Wentylator chodzi ale brak nawiewu powietrza
- pmgreen
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9tdi BKC 2004r
- Imię:: PM
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wentylator chodzi ale brak nawiewu powietrza
Koledzy moze miał ktos podobny przypadek,
slychac ze wentylator chodzi ale bark nawiewu powietrza z jakiegokolwiek nawiewu,
nawiew dziala tylko gdy wlaczony jest obieg zamkniety powietrza???
slychac ze wentylator chodzi ale bark nawiewu powietrza z jakiegokolwiek nawiewu,
nawiew dziala tylko gdy wlaczony jest obieg zamkniety powietrza???
- krankor
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 52 razy
To nie zasyfiony filtr, tylko klapa a właściwie sterownik się zaciął w skajnym położeniu. Zapewne się zabrudził potencjometr. Te akurat są łatwe do naprawienia. To co Koledzy wyżej napisali, zacząć sprawdzać błędy. Jeśli wyskoczy zacięcie silnika G113 lub V71 to manuale są na forum.
pozdrawiam Grzegorz
- Miki76
- ____________________

- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
istnieje jeszcze jeden sposób jeśli to wina silniczka V113 to wystarczy zdemontować klapkę która jest nim sterowana po wyjęciu schowka jest ona na wierzchu ja tak miałem przez dłuższy czas puki nie kupiłem sprawnego silniczka w moim przypadku czyszczenie nie pomogło niby silniczek chodził ale błędy cały czas się pojawiały ale bez klapki chodziło ładnie i bez problemów
- Miki76
- ____________________

- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
pamiętaj że to jest ten silniczek za V113 i oba trzyma plastikowa obudowa a z tymi potencjometrami to jest różnie ja swoje reanimowałem ale na długo nie starczyły i cały czas wywalał błąd na kompie ale życzę ci powodzenia ja i tak wolałem kupić inne od kolegi z forumpmgreen pisze:Dzieki
I juz wszystko jasne, komp pokazuje blad V71,
czyli czeka mnie reanimacja potencjometru,
mam nadzieje ze pomoze.
- pmgreen
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9tdi BKC 2004r
- Imię:: PM
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Dzisiaj jeszcze raz zabralem sie za v71, rozebralem wszystko i na wlaczonym zaplonie wlaczalem i wylaczalem obieg zamkniety na klimatroniku i wyczailem ze klapa od v71 nie otwiera sie do konca. Postanowilem wyciagnac na zewnatrz silniczki od klap ustawilem na obieg powietrza z zewnatrz ustawilem klape od v71 i wszystko zmontowałem.
Po skalibrowaniu na kompie przez wprowadzenie nastawów podstawowych i skasowaniu bledu v71 chodzi jak powinien i jak narazie bledu nie wywala.
V71 byl przestawiony na zebach wzgledem klapy, zastanawia mnie jak to mozliwe, samo na zebach sobie nie przeskoczyło a ja jak przedwczoraj rozbieralem to zlozylem tak jak bylo wczesniej, chyba ze ktos wczesniej juz sie dobieral do tego, bo od kupna auta mialem blad 01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71).
Po skalibrowaniu na kompie przez wprowadzenie nastawów podstawowych i skasowaniu bledu v71 chodzi jak powinien i jak narazie bledu nie wywala.
V71 byl przestawiony na zebach wzgledem klapy, zastanawia mnie jak to mozliwe, samo na zebach sobie nie przeskoczyło a ja jak przedwczoraj rozbieralem to zlozylem tak jak bylo wczesniej, chyba ze ktos wczesniej juz sie dobieral do tego, bo od kupna auta mialem blad 01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71).
- krankor
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 52 razy
Najwyraźniej przestawione na zebatkach przez poprzednika. W czasie składania klapa samoczynnie opadła w skrajne położenie, a była rozłączana na innym. Albo przestawione położenie zębatki na silniczku w czasie grzebania w nim. Zwracałem na te połozenia uwagę w manualach.
Najważniejsze, że sam do tego doszedłeś i nastawiłeś.
Tym większa satysfakcja naprawiającego.
Najważniejsze, że sam do tego doszedłeś i nastawiłeś.
Tym większa satysfakcja naprawiającego.
pozdrawiam Grzegorz
-
Tomek150
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.9 TDI BLS, 2006
- Imię:: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Wentylator chodzi ale brak nawiewu powietrza
Panowie
u mnie w Climaticu nieraz zdarza się, że pomimo zmiany pokretłem nawiewu na szybę, nogi czy twarz - nawiew nie reaguje.
Auto zescanowane - żadnych błędów.
Dodam, że samoistnie się "naprawia" i potem chodzi (działą przełączanie i nawiew "leci" którędy powinien) ładnie.
Czy ktoś z Kolegów spotkał się z tym?
Na forum znalazłem:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3636&start=0
ale to chyba do CLIMATRONICA.
u mnie w Climaticu nieraz zdarza się, że pomimo zmiany pokretłem nawiewu na szybę, nogi czy twarz - nawiew nie reaguje.
Auto zescanowane - żadnych błędów.
Dodam, że samoistnie się "naprawia" i potem chodzi (działą przełączanie i nawiew "leci" którędy powinien) ładnie.
Czy ktoś z Kolegów spotkał się z tym?
Na forum znalazłem:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3636&start=0
ale to chyba do CLIMATRONICA.
- aprinsr
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 7 razy
A ja mam troszke inny problem. Na poczatku wszystko dziala jak nalezy, ale po ok 3 min obieg jakby sie zamyka i nic nie dmucha(dmuchawa pracuje). Jak jeszcze wszystko dziala i wlacze obieg zamkniety to znow przestaje dmuchac. W trybie econ wssystko dziaka jak nalezy - nie przestaje wiac nawet na obiegu zamknietym. Czy w tym wypadku winowajca tez sa te silniczki?
-
lordziatko
- Kandydat
- Auto:: Touran, 2 TDi, 2004
- Imię:: Dominik
- Podziękował: 1 raz
- Kontakt:
Miałem przedwczoraj identyczne objawy, z tym że przełączało się po ok. 30 sekundach. Już się zacząłem martwić, ale wczoraj wróciło samo do normy. Mógłby to ktoś wyjaśnić?