Tydzień temu wyjeżdżając nad morze w trasie padła mi klimatyzacja, całkowicie przestała chłodzić. Działała tak jak zwykłe dmuchawy w samochodzie bez klimy. Sprawdziłem bezpieczniki, ale wszystkie były sprawne, sprawdziłem ciśnienie w przewodach, które również było odpowiednie. Pozostały sprawy mechaniczne, po powrocie sprawdziłem z wujkiem jeszcze raz całą klimę i wyszło że odkrecił się zbierak sprzęgła napędu zrywalnego sprężarki klimatyzacji, w moim przypadku ukręciła się śruba trzymająca go. Na szczęście zbierak znalazłem na osłonie pod silnikiem, więc jeden wydatek mniej.
Aby naprawić usterkę potrzebowaliśmy dostępu do pompy by rozwiercić i wykręcić pozostały gwint, więc trzeba było rozebrać pół touranika, ale w przypadku odkręconego zbieraka myślę że da się obejść rozbiórkę

P.S. Jak ktoś miałby sytuację że jednak musi rozbierać sugeruję przygotować jakąś bańkę na płyn do spryskiwaczy

Koszty:
w moim przypadku zerowe, zbierak znalazłem na osłonie pod silnikiem, a śrubę udało się dobrać
Czas w przypadku rozbiórki auta kwestia 3h
Kilka zdjęć z naprawy, jakość nie jest zadowalająca, bo robione telefonem przy słabym świetle.

Przyczyna usterki

Demontaż

Koło na którym powinien być zbierak

Zbierak na swoim miejscu

Składanie