Klima nie chłodzi

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
Jacekp54
Zaawansowany
Auto:: VW Touran '03 1.9 AVQ
Imię:: Jacek
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Klima nie chłodzi

Post autor: Jacekp54 »

Post dedyskuję "dla potomnych" ja już swój problem rozwiązałem, ale może ktoś ma podobny i nie ma pojęcia co się dzieje.

Tydzień temu wyjeżdżając nad morze w trasie padła mi klimatyzacja, całkowicie przestała chłodzić. Działała tak jak zwykłe dmuchawy w samochodzie bez klimy. Sprawdziłem bezpieczniki, ale wszystkie były sprawne, sprawdziłem ciśnienie w przewodach, które również było odpowiednie. Pozostały sprawy mechaniczne, po powrocie sprawdziłem z wujkiem jeszcze raz całą klimę i wyszło że odkrecił się zbierak sprzęgła napędu zrywalnego sprężarki klimatyzacji, w moim przypadku ukręciła się śruba trzymająca go. Na szczęście zbierak znalazłem na osłonie pod silnikiem, więc jeden wydatek mniej.

Aby naprawić usterkę potrzebowaliśmy dostępu do pompy by rozwiercić i wykręcić pozostały gwint, więc trzeba było rozebrać pół touranika, ale w przypadku odkręconego zbieraka myślę że da się obejść rozbiórkę :)

P.S. Jak ktoś miałby sytuację że jednak musi rozbierać sugeruję przygotować jakąś bańkę na płyn do spryskiwaczy :P

Koszty:

w moim przypadku zerowe, zbierak znalazłem na osłonie pod silnikiem, a śrubę udało się dobrać
Czas w przypadku rozbiórki auta kwestia 3h

Kilka zdjęć z naprawy, jakość nie jest zadowalająca, bo robione telefonem przy słabym świetle.

Obrazek
Przyczyna usterki

ObrazekObrazekObrazek
Demontaż

Obrazek
Koło na którym powinien być zbierak

Obrazek
Zbierak na swoim miejscu

ObrazekObrazek
Składanie
Obrazek
Obrazek