Zasilanie gniazd 12V
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI AVQ
- Imię:: Marek
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Zasilanie gniazd 12V
Witka!
No wlasnie-co zrobic aby nie trzeba bylo pamietac o pozostawionych pod napieciem urzadzeniach? W poprzednim VAG-u po prostu podlaczylem dodatkowe gniazdo pod bezpiecznik ktory byl zasilany tylko podczas wlaczonego zaplonu.Ale tam nie bylo CAN.czy w Touranie tez mozna zrobic-czy spowoduje to jakies zaklocenia w instalacji? a moze ktos inaczej rozwiazal to zagadnienie? nie ukrywam ze czesto skleroza bierze gore i zapominam wylaczyc kamerki czy transmitera FM .
No wlasnie-co zrobic aby nie trzeba bylo pamietac o pozostawionych pod napieciem urzadzeniach? W poprzednim VAG-u po prostu podlaczylem dodatkowe gniazdo pod bezpiecznik ktory byl zasilany tylko podczas wlaczonego zaplonu.Ale tam nie bylo CAN.czy w Touranie tez mozna zrobic-czy spowoduje to jakies zaklocenia w instalacji? a moze ktos inaczej rozwiazal to zagadnienie? nie ukrywam ze czesto skleroza bierze gore i zapominam wylaczyc kamerki czy transmitera FM .
Ostatnio zmieniony pn lis 25, 2013 20:30 przez Turanek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Duże litery w tytule
Powód: Duże litery w tytule
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
rosi2106 .. chodzi mu o to że w gnieździe zapalniczki po wyłączeniu zapłonu nadal jest prąd. U mnie jest tak samo. Inni mają tak (może w nowszych Touranach?) że po wyjęciu kluczyka napięcie w gnieździe zapalniczki także się wyłącza się.
To że radio i podświetlenie wnętrza zgaśnie po jakimś czasie to mają wszystkie Tourany na 99%, z gniazdem zapalniczki jest inaczej.
Nie wiem czy można to zmienić za pomocą VAGa
To że radio i podświetlenie wnętrza zgaśnie po jakimś czasie to mają wszystkie Tourany na 99%, z gniazdem zapalniczki jest inaczej.
Nie wiem czy można to zmienić za pomocą VAGa
-
- Przeglądacz
byc moze tak jest w poliftowych modelach.u mnie niestety wyjecie kluczyka ze stacyjki wylacza tylko radio,gniazda sa nadal pod napieciem.w audi A4 rozwiazalem to tak ze podlaczylem osobne gniazdo podwojne bezposrednio za bezpiecznikiem ktory byl zasilany tylko przy wlaczonym zaplonie.podlaczone tam byly kamerka i transmiter fm.calosc schowana w schowku pod kierownica-i sprawdzalo sie swietnie.w turanie boje sie tak zrobic bo nie mialem do tej pory do czynienia z instalacja CAN i nie wiem czy nie spowoduje takie "obce cialo "w instalacji jakichs problemow.cheles pisze:Piotr1979,
Dokładnie u mnie jest tak jak u Ciebie. RNS daje komunikat i za chwilę się wyłącza. Nie ważne czy oglądam film czy nie. Oczywiście na wyłączonym silniku.
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Najprościej to odkręcić wewnętrzna skrzynkę bezpieczników, ściągnąć tylną osłonę (jeśli jest, bo w 1T3 juz nie ma - koszty, koszty
) i sprawdzić grube przewody z mostkami. na pewno będą 30 - bezpośrednio aku, 15 - po stacyjce. Więc można się podłączyć pod wolne miejsce mostka. Warunek posiadanie odpowiedniego pinu.
Inne rozwiązanie dolutowanie się do istniejącego bezpiecznika, ale wtedy trzeba zwiększyć wartość bezpiecznika uwzględniając obciążenie gniazdem 12V.
Ja taki patent mam do CB Radia - obok popiołki (której nie ma bo jest radio
) pod gniazdem zapalniczki jest przełącznik trzy pozycyjny: aku,0,po stacyjce. Mogę więc rozmawiać przez CB na postoju, bez włączonego zapłonu, albo odpalać auto z włączonym od razu radyjkiem.

Inne rozwiązanie dolutowanie się do istniejącego bezpiecznika, ale wtedy trzeba zwiększyć wartość bezpiecznika uwzględniając obciążenie gniazdem 12V.
Ja taki patent mam do CB Radia - obok popiołki (której nie ma bo jest radio

- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
W VCDS jest opcja 09-centralna elektryka/Bajt3:cheles pisze:Ok. wiem, że gdzieś na forum
[ Dodano: Pią Lip 05, 2013 15:43 ]
andrz3j,
Szukałem i kudre nie mogę znaleźć. Jedno co mi przychodzi do głowy to napisać do Turanka zapytanie.
Instalacja zacisku 15 (Terminal 15) może to jest to? Względnie za co ta opcja odpowiada i czy macie ją załączona czy odłączona?
-
- Przeglądacz
dzis mialem wolny czas i nieco pogrzebalem w autkuTuranek pisze:Najprościej to odkręcić wewnętrzna skrzynkę bezpieczników, ściągnąć tylną osłonę (jeśli jest, bo w 1T3 juz nie ma - koszty, koszty) i sprawdzić grube przewody z mostkami. na pewno będą 30 - bezpośrednio aku, 15 - po stacyjce. Więc można się podłączyć pod wolne miejsce mostka. Warunek posiadanie odpowiedniego pinu.
.

zrobilem manewr taki sam ja w audi.w puszce z malymi bezpiecznikami znalazlem w ostatnim rzedzie wtyk bez bezpiecznika[4 od konca] w ktorym napiecie pojawia sie po przekreceniu stacyjki.podlaczylem sie tam podwojnym gniazdem poprzez bezpiecznik i w tym schowku podlaczylem sobie kamerke i transmitter fm[czyli sprzet ktory nie chcialo mi sie wylanczac].na razie auto jezdzi nie wywalajac bledow

w przyszlosci chcialbym tam podlaczyc tylna zapalniczke aby musze miec pewnosc ze nie spowoduje to katastrofy w ruchu ladowym

- g_b
- Specjalista
- Auto:: 2011 TOURAN
- Imię:: Grześ
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
Tez bym chcial miec napiecie w gniazdkach po wylaczeniu zaplonu. chocby dlatego ze ide do pracy, zostawiam na ladowarce tel i jest git. albo dvd zeby sie ladowalo. ze juz nie wspomne o lodowce z zimmmmmmnym browakiem. jest na to jakis dobry sposob czy trzba ciac lutowac i pajeczyne robic
??

Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP
Jest
VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP
Jest
VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!