Dziwny niezidentyfikowany dzwięk.
Dziwny niezidentyfikowany dzwięk.
Witam. Temat niby często poruszany ale nic nie dopasowałem do mojego przypadku. Podczas jazdy przy gwałtownym dodaniu gazu daje się słyszeć dźwięk jakby chrobotania, ocierania. Odgłos słychać również przy schodzeniu z wyższych obrotów. Można to usłyszeć najczęściej przy zimnym silniku, czasem pomaga mocniejsze tzw. przegazowanie. (Spróbuję, może uda się ten dźwięk jakoś nagrać).
Zastanawiam się czy to coś związanego z turbiną. Może miał ktoś coś podobnego.
Ewentualnie proszę o namiar na dobrego speca.
Zastanawiam się czy to coś związanego z turbiną. Może miał ktoś coś podobnego.
Ewentualnie proszę o namiar na dobrego speca.
- Loszmi
- Przeglądacz
- Auto:: BXE, 1.9 Turbo Klekot,'08
- Imię:: Miłosz
- Kontakt:
Ja przy wciskaniu sprzęgła miałem takie chrzęst- jęknięcie. Myślałem, że sprzęgło... Okazało się, że zatarta turbina+nieszczelność w układzie. Jutro odbieram. Dam znać.
I daję znać. Dźwięk powrócił po tygodniu. Przy schodzeniu z obrotów mamy szum, tarcie.
Dziś przejechała autem koło mnie moja małżonka i słyszałem ten dźwięk z zewnątrz przy wbijaniu 2 biegu.
Auto "pod maską" też brzydko brzmi.
Wczoraj zauważyłem, że ciężej pali. Z pewnym oporem i głośniej.
Niby mam we wtorek wizytę w serwisie, ale moje ucho muzyczne krwawi i do tego czasu będę nieźle wq....y.
I daję znać. Dźwięk powrócił po tygodniu. Przy schodzeniu z obrotów mamy szum, tarcie.
Dziś przejechała autem koło mnie moja małżonka i słyszałem ten dźwięk z zewnątrz przy wbijaniu 2 biegu.
Auto "pod maską" też brzydko brzmi.
Wczoraj zauważyłem, że ciężej pali. Z pewnym oporem i głośniej.
Niby mam we wtorek wizytę w serwisie, ale moje ucho muzyczne krwawi i do tego czasu będę nieźle wq....y.
-
FreeStyle
- Użytkownik
- Auto:: 2,0TDI 130KW 4motion DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 135 razy
Czy wyjaśniłeś co to dźwięk?
Bo ja mam podobne objawy. Chrobotanie na zimnym gdy spada z obrotów a gdy wskazówka temperatury zaczyna się podnosić chrobotanie zanika. Sugerowali mi łożysko na alternatorze ale fachman sprawdzał i powiedział, że oki.
Bo ja mam podobne objawy. Chrobotanie na zimnym gdy spada z obrotów a gdy wskazówka temperatury zaczyna się podnosić chrobotanie zanika. Sugerowali mi łożysko na alternatorze ale fachman sprawdzał i powiedział, że oki.
Był Touran 1,9TDI/77KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
- Loszmi
- Przeglądacz
- Auto:: BXE, 1.9 Turbo Klekot,'08
- Imię:: Miłosz
- Kontakt:
Pisałem o tym już w swoim temacie, ale nie każdy tam zagląda, więc powtórzę:
Lipcowa wizyta w serwisie skonczyla sie na regeneracji turbiny.
A po tygodniu bylo z dźwiękiem tak samo. Z racji dosc powaznego muzykowania falszujace dzwieki powoduja u mnie spore emocje... Szum przy wciskaniu sprzegla zaczal konkretnie mnie wqr.. denerwowac. Autko znowu oddalem do serwisu na ew naprawe gwarancyjna.
Chlopaki wymienili tym razem poduche pod silnikiem.
Jest ewidentnie lepiej. Przestala takze trzeszczec deska rozdzielcza w okolicach 1000obr co sygnalizowalem w innym temacie.
Oczywiscie drobny szum przy wciskaniu sprzedla dostrzegam, jest nieznaczny i licze, ze to normalny dźwięk "eksploatacyjny".
Ponadto pewne zastanowienie silnika przy odpalaniu zrzucam na świece. Chyba zapomniałem podgrzać, a był zimny ;-p
Lipcowa wizyta w serwisie skonczyla sie na regeneracji turbiny.
A po tygodniu bylo z dźwiękiem tak samo. Z racji dosc powaznego muzykowania falszujace dzwieki powoduja u mnie spore emocje... Szum przy wciskaniu sprzegla zaczal konkretnie mnie wqr.. denerwowac. Autko znowu oddalem do serwisu na ew naprawe gwarancyjna.
Chlopaki wymienili tym razem poduche pod silnikiem.
Jest ewidentnie lepiej. Przestala takze trzeszczec deska rozdzielcza w okolicach 1000obr co sygnalizowalem w innym temacie.
Oczywiscie drobny szum przy wciskaniu sprzedla dostrzegam, jest nieznaczny i licze, ze to normalny dźwięk "eksploatacyjny".
Ponadto pewne zastanowienie silnika przy odpalaniu zrzucam na świece. Chyba zapomniałem podgrzać, a był zimny ;-p
-
FreeStyle
- Użytkownik
- Auto:: 2,0TDI 130KW 4motion DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 135 razy
"Chrobotanie na zimnym gdy spada z obrotów a gdy wskazówka temperatury zaczyna się podnosić chrobotanie zanika. Sugerowali mi łożysko na alternatorze ale fachman sprawdzał i powiedział, że oki."
Spec zasugerował mi uszkodzenie napinacza lub łańcucha od pompy olejowej.
Czy możliwe są dziwne dźwięki z tych elementów? Czy temperatura silnika może mieć wpływ na ewentualną usterkę tych elementów?
Spec zasugerował mi uszkodzenie napinacza lub łańcucha od pompy olejowej.
Czy możliwe są dziwne dźwięki z tych elementów? Czy temperatura silnika może mieć wpływ na ewentualną usterkę tych elementów?
Był Touran 1,9TDI/77KW + DSG
- driver09
- Auto:: 2.0bkd
- Imię:: przemko
Re: Dziwny niezidentyfikowany dzwięk.
Panowie ja mam inny problem touran 2.0bkd -po 1 dziwny odgłos zauwazyłem przy obrotach miedzy 1300-1800 metaliczne piszczenie jakby się coś tarło nawet na postoju po 2 czuć spaliny w środku , zaznacze że wymieniłem uszczelke miedzy turbo a katem i nie pomogło turbo dmucha b.dobrze. Nie wiem czy to nie czasem rurka od recylkulacji jak myślicie?
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Żeby cokolwiek powiedzieć trzeba to usłyszeć. Mogą być przedmuchy, może być kolo kompresji uszkodzone, może być kolektor wydechowy.
Nagraj albo podjedź do mechanika zeby sprawdził.
Nagraj albo podjedź do mechanika zeby sprawdził.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
- driver09
- Auto:: 2.0bkd
- Imię:: przemko
zanim wyjme turbo sprawdze najpierw rurke od recylkulacji, poza tym jak to mówią szewc w dziurawych butach chodzi. a może kacisko zapchane tez o tym myślałem