Witam mam mały problem z hamulcem recznym jak go zaciągne to po spuszczeni podczas jazdy cos piszczy delikatnie po ponownym poruszaniu hamulcem recznym podczas jazdy milknie co z tym trzeba zrobic i czy to
Duzo roboty czy moze wystarczy przesmarowac same linki od recznego
I jeszcze jedno pytanko czy ta osłona podłogi jest z plastiku da się ją pospawac bo dzisiaj najechalem na studzienke i ten koniec tej oslony pi sie odlamal ten garbik odstajacy napiszcie czy da sie to pospawac czy trzeba nowe kupic
hamulec ręczny
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1.9 TDI BKC, 2006
- Imię:: Mariusz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Chociaż Tourana mam króciutko ale podobną sytuację miałem w poprzednim aucie (VW Bora) przyczyną takiego zachowania były cylinderki w tylnych hamulcach. Zapiekały się ponieważ gumki, uszczelnienia były popękane co spowodowało lekkie zatarcie i klocek tarł o tarczę hamulca (dźwięk nie był ciągły ale na początku bardzo denerwujący). Wystarczyło wymienić uszczelnienia, wyczyścić cylinderki i piękna cisza.
Możliwe, że u Ciebie wystarczy tylko wyczyścić mechanizm odpowiedzialny za hamulec ręczny w kole (a nie linki), ale co tu dużo mówić lewarek pod auto koło do odkręcenia i sprawdzić co piszczy
Mam nadzieję, że nie namieszałem ale po diagnozie napisz co było przyczyną
Możliwe, że u Ciebie wystarczy tylko wyczyścić mechanizm odpowiedzialny za hamulec ręczny w kole (a nie linki), ale co tu dużo mówić lewarek pod auto koło do odkręcenia i sprawdzić co piszczy

Mam nadzieję, że nie namieszałem ale po diagnozie napisz co było przyczyną

- GASIOR997
- Specjalista
- Auto:: SHARAN 7N2
- Imię:: GASIOR
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
Co do osłony silnika jest oryginalnie z plastiku ale niektórzy wstawiali z metalowej blachy . Co do elementów dalej zależy od wyposażenia. Bo znajduje się rurka od nagrzewacza i wiele innych elementów które są z rożnych tworzyw . Ja bym ci radził zajrzeć sam pod samochód i stwierdzić czy nie uwaliłeś czegoś więcej niż będzie za późno.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz