Mam takie pytanie do kolegów czy istniej emożliwość podpięcia się pod komputer samochodu lub "gdzieś" (mam jeszcze zbyt małą wiedzę aby to wiedzieć hehe) aby podczas np przekroczenia odpowiedniej wartości prędkości dostać jakiś impuls na jakimś przewodzie? Impuls masy bądź napięcia. Natomiast gdy prędkość spadnie poniżej tej wartości impuls ma się wyłączyć
Czy jest coś takiego możliwe czy nie?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
P.S. Albo z innej strony jak sprawdzić albo jak kontrolować z jaką prędkością jedziemy bez użycia komputera pokładowego pojazdu [/fade]
Witaj
Kolego nie wiem jak u Ciebie u mnie jest coś takiego fabrycznie Mam zegary pełen FIS. Jak dobrze pamiętam to zależy od wyświetlacza w liczniku. Tam sobie ustawiasz prędkość graniczną. Po przekroczeniu wydawane są dźwięki. Przepraszam jeśli wkradły się nieścisłości. Nie pamiętam dokładnie bo bawiłem się tym bardzo dawno. Ja nie korzystam z tego.
Wiem wiem że jest taka opcja ojciec u siebie z pełnym fisem też tak ma ale mnie chodzi o coś innego Dokładnie mówiąc to czy na jakimś pinie można ustawić, że pojawi się sygnał czyli napięcie rzędu 5-12V. Jeżeli byłaby taka możliwość to super
Chester pisze:Wiem wiem że jest taka opcja ojciec u siebie z pełnym fisem też tak ma ale mnie chodzi o coś innego Dokładnie mówiąc to czy na jakimś pinie można ustawić, że pojawi się sygnał czyli napięcie rzędu 5-12V. Jeżeli byłaby taka możliwość to super
oświetlenie....... hmmm jedyne co mi przychodzi do głowy to...
Sąsiad kupił Panamere, której po przekroczeniu 100kmh podnosi się tylny spoiler.... Touran nie porsche ale coś czuję że kolega grubo będzie modził...
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
Pewnie by dało się to wykonać, ale pewnie by trzeba było wymodzić jakiś układ elektroniczny, który podpięty pod licznik może wykorzystać właśnie wyświetlanie przekroczonej prędkości plus pod zasilanie, który by dawało napięcie do tego co kolega umyślił. Albo poszukać w necie urządzeń, które są już montowane w innych autach a działają na podobnej zasadzie.
Z tym urządzeniem elektronicznym to dla mnie nie problem tylko skąd mogę pobrać taki sygnał nie mam pojęcia jak to wygląda i czy w ogóle są jakieś piny wolne z komputera samochodowego
w pierwszej chwilii skojarzylo mi się z automatycznym ryglowaniem zamka po przekroczeniu prędkości np 20km/h jak t ow lagunach widzialem, niestety w tourim tego brakuje ;/ chyba ze idzie jakoś włączyć
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
gsmfun jak nie masz pełnego fis to możesz to włączyć za pomocą vcds. Wchodzisz w 46-moduł komfortu->kodowanie->pomocnik kodowania i w bajcie 0 zaznaczasz bit3 i bit4. Bit 3 odblokowuje drzwi po wyjęciu kluczyka a bit 4 blokuje drzwi po przekroczeniu 15 km/h