie ma zaczepy i musiałem potem kombinować - ale nic nie połamałem.
Co do radia (oryginalnego) i immobilasera to tutaj nie musisz się obawiać. Po podłączeniu nowego akku na desce pojawi ci się kontrolka - konieczna będzie adaptacja układu kierowniczego (tak to się chyba fachowo nazywa). Tzn. jedziesz na prostym odcinku kierownica max w lewo, potem w prawo i kontrolka powinna zniknąć.

Ja w swoim kupowałem (w zeszłym roku przed zimą) Varte Silver (po znajomościach kosztowała mnie 400zł). Początkowo chciałem Centre Future ale w sumie udało się Varte taniej wiec nie było dyskusji - w końcu to Varta dostarcza akku na pierwszy montaż do VW.
Obrazek

Obrazek
palonek00
Przeglądacz

a jakiej mocy doradzenie aku..
czy mam się zastosować do tego co wyciągnę ???
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

@palonek00: musiałbyś najpierw zdradzić, w jaki sposób użytkujesz swój samochód. Częściej jeździsz po mieście czy raczej trasy, czy korzystasz z: navigacji, radia CB, ładowarki do telefonu, małych monitorków na tylnych siedzeniach dla dzieciaków. No i najważniejsze: czy ma problem odpalania silnika na ciepłym?
Im więcej Twoich odpowiedzi na TAK na powyższe pytania, tym mocniejszy akku powinieneś swojemu autu sprawić.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 701 razy

Post autor: spacewalker »

Zacznij od tego jakie masz wymiary podstawy pod akku, bo z tego co mi się wydaje nie wejdzie Ci wiekszy akku, ani gabarytowo ani Ah-godzinowo.
palonek00
Przeglądacz

robie rocznie około 25.000
trasa chrzanów - katowice mieszana
używam CB - sporadycznie
GPS =- sporadycznie
brak LCD na zagłówkach
na ciepłym odpalał ciężko ale zmiana dawki rozruchowej zmieniła sprawę
jednak że w ziemie miał "zasłabnięcia"
wiosna - lato 2011 spoxo
ale od miesiąca zasłabnięcia na zimnym sie zdarzają
aku "prawdopodobnie oryginalny od niemca jak kupił"
a ja autko od niego
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

spacewalker pisze:Zacznij od tego jakie masz wymiary podstawy pod akku, bo z tego co mi się wydaje nie wejdzie Ci wiekszy akku, ani gabarytowo ani Ah-godzinowo.
Przyznam, że jest to dla mnie nowa informacja. Fakt, oryginalne akku, które miałem w aucie było mniejsze od obecnej Varty Silver (dł/szer/wys : 278x175x175) ale mimo to zmieściło się bez "ugniatania":). Czy coś w kolejnych rocznikach w tej kwestii się zmieniło, VW wprowadzał jakieś zmiany w tej części komory silnika?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

Witam .
Czy do wymiany aku w samochodzie z silnikem 2,0 TDI .
Muszę jeszcze zdjąć osłonę silnika i obudowę filtru powietrza wraz z przepływomierzem ?

Tako rzecze książka ''Sam naprawiam '' na str 75

Akumulator jest z obudowa plastikową . I widać , że tu mało miejsca na wyjęcie .
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Maciej_F pisze:Witam .
Czy do wymiany aku w samochodzie z silnikem 2,0 TDI .
Muszę jeszcze zdjąć osłonę silnika i obudowę filtru powietrza wraz z przepływomierzem ?

Tako rzecze książka ''Sam naprawiam '' na str 75

Akumulator jest z obudowa plastikową . I widać , że tu mało miejsca na wyjęcie .
Ja dałem rade bez tego całego demontazu... Tylko obudowe samego aku trzeba rozebrac
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Maciej_F pisze:Muszę jeszcze zdjąć osłonę silnika i obudowę filtru powietrza wraz z przepływomierzem ?
nie musisz... podnieś jedną strone akumulatora do góry i powinno sie ładnie dać wysunąc... robiłem to tydzień temu...
Ostatnio zmieniony pt sty 06, 2012 23:50 przez Dodi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Osłony nie musisz ściągać. Obudowę filtra powietrza możesz wyjąć lekko z "zawiasów" i odchylić, bo trzeba dostać się do śruby, która mocuje akumulator do podstawy. ( a zasłania rura ssąca). Sprawne ręce, które wykręcą śrubę i element mocujący (trzymaj je dobrze by nie spadły bo wtedy osłonę dolna silnika trzeba zdemontować) i już masz aku na wierzchu. Przekładałem aku w czwartek. Jestem na bieżąco. Najlepiej przekładaj aku na na podtrzymaniu napięcia.
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

Rachu ciachu i po strachu . Nowy Bosch S5 już siedzi .

Takie małe uwagi do po operacji :

Faktcznie trochę lepiej rusza na ciepłym silniku .
Przy wyjmowaniu najlepiej jest jednak odkręcić pokrywę filtra powietrza , całość na rurze dolotowej do silnika odgiąć w bok .( ja to podwiesiłem na sznurku do zamka maski) . Nic nie przeszkadza dostęp jest i za wiele w samochodzie nie trzeba rozwalać .
Acha a według książki ''Sam naprawiam '' ściąganie osłony silnika to lekka przesada .
bozzio
Przeglądacz
Auto:: HGL 1.9 BLS DSG 2006
Imię:: BOGUSLAW

Post autor: bozzio »

Dodi pisze: nie musisz... podnieś jedną strone akumulatora do góry i powinno sie ładnie dać wysunąc... robiłem to tydzień temu...
a w instrukcji i karcie gwarancyjnej wyraźnie napisane: przy wyciąganiu/wkładaniu akumulatora nie przechylać, aby uniknąć wycieku elektrolitu - dlatego jest mowa o wykręceniu filtra.

Swoją drogą kupując w sobotę aku Varta Silver E44 dowiedziałem się, że Bosch jest robiony w tej samej fabryce co Varta (w Czechach) - nawet obudowy są podobne - prawdopodobnie bebechy też. Ja jednak wziąłem Varte dla pewności, 10zł różnicy to niewiele.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: andrz3j »

Zwrociłbym też uwagę z której strony jest + a z której -...

Umnie jest od nowości. Ma w sumie ponad 8 lat i działa, serwis zrobił test i stwierdzili że aku w dobrej kondycji. Zobaczymy w weekend bo jade na narty... juz raz kupowałem w czechach "baterku do auta" bo padła :)
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
ODPOWIEDZ