hamulec ręczny

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
gregory12345
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

hamulec ręczny

Post autor: gregory12345 »

Witam mam mały problem z hamulcem recznym jak go zaciągne to po spuszczeni podczas jazdy cos piszczy delikatnie po ponownym poruszaniu hamulcem recznym podczas jazdy milknie co z tym trzeba zrobic i czy to
Duzo roboty czy moze wystarczy przesmarowac same linki od recznego
I jeszcze jedno pytanko czy ta osłona podłogi jest z plastiku da się ją pospawac bo dzisiaj najechalem na studzienke i ten koniec tej oslony pi sie odlamal ten garbik odstajacy napiszcie czy da sie to pospawac czy trzeba nowe kupic
Gregor
Chester
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1.9 TDI BKC, 2006
Imię:: Mariusz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Chester »

Chociaż Tourana mam króciutko ale podobną sytuację miałem w poprzednim aucie (VW Bora) przyczyną takiego zachowania były cylinderki w tylnych hamulcach. Zapiekały się ponieważ gumki, uszczelnienia były popękane co spowodowało lekkie zatarcie i klocek tarł o tarczę hamulca (dźwięk nie był ciągły ale na początku bardzo denerwujący). Wystarczyło wymienić uszczelnienia, wyczyścić cylinderki i piękna cisza.

Możliwe, że u Ciebie wystarczy tylko wyczyścić mechanizm odpowiedzialny za hamulec ręczny w kole (a nie linki), ale co tu dużo mówić lewarek pod auto koło do odkręcenia i sprawdzić co piszczy :)

Mam nadzieję, że nie namieszałem ale po diagnozie napisz co było przyczyną :)
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

Co do osłony silnika jest oryginalnie z plastiku ale niektórzy wstawiali z metalowej blachy . Co do elementów dalej zależy od wyposażenia. Bo znajduje się rurka od nagrzewacza i wiele innych elementów które są z rożnych tworzyw . Ja bym ci radził zajrzeć sam pod samochód i stwierdzić czy nie uwaliłeś czegoś więcej niż będzie za późno.
Załączniki
podłoga.JPG
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
gregory12345
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: gregory12345 »

Nic nie urwalem tylko ten koniec od oslony co tak odstaje jak cofalem to on byl najnizej i zachaczyl i sie polamal ja mam z plasiku oslone nie z blachy
Gregor
ODPOWIEDZ