Fotelik z Top Tether

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
aprinsr
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 7 razy

Fotelik z Top Tether

Post autor: aprinsr »

Witam. Rozglądam się się za drugim fotelikiem i spodobał mi się Roemer xtensafix (ze względu za pięciopunktowe pasy do 25kg) i teraz pytanie: czy nasze Touranki posiadają mocowanie do górnego pasa mocującego Top Tether? po podniesieniu bocznych foteli 2 rzędu siedzeń widać ucho, ale u mnie nie jest w żaden sposób oznaczone (brak logo kotwicy). Czy to jest może to mocowanie?

Pozdrawiam
ma_pe_t
Auto:: T1T1 1,9TDI 2005
Imię:: MaPET
Podziękował: 3 razy

Re: Fotelik z Top Tether

Post autor: ma_pe_t »

Witam, mimo iż post pojawił się dawno, a nie znalazlłem odpowiedzi na to pytanie, podbijam je. Mam ten sam problem. Czy autor pytania zna już odpowiedź? Moja instrukcja bezpieczeństwa nie określa tych punktów w opisie dot. Isofix.a w fotelach ten system jest. Gdzie przyczepić pas stabilizujący?

Posiadam VW Touran z 2005 r. Wersja 1T1T21. W tylnej kanapie umieszczone są systemy isofix.
Jednak ani w samochodzie ani w instrukcji nie mam zaznaczonych zaczepów tether, czy tez top tether, służących do stabilizacji fotelika isofix.

Proszę o in formację, który z zaczepów ze zdjęcia Image jest zaczepem konstrukcyjnym wspierającym isofix.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

Isofix masz montowany w siedzeniach tam gdzie oparcie spotyka siedzisko. Chyba ze masz nowego Tourana z top tether http://www.motocaina.pl/artykul/pierwsz ... 14967.html
ma_pe_t

Dziękuję za odpowiedź.
Jak wspominałem
Posiadam VW Touran z 2005 r. Wersja 1T1T21. W tylnej kanapie umieszczone są systemy isofix.
Jednak ani w samochodzie ani w instrukcji nie mam zaznaczonych zaczepów tether, czy tez top tether, służących do stabilizacji fotelika isofix.
czy to znaczy, że stare Tourany mogą mieć tylko foteliki isofix z nogą?
Jeśli tak, to w moim modelu są takie rozwiązanie odpada, ponieważ w podłodze są schowki, a noga o nie się opiera.

Czy ktoś z Forumowiczów może ma fotelik z isofiks TT (czyli bez nogi?) Niestety nie znalazłem w temacie fotelików...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Aktualnie mam fotelik z isofix bez nogi. Fotelik jest zapięty złączami isofix do siedzenia ale dziecko i tak jest zapinane wraz z fotelikiem samochodowymi pasami bezpieczeństwa. W tym przypadku isofix trzyma ten fotelik w jednym miejscu.
ma_pe_t

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Problem umocowania fotelika w sumie pozostaje, aczkolwiek bardziej jako zagadka/ciekawostka techniczno-konstrukcyjna Torana.
Serdeczności!!
szeryff
Kandydat
Auto:: 1t2, BLS, JYK, 2007
Imię:: Sebastian
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: szeryff »

Ja podpialem sie do zaczepu 1. Internety mówią, że to ten. Swoją drogą w razie wypadku to chyba bardziej stabilne niz noga. Zdecydowaną większość energii bierze na siebie isofix, tt jedynie stabilizuje i to też wspolnie z oparciem fotela bo tak biegnie pas.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
ma_pe_t

Szeryff dzięki!
internety tak mówią, a dodam, dla ewentualnych poszukujących, iż po kontakcie z volkswagen.pl mogę potwierdzić. Tether to zaczepy do bagażu.

serdeczności wszystkim!
Awatar użytkownika
wachu
Użytkownik
Auto:: 2.0tdi dSG '12
Imię:: Marcin
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: wachu »

w przypadku fotelika z nogą do schowka podłogowego wkłada się specjalny wkład z twardego styropianu - nie pamiętam gdzie to widziałem i wyczytałem
ODPOWIEDZ