Pomysł zapożyczony z forum , którego uczestnikiem byłem kilka lat temu.
Stworzona została lista chętnych , którzy chcieli wspomagać się nawzajem w różnych życiowych i drogowych sytuacjach. Uczestnik wpisywał się na listę i podawał "obszar działania". Mod zbierał nr telefonów i zaktualizowaną listę wysyłał uczestnikom programu.
Dawajcie ludziska głosy , jak się nie przyjmie to do kosza....
Pomysł może być ciekawy, tylko poproszę więcej szczegółów. Najbardziej spodobało mi się zdanie: "...którzy chcieli wspomagać się w różnych życiowych i drogowych sytuacjach..."
No z tymi sytuacjami to tak w granicach rozsądku , szczególnie z tymi..... życiowymi ,
a szczegóły .....do uzgodnienia , jeśli w ogóle pomysł się przyjmie i będzie zapotrzebowanie na tego rodzaju......kontakty
Dziś prawie przy każdym OC pewnie jest assistance , więc pomoc jakaś jest na drodze , ale z 5 lat wstecz chyba nie było to tak extra dostępne.
A jak ten "ktos" nie odpowie to jaka konsekwencja? Assistance ma za zadanie pomagac i byc pod reką, a kolega z danej okolicy moze byc w tym czasie gdzie indziej akurat, albo nawet spać. Chyba ze są tu osoby co całymi dniami siedzą w domu, itp lub mają Autoholowanie i z tego żyją. Wawie, na kanale 22 CB radio koles udziela informacji o topografi miasta, ale robi to za free i nie zawsze jest.
na forum w202.pl - LYJO potwierdzi taka wzajemna assistance działała.
Zasada była taka, że każdy kto chciał, dobrowolnie podawał namiary na siebie - głownie telefon i "godziny dostępu" i oczywiście obszar pomocy, czyli miejscowość. Służyć to miało przede wszystkim wzajemnej pomocy w ramach klubu, na okoliczność zdarzeń wszelakich ale oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. Klubowicz dzwoniąc w potrzebie np do mnie, mógł w przypadku awarii, poprosić o wskazanie warsztatu, lub auto-pomocy, ew. np. taniego hotelu itp. Dotyczyło to wyłącznie zdarzeń losowych, związanych z podróżą.
Na listę wpisało się wiele osób, mi osobiście nie zdarzyło się, na szczęście korzystać z niej, do mnie też nikt nie dzwonił. Ale listę zawsze na wyjazd zabierałem ze sobą i miałem w schowku na wszelki.
Myślę, że pomysł dobry. Sam chętnie w Wawie pomogę, jeżeli będę mógł w zakresie podholowania kogoś gdzieś na bok lub w innych sytuacjach, w których będę mógł pomóc.
Np. ZWZPD itp.
I bez zapisywania się na jakąś listę każdy potrzebowski będący w Bydzi może liczyć na kimanko i pomoc w tym co możliwe.
Czyli zasadniczo jestem za!
A dopóki lista nie powstanie jak ktoś będzie przejeżdżać przez Bydzię, zawsze może na PW napisać o mój nr telefonu- tak dla niespokojności.
Jestem za ... na północ od Krakowa trasa 773, w miarę możliwości pomogę. Trzeba by tylko opracować sposób podania telefonu żeby nie świecił dla wszystkich przeglądających forum
spacewalker pisze:A jak ten "ktos" nie odpowie to jaka konsekwencja? Assistance ma za zadanie pomagac i byc pod reką, a kolega z danej okolicy moze byc w tym czasie gdzie indziej akurat, albo nawet spać. Chyba ze są tu osoby co całymi dniami siedzą w domu, itp lub mają Autoholowanie i z tego żyją. Wawie, na kanale 22 CB radio koles udziela informacji o topografi miasta, ale robi to za free i nie zawsze jest.
Już na kanale 29 CB. A co do pomysłu. Ok. Jest przecież mapa Mapa członków Klubu. Sprawdzając przed podróżą można przecież wysłać na PW wiadomośc z prośbą o telefon w razie jakiś tam kłopotów. Jak klubowicz odpowie z kontaktem - przecież nie zobowiążemy wszystkich - będzie pewność, że jak by coś można zadzwonić/emaila też.
Była kiedyś taka propozycja na forum żeby wyjeżdżając w trasę zaopatrzyć się w przydatne kontakty forumowiczów będących "po drodze" do celu.
Jest mapa użytkowników ale nie sposób pisać do każdego i narzucać się.
Dlatego ja wybierając się w drogę Dom- olkusz- częstochowa- łódź - włocławek - toruń i dalej aż do Starogardu Gdańskiego chętnie przyjmę ( i obym nie musiał korzystać) informację gdzie i do kogo po drodze można zwrócić się o pomoc lub przydatne kontakty. Wyjeżdżam 22.06 wracam 24-do 26.06.