Witam
Po przeskanowaniu samochodu
wyskakuje mi bład sterownika haka holowniczego
Address 69: Trailer
Cannot be reached
Czy żeby to sprawdzić musi być podłączona przyczepa
albo spalony sterownik haka albo bezpiecznik ja też tak miałem i dopiero podmianka sterownika pomogła, sami rozumiecie że jak nie ma prądu w sterowniku to światła nie będą działać
Witam podmieniony sterownik haka na inny
ta sama odpowiedz po przeskanowaniu _nie moze nawiązać połączeniu= czyżby ten drugi sterownik też był uszkodzony bezpieczniki sprawdzone nie mam już pomusłu gdzie szukać
Witam
U mnie jest sterownik haka 8E0907383A
Napiecie do sterownika dochodzi przewody do cana sprawne
[ Dodano: Czw Sie 15, 2013 12:04 ]
NICO2
Jak by Ci pasował ten numer sterownika co podałem powyżej to moge Ci w przyszłym tygodniu podesłac ja dałem za niego 100 plus przesyłka
[ Dodano: Czw Sie 15, 2013 18:21 ] Poszedłem do auta, rozebrałem i u mnie jest tak: Sterownik to jakieś pudło bez numerów:
Wchodzi do niego kostka:
A w tle jeszcze widać dwa bezpieczniki 10A, które również zabezpieczają tą kostkę:
Hak Oryginalny ORIS. Co z tym fantem zrobić? Podmieniać to pudło? Ma ktoś coś takiego?
W wiązkach nie widać żadnej rzeźby, więc domniemam, że wszystko jest fabryczne...
W skrzynce bezpieczników przy kierowcy w miejscach 39 40 41 pusto, nawet nie ma w co wsadzić bezpiecznika ale wydaje mi się, że te dwie dziesiątki są zamiennie z tamtymi.
niko02 pisze:W wiązkach nie widać żadnej rzeźby, więc domniemam, że wszystko jest fabryczne...
Błąd w dedukcji
Od kiedy sterownik haka jest po prawej stronie i jeszcze "wisi" na gnieździe 12V?
Ten moduł nie jest podpięty pod CAN'a, więc go nie szukaj VCDS'em.
Albo szukasz czegoś podobnego (omija CAN'a) albo ciągniesz wiązkę i wstawiasz ori sterownik...
Witam
Zgadzam się jak wyżej
Sterownik haka jest orginalnie umieszczony po lewej stronie w bagazniku za tapicerka
Po prawej stronie u mnie jest sterownik do parktronika z ktorego instalacja idzie do zderzaka do czujników parkowania
Miałem w swoim Touranie taką samą instalację do haka jak niko02.
Auto przyjechało z taką instalacją z Francji.
Jest ona podłączona do tylnych świateł a dodatkowe zasilanie pobiera z gniazda zapalniczki w bagażniku. Również miałem zamontowany ten sterownik z prawej strony.
Komplet jest dedykowany do naszych aut, ale bez współpracy z CANem lub też nie zostały podłączone. Jak wyrzucałem te ustrojstwo z auta dwa przewody nie były podłączone.
Niestety z całej instalacji zostawiłem sobie tylko wiązki przewodów bez sterownika.
Przeszukując internet nie znalazłem miejsca gdzie można by kupić sterownik do tej wiązki.
Zastanawiałem się nad sterownikami dedykowanymi z allegro które miały podobne wtyczki ale z rozsądku wybrałem instalację oryginału.
Turanek pisze:Od kiedy sterownik haka jest po prawej stronie i jeszcze "wisi" na gnieździe 12V?
Patrzyłem na manual Jarego i to mnie właśnie zastanawiało, dlaczego sterownik u mnie jest po drugiej stronie...
Natomiast wiązka jest zrobiona jak fabryczna.. izolacja materiałowa, wszystko ładnie pospinane...
To teraz co zrobić? Szukać samej wiązki ze sterownikiem, a tamto odpiąć i zostawić?