Rozladowywanie akumulatora po wymianie gateway i bordnetz

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
NC
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Rozladowywanie akumulatora po wymianie gateway i bordnetz

Post autor: NC »

Koledzy pomóżcie:
Jak w temacie po wymianie bordnetzu i gateway (kupionych od sprawdzonego kolegi z forum) mam problem z rozładowującym sie akumulatorem. 3-4 dni na postoju i juz nie mozna odpalic samochodu.
Po wyjęciu bezpiecznika od nawigacji (oryginalnie zamontowane MFD2 DX) widać znaczna poprawę. Wydaje mi sie, ze nie sa wyłączane wszystkie urzadzenia. Pomiar amperomierzem wykonam w weekend i dodam ta informacje.

Czy mozecie sprawdzic czy nie jest namieszane cos w kodowaniu bordnetza i gateway?
Czy ma wplyw to, ze te czesci nie pochodza od tourana a innego modelu?

Oto log z autoscan:
http://tinyurl.com/oozexhf

Samochod to BKC highline '04, MFD2 DX, pelny FIS, kierownica bez przyciskow, bez alarmu fabrycznego, fabryczna instalacja telefoniczna z uchwytem, z dolozonym pofabrycznie webasto z telestart i hakiem + modul,
Akumulator wymieniony na nowy: varta silver.
Załączniki
2013-07-10_20-51 19-CAN.jpg
2013-07-10_21-21 9-Cent.jpg
Awatar użytkownika
Rafał288
Użytkownik

Post autor: Rafał288 »

NC pisze:Pomiar amperomierzem wykonam w weekend i dodam ta informacje.
Pierwsze co to wykonaj ten pomiar , sprawdził bym też czy alternator ładuję ci akumulator .
NC
Początkujący

Alternator ładuje, mierzyłem napięcie przy włączonym silniku jest 14.1V.
Sprawdzałem tez czy diody alternatora nie maja upływu i wszystko tez bylo w porzadku wiec ten element wykluczam.
Awatar użytkownika
mk
Początkujący

Post autor: mk »

Najprościej to wyjmij GW i wsadź stary i zobacz co będzie. Jak nie, to wyjmij tylko CECM i wsadź stary i zobacz co będzie, w końcu chcesz wyeliminować któryś z nich.
darek_w
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 110 DFGA 2016
Imię:: Darek
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: darek_w »

Witam a ja podobne mam pytanie a jakie może być dopuszczalny pobór prądu z akumulatora na postoju z wył. Silnikiem . Dwa dni temu rano chciałem odpalić a tu niespodzianka akumulator rozładowany myślałem że padł po sprawdzeniu i naładowaniu odpalił . Sprawdzałem miernikiem po zamknięciu auta pokazuje 0.10 czy to jest prawidłowe czy zabiera prąd. Jak sprawdzić co może być przyczyną .
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

darek_w, to 0,1A to trochę dużo myśle ze 0,06 było by OK. A na pewno pomiar robiłeś w dobrych warunkach? wszystkie dzrzwi pozamykane? pokrywa silnika tez?

[ Dodano: Pią Lip 12, 2013 18:27 ]
A to czytaliście? http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3017
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
darek_w
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 110 DFGA 2016
Imię:: Darek
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: darek_w »

tak wszystko pozamykane drzwi i klapa silnika .
NC
Początkujący

Zmierzylem w weekend prad. Oczywiscie wszystkie drzwi i klapa silnika 'zamkniete'. U mnie rowniez zatrzymywalo sie w okolicy 0.1A (dokladnie 123 mA).

Wygladalo to tak, ze zaczynalo sie od 1.9A, po 10 sekundach 1.5A, po 50s - 0.36A, po 75s - 0.2A, po 2 min - 0.15A, po 5 minutach 123mA i tak juz sie utrzymywalo przez kolejne godziny.

Wyciągałem po kolei wszystkie bezpieczniki w komorze silnika - najpierw udalo mi sie jedynie obniżyć o 2mA po wyciągnięciu F17.
Potem odłączyłem F20 (telefon , do którego mam fabryczna instalacje ale CAN sie z nia nie komunikuje) - spadlo do 96mA czyli prawie 30mA.

Zauwazylem, ze jak odlacze kolyske do telefonu i zostawię bezpiecznik to zuzycie wzrasta tylko o 15mA czyli kołyska pobiera jakimś cudem drugie 15mA.... ktos wie w czym moze byc problem?

Tymczasowo odłączyłem zatem instalacje telefoniczna ale 96mA to było nadal za duzo.

Przeszedlem wiec do panelu bezpiecznikowego pod kierownica i przy zuzyciu pradu 96mA zaczalem kolejno wyciagac bezpieczniki. 6mA ucieklo jak wyciagnalem bezpiecznik oznaczony jako alarm (notabene nie mam alarmu). No i zbliżając sie do konca panelu wyciągnąłem bezpiecznik SC53 czyli modul komfortu - zuzycie spadlo natychmiast do KILKU mA. :super:

Podlaczylem wiec interfejs i uzywajac poradnikow kodowania z naszego forum przeprogramowalem CCCM i przy okazji CECM. W kodowaniu zauwazylem m.in., ze mialem aktywowany alarm ktorego raczej nie posiadam fabrycznego (brak przycisku). Nie pamietam juz dokladnie co jeszcze zmienilem (mam stare kodowanie w razie czego).

Potem jeszcze raz zaczalem mierzyc i po 5 minutach zuzycie spadlo do: 8-10mA !! :ok:
Uznałem to za wystarczającą wartość (mam Webasto na telestart).

Nie sądziłem, ze zle kodowanie moze w tak znaczacy sposob wplynac na pobor pradu z akumulatora (10x).
Co ciekawe sprawa z instalacja telefoniczna bez zmian - nadal pobiera dodatkowe 30mA kiedy włoży sie bezpiecznik...
Sama nawigacja MFD2 pobiera 1-2mA (czyli mniej-wiecej tyle co migajaca w niej czerwona dioda).

Wynika stad tez fakt, ze skoro przytrafilo to sie mnie to moglo tez innym osobom ktore bawily sie w ustawieniach, zmienialy bordnetz itp. :/
Przy zuzyciu okolo 100mA potrzeba troche dni zeby miec problem odpalic samochod. Jesli ktos jezdzi codziennie moze nawet tego nie zauwazyc.

Polecam zatem wszystkim sprawdzenie tego parametru bo na pewno przedluzy to zycie akumulatora i pozwoli uniknac niespodzianki po dluzszym postoju. :)
ODPOWIEDZ