Przyszły pierwsze mrozy i niestety czas nagrzewania silnika znacznie się wydłużył(bynajmniej u mnie).Zacznę od tego że podgrzewacza silnika nie udało sie uruchomić, a dzisiaj przy temperaturze -1stC musiałem przejechać 16km żeby wskazówka osiągnęła 90stC.
Czy macie podobnie czy u mnie będzie jakis problem z dogrzewaniem silnika??
Nie wyobrażam sobie co bedzie jak temperatura spadnie do -15stC.
Używam polskich znaków - bo w końcu to ma znaczenie, czy robisz komuś łaskę czy też laskę...
u mnie to samo, dojeżdżam rano do pracy ok 8km i dopiero pod firmą mam coś cieplej z nawiewów , przeżyje
gibek to nie o to chodzi czy przeżyjesz czy nie... wyobraź sobie, ze tak bedziesz powoli "zarzynał" silnik... cały czas na zimnym... przy takiej jezdzie diesel wogole nie ma sensu...
tak jak napisał RAUKO brac sie do roboty i reperować dogrzewacze...
U mnie to samo, zanim się nagrzeje silnik to ze 20 km muszę zrobić. Jadę oszczędnie żeby nie piłować zimnego silnika. Wspomnę, że termostat wymieniłem ale webasto nie działa. Mam nadzieję, że po naprawie będzie ciepło od razu bo szkoda dieselka.
u mnie to samo, dojeżdżam rano do pracy ok 8km i dopiero pod firmą mam coś cieplej z nawiewów , przeżyje
gibek to nie o to chodzi czy przeżyjesz czy nie... wyobraź sobie, ze tak bedziesz powoli "zarzynał" silnik... cały czas na zimnym... przy takiej jezdzie diesel wogole nie ma sensu...
tak jak napisał RAUKO brac sie do roboty i reperować dogrzewacze...
Rauko, peterb
temperaturan na zewnątrz była -1st
Po ok. 5 km mam już delikatne ciepłe powietrze z nawiewów
Temperatura na wskaźniku ok. 55st i zaczyna powoli rosnąć
Wyłączony ECON, tzn. włączone AUTO
Co sądzicie ? Jest prawidłowo, czy coś nie tak ?
Auto odpala od pierwszego kopa, jakbym przed chwilą zgasił silnik.
gibek73 zrobiłem mały test. Wyjeżdżając z garażu miałem 8 stopni ale po przejechaniu ok 200 metrów temp. spadła do 4 i załączył się dogrzewacz. Po przejechaniu 3 km miałem temp. 65 stopni a z nawiewów leciało już ciepłe powietrze. Temp. na dworze 0,5 stopnia. Chyba będziesz musiał przyjechać na scana