Brak zasilania w dzwiach kierowcy

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
bary
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Brak zasilania w dzwiach kierowcy

Post autor: bary »

Witam,

czy możliwe jest wyłaczenie całkowicie zasilania w dzwiach za pomocą kodowania ?

A teraz opiszę cała sytuacją jak mnie spotkała. Powodem całych dziłań był brak możliwości podnoszenia szyb z tyłu. Wyjełem przełaczniki z dzwi kierowcy w celu sprawdzenia czy jakiś kabel nie jest urwany i jeżeli złacze na krótko kabelek szyby ruszą - nie ruszyły. Przeglądałem też świeżo zainstalowany VCDS i Lcode ale raczej nic nie przestawiałem (chyba).

Efekt jest taki, że w dziach od strony kierowcy nie mam zasilania. Nie działa podnoszenie szyby w tych dzwiach (od strony pasażera działa), lampka na dole, klapka do baku,kierunek, podgrzewanie lusterek - NIE DZIAŁA ZAMYKANIE CENTRALNEGO ZAMKA :( - po naciśnięciu na pilocie "unlock" zamek słychać ale przy opcji "lock" nic się nie dzieje.

Przeglądałem forum i nie wiem czy w dobrym kierunku idę ale czy mogłem przez przypadek za pomocą długiego kodowania wyłaczyć jakieś opcję ?

Bezpieczniki sprawdzałem, sprawne. Przekaźniki nie sprawdzałem - nie wiem który jest za co odpowiedziałny.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

podepnij vcdsa i jezeli mozesz polaczyc sie ze steronikiem drzwi to nic nie jest upalone. skopiuj kodowanie i podrzuc tu to moze ktos porowna ze swoim, a jak nikt nie pomoze to pojutrze podrzuce moje- sory ale jutro na 2 zmine do pracy a od rana pare priorytetow mam.
jesli sie nie polaczysz to moze w harmonijke drzi zagladnij bo tam moze odpowiedz??
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
bary
Kandydat

Witam,

sprawdziłem auto vcds i nawet ktsa przy tym sprawdziłem też połczenia lini can od dzwi do can gateway i efekt jest taki, że nie można się połaczyć ze sterownikami w dzwiach. Wszytko wskazuję na uszkodzony sterownik w dzwiach kierowcy.

Obrazek

Pilnie poszukuję taki sterownik.

Pozdrawiam

P.S. po wymianie sterownika wszytko wróciło do normy. A szyby z tyłu zablokowane są mechanicznie.
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

odepnij kostkę od sterownika i sprawdź kostkę od sterownika czy dochodzi napięcie. Bo kolega miał taki sam problem z zamkiem kupił od razu zamek założył i to samo. Potem zobaczył w harmonijce przetarty kabel który robił zwarcie .
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
bary
Kandydat

GASIOR997 pisze:odepnij kostkę od sterownika i sprawdź kostkę od sterownika czy dochodzi napięcie. Bo kolega miał taki sam problem z zamkiem kupił od razu zamek założył i to samo. Potem zobaczył w harmonijce przetarty kabel który robił zwarcie .
Jak już pisałem wyżej u mnie spalił się sterownik. Wymienilem i już wszystko działa oprócz otwierania szyb z tylu które są zablokowane mechaniczne, ale to już opisałem w innym poscie.
Ale dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ