Podgrzewane fotele
- Tomek1.9TDI
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Kontakt:
Podgrzewane fotele
Witam wszystkich,
Chciałem poruszyć ten temat przed zimą. Teraz nie korzystam z podgrzewanych foteli, ale w zimę owszem, a mój problem rozpoczął się pod koniec ostatniej zimy i boję się że wróci...
parę razy zdarzyło mi się że fotel zamienił się w toster, dosłownie oparzyło mnie przez spodnie w D...!!!
Towarzyszył temu troszkę dziwny zapach "śmierdziało".
DZIWNE W TYM WSZYSTKIM JEST TO ŻE NA DZIESIĂĂ RAZY MOŻE RAZ OPARZYŁO A POTEM ZNOWU NORMALNIE DZIAŁA?
Miejsce mocnego grania: fotel kierowcy w miejscu okolic lewego pośladka.
Moje pytanie brzmi tak:
Co mogło się stać, jak to naprawić ?
Dzięki za pomocne wskazówki
Pozdrawiam
Tomek
Chciałem poruszyć ten temat przed zimą. Teraz nie korzystam z podgrzewanych foteli, ale w zimę owszem, a mój problem rozpoczął się pod koniec ostatniej zimy i boję się że wróci...
parę razy zdarzyło mi się że fotel zamienił się w toster, dosłownie oparzyło mnie przez spodnie w D...!!!
Towarzyszył temu troszkę dziwny zapach "śmierdziało".
DZIWNE W TYM WSZYSTKIM JEST TO ŻE NA DZIESIĂĂ RAZY MOŻE RAZ OPARZYŁO A POTEM ZNOWU NORMALNIE DZIAŁA?
Miejsce mocnego grania: fotel kierowcy w miejscu okolic lewego pośladka.
Moje pytanie brzmi tak:
Co mogło się stać, jak to naprawić ?
Dzięki za pomocne wskazówki
Pozdrawiam
Tomek
1.9 TDI
- Tomek1.9TDI
- Przeglądacz
- Kontakt:
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
To jest tylko ból, z tego się już zorientowałem grzanie jest zintegrowane z tapicerką. Mata jest zszyta z tkaniną kazde przeszycie w poprzek fotela jest również szyte przez matę i posiada taśmę z plastykową listwą wpinaną w specjalne zaczepy w gąbce.
Prościej wyjdzie wymiana foteli lub tapicerki - tak myślę.
Może ktoś z kolegów zdejmował tapicerkę i się podzieli uwagami.
Prościej wyjdzie wymiana foteli lub tapicerki - tak myślę.
Może ktoś z kolegów zdejmował tapicerkę i się podzieli uwagami.
- cheles
- Władca postów
niko02 pisze:Jeżeli masz taką awarię, to uważaj, bo u mnie kumpel w robocie właśnie w tamtym roku gasił fotel kierowcy... Dosłownie. Na szczęście strażak, to się udało...
No wlasnie tego koledze nie chcialem pisac, a znam przypadki, że w ten sposob wypalilo siedzisko fotele. Jak dla mnie pozostaje albo zakup foteli do przelozenia tapicerki, albo sama tapicerka. Moze koledze gdzies sie uda kupic fotele np.mz uszkodzona dzwignia a w miare nie zniszczona tapicerka, lub odloczenie grzania.
- Tomek1.9TDI
- Przeglądacz
- Kontakt:
- cheles
- Władca postów
Pod fotelem znajduje się sterownik i czujka temperatury. Przy panelu ogrzewania znajdują się tylko regulatory. Każdy z przednich foteli ma centralną wtyczkę (tam są styki poduszek bocznych, jeśli nie chcesz mieć błędu po rozpięciu wtyczki, to odłącz akumulator).
Sprawdź wtyczkę bezpośrednio do sterownika w fotelu, jeżeli nie będziesz mógł jej rozpiąć to najprościej wg mnie jest wyjęcie bezpiecznika - nr.50 o prądzie 30A, który odpowiada za właściwe zasilanie mat grzewczych.
Sprawdź wtyczkę bezpośrednio do sterownika w fotelu, jeżeli nie będziesz mógł jej rozpiąć to najprościej wg mnie jest wyjęcie bezpiecznika - nr.50 o prądzie 30A, który odpowiada za właściwe zasilanie mat grzewczych.
- Tomek1.9TDI
- Przeglądacz
- Kontakt:
- Zaboll
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1,9 TDI AVQ, 2003
- Imię:: Darek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Re: Podgrzewane fotele
czy ktoś się bawił w wymianę tapicerki? znalazłem uszkodzony fotel (górna część) na allegro, sam mam przepaloną część siedziska i zastanawiam się nad wymianą we własnym zakresie ale czy da się to zrobić?
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Oczywiście że się da, tylko czy nie lepiej poszukać albo poczekać i kupić w rozsądnej cenie fotel z taką samą tapicerką.
Od razu Ci napiszę że jest trochę zabawy z wymianą tapicerki, nie jest to takie proste na jakie wygląda.
Jak byś się jednak chciał z tym zmierzyć to najlepiej robić to w dwie osoby.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Od razu Ci napiszę że jest trochę zabawy z wymianą tapicerki, nie jest to takie proste na jakie wygląda.
Jak byś się jednak chciał z tym zmierzyć to najlepiej robić to w dwie osoby.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Zaboll
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1,9 TDI AVQ, 2003
- Imię:: Darek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
mam jak się okazało bardzo oryginalną/niespotykaną tapicerkę i na fotel czatuję już sporo czasu i do tej chwili bez powodzenia. aż znalazłem ten uszkodzony i się człowiek zaczyna zastanawiać czy się nie porwać z motyką na słońce i wymienić dolną część, szczerze wolałbym sztukę na sztukę i zabawie, a pytanie jak sprawdzić czy fotel (kupiony) na sprawną poduchę, ogrzewanie można podłączyć a z poduchą się jakoś da?
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
To jeżeli tak to kupuj, wyjmuj fotel z samochodu i działaj.
Na początek trzeba zdemontować plastiki na dole i od dołu porozpinać materiał od stelaża.
Następnie odchylając materiał rozpinamy go od gąbki wypinając druty które zapobiegają przesuwaniu się materiału i naprężają samą tapicerkę.
Jak robisz to pierwszy raz to po prostu porób sobie aparatem zdjęcia to przy składaniu będziesz wiedział co gdzie było (czyli gdzie i jakie zapinki, jak były poprowadzone przewody itp.)
Tyle mogłem pomóc.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Na początek trzeba zdemontować plastiki na dole i od dołu porozpinać materiał od stelaża.
Następnie odchylając materiał rozpinamy go od gąbki wypinając druty które zapobiegają przesuwaniu się materiału i naprężają samą tapicerkę.
Jak robisz to pierwszy raz to po prostu porób sobie aparatem zdjęcia to przy składaniu będziesz wiedział co gdzie było (czyli gdzie i jakie zapinki, jak były poprowadzone przewody itp.)
Tyle mogłem pomóc.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa