Lampa przednia dziwny dzwięk

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
elenium115
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Lampa przednia dziwny dzwięk

Post autor: elenium115 »

Witam
Ostatnio zauważyłem, że mój Touran wydaje dziwny dźwięk a w sumie już dwa :? .
Cały czas coś mi piszczy po zgaszeniu samochodu bez wyjmowania ze stacyjki kluczyka i nie bardzo mogę wyczaić co.

A teraz jeszcze przy lamp takie jakby chrupanie nagranie znajduje się poniżej:

[video]http://www.youtube.com/watch?v=nQ9QuLxd96w[/video]

Jak stuknę w lampę ten dźwięk znika jak stuknę kolejny raz to się pojawia czasem na chwilę czasem cały czas go słyszę.

Może ktoś wie co to może być i jak się za to zabrać. Wydaje mi się, że problemem jest regulacja wysokości lampy. Czy to jest jakoś rozbieralne/reperowalne czy czeka mnie wymiana lampy?

Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

Wymiana lampy na pewno nie silnik regulacji zasięgu świateł jest wyciągalny z lampy . Wystarczy go przekręcić w odpowiednia stronę i wyciągnąć do siebie. I możesz sprawdzić czy to on jest winowajca
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacekp54
Zaawansowany
Auto:: VW Touran '03 1.9 AVQ
Imię:: Jacek
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Jacekp54 »

To napewno silniczek, miałem coś takiego jak się już wyrobiły, z tym że ja musiałem dodatkowo wymienić lampę bo była rozszczelniona i pociła się od środka.

Pod koniec filmiku (0:11) jest takie piszczenie, również występuje u mnie, czy to normalne ?
Obrazek
Obrazek
Obrazek REMONT WIZUALNY >> CZ. 1 CZ. 2
elenium115
Początkujący

To pytanie czy aby wyjąć silniczek to muszę wyjąć lampę? Czy obędzie się bez demontażu lampy? Obejrzałem cała lampę i średnio wiem gdzie może ten silniczek być czy byłby ktoś w stanie lekko opisać jak ten silniczek wymienić?

To piszczenie mam od samego początku jak kupiłem auto też się zastanawiam co to jest. Jak wyjmę kluczyk ze stacyjki to jeszcze przez ok 3 - 4 sekund je słychać potem znika. Jak włożę kluczyk to odrazu się pojawia.
Awatar użytkownika
Jacekp54
Zaawansowany
Auto:: VW Touran '03 1.9 AVQ
Imię:: Jacek
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Jacekp54 »

Ja wyciągałem lampę, dużo wygodniej, jest cokolwiek zrobić (brakuje mi zwinności w rękach :haha: )... Myślę że ten post Ci pomoże :)

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4560

A co do piszczenia to widocznie tak ma być.
Obrazek
Obrazek
Obrazek REMONT WIZUALNY >> CZ. 1 CZ. 2
elenium115
Początkujący

Instrukcja świetna wymontowałem silniczek. Rozebrałem go na części. Jest tam potencjometr, który koryguje pozycje lampy i w nim styki się poluzowały. Wystarczyło go wlutować rozebrać i delikatnie odgiąć styki to usztywniło go i teraz pod wypływem puknięcia się nie załącza.

Wrócę do problemu piszczenia tego co jest na samym końcu może ktoś ma jakiś pomysł co to może być i jak się tego pozbyć :) skoro wziąłem się za usuwanie dziwnych dźwięków to może i ten bym skasował.
ODPOWIEDZ