Nie pali ,sciągamy kleme pali

kames76
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Nie pali ,sciągamy kleme pali

Post autor: kames76 »

:shock: witam i pytam pare dni temu powróciłem z wakacji bez problemowo w dniu dzisiejszym autko nie chcialo pod domem zapalic zadzwoniłem do poprzedniego własciciela , odpowiedził mi iz miał takie przypadki bardzo rzadko- mam zdjąc kleme i poczekac 1 min i tak tez uczyniłem fura pali :shock: jakies podpowiedzi co to
Pankrowka
Początkujący
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Pankrowka »

Jest to objaw "zacięcia" się klapy odcinającej dopływ powietrza, która służy do gaszenia silnika. Jeśli auto stoi na wielkim upale albo w mrozie elektronika szwankuje i potrafi się zaciąć. Klapa ta jest sterowana elektronicznie więc zdjęcie klemy resetuje elektronikę i po podłączenie zazwyczaj wszystko działa poprawnie. Ja już tak miałem dwa razy. Raz po dużym przymrozku w nocy mimo że dzień wcześniej auto śmigało bardzo ładnie i drugi raz na wakacjach jak autko postało jeden dzień w upale 35 stopni w cieniu ( stało na słońcu, temp. mierzona w cieniu :D). Zawsze pomagało zresetowanie. Nawet w warsztacie proponują najpierw odpiąć klemę i sprawdzić czy odpala a potem dopiero się zacząć martwić jak po tym manewrze nie odpala. Mam nadzieję że pomogłem...
kames76
Początkujący

Post autor: kames76 »

oczywista ze pomogłes stał na takim niemiłosiernym upale ze 40 w słoncu jak nic , no tos mnie uspokoił podziekował
ODPOWIEDZ