Witam, ostatnio zaczęło troszkę więcej padać i zaobserwowałem, że w rancie pod tylną szybą zbiera się woda w zasadzie nie odpływa tylko tam stoi... wiadomo co woda potrafi zwłaszcza zimą kiedy walą tony soli... tym bardziej, że niedawno usuwałem z tamtego miejsca pierwsze większe ogniska rudej na szczęście na tyle nie wielkie, że nie spowodowało to wżeru w blachę.
Tak się zastanawiam czy ktoś wypełniał to miejsce silikonem może jakąś masą wypełniającą .
Macie jakieś własne patenty na to miejsce pomysły.
Tak na marginesie mój turek ma kolor srebrny katalogowy to la7w jeśli ktoś szuka gotowego lakieru w sprayu to wg. mnie dobry rezultat daje motip 26255 przy najmniej na klapie wygląda nieźle...wg mnie
Pozdrawiam kolegów
no zbiera się woda toak jak w każdym samochodzie... w passacie też się zbiera w tym miejscu i w polo tak samo... osobiście uważam ze skiepścili sprawe z tym odpływem ale jeszcze gorzej to będzie wyglądało jak wypełnisz tą szparę czymkolwiek... ja zawsze po umyciu otwieram klapę i woda sobie spłynie... gorzej jak auto stoi pod chmurką... mozna by to miejsce lekko posmarowac jakims srodkiem zabezpieczającym co odpycha wodę...
DLUGI-74 wygląda to dość obiecująco i szukałem nawet w markecie ale nie znalazłem nie oriętujesz się może gdzie mogę to kupić w jakiejś sieci sklepów...
pozdrawiam
tak mi się jeszcze przypomniało, że jak miałem golfa 3 to klapa korodowała mi dokładnie w tym samym miejscu czyli mnij więcej pośrodku na samym rancie to chyba jest specjalność VW - knot na tylnej klapie
Rdza na VW to już standart.W Touranie po liftowym np. ogniska rdzy pojawiają sie czesto przy lampkach oświetlenia tablicy...2-3 lata zaniedbania i pęcherze na klapie murowane.Z mojej obserwacji woda dostaje sie tam z nieszczelnej uszczelki (silnik wycieraczek+ szyba) i spływa sobie na listwę z lampkami oświetlenia i to już wystarczy - proponuje żebyś zdjął tapicerka z klapy i zobaczył co tam sie dzieje ?
Turany rdzewieją to fakt ale co się dzieje z passatem b6 ? 2010,2011itd.one po prostu gniją...maski,klapy,drzwi-masakra
profilaktycznie wymieniłem już tą uszczelkę wewnątrz klapa wygląda jakby z fabryki wyszła zero rudego.
Śmiać mi się chciało bo niedowierzałem w tą oszczędność Vw ale zabezpieczenie antykorozyjne to kpina 10 cm pasek u spodu klapy. W starym astrolocie całą klape miałem zapaskudzoną tym woskiem czy czymś podobnym.
pozdrawiam