Boczna szyba kierowcy

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
Awatar użytkownika
kamiloe
Przeglądacz
Auto:: 1.9 BLS Bluemotion 2009
Imię:: Kamil

Boczna szyba kierowcy

Post autor: kamiloe »

Otóż mam taki problem z boczną szybą otworzy sie normalnie ale ciężko sie zamyka tzn idzie do polowy normalnie a potem staje i trzeba pare razy kliknąć i po czasie się zamknie dodam ze od połowy z wyż zamyka sie dużo wolniej i słychac cięższą prace tego mechanizmu . Czego to może być wina ?
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

z tego co opisujesz to wynika, że nie masz osadzonej szyby w osi. Ja bym zaczął od demontażu boczka tapicerki (manual masz mojego skromnego autorstwa). W metalowej przegrodzie między tapicerką a drzwiami masz dwa otwory w których widać zaciski (szczęki) trzymające szybę (trzeba szybę opuścić na odpowiednią wysokość, ok. połowy). Poluzowałbym je i przesunął delikatnie w przeciwną stronę do tej która ci blokuje (niedużo trzeba, wystarczy pewnie jakieś 0,5cm). Nim założysz tapicerkę popróbuj parę razy "pojeździć" szybą: góra/dół i stwierdzić czy jest lepiej :)
Obrazek

Obrazek
ŁukaszTouran
Zaawansowany
Auto:: TouranCross 2.0 CR CJFA
Imię:: Łukasz
Podziękował: 136 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: ŁukaszTouran »

a może masz poszarpaną linkę na mechanizmie i dlatego Ci blokuje zamykanie szyby. Najlepiej to sciągnąć boczek jak mówirock4, i zerknąć pod całą tą blache jak wyglądają linki wraz z całym sterowanie
Po pierwsze ... 1T1 Po drugie... 1T3
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Dokładnie, bez zdjęcia boczku drzwi się nie obędzie. Jak nie poradzisz sobie to zrób foty wtedy będzie można pomóc.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ja stawiam na to co Marek napisałe... miałem taki kiedys w passacie... i właśnie poluzowała się szyba w prowadnicach... źle sie "układała" podczas pracy i miała ciezko przez to...
Awatar użytkownika
kamiloe
Przeglądacz
Auto:: 1.9 BLS Bluemotion 2009
Imię:: Kamil

Post autor: kamiloe »

Problem rozwiązany. Rozkręciłem tą tapicerke i tam poluzowała się szyba w tych prowadnicach jest ok. Dziękuje wszystkim za pomoc. ;)
ODPOWIEDZ