krótkie pytanie o MFA+ i DSG itp.

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
asca
Początkujący
Auto:: Touran 1,9 TDI, DSG, 2007
Imię:: Michał

krótkie pytanie o MFA+ i DSG itp.

Post autor: asca »

Ponieważ niedługo będę użytkownikiem Tourana, mam dwa krótkie pytania.
1. DSG
Podczas jazdy próbnej miałem wrażenie przerzucania biegów. Czytałem, że DSG to "dwusprzęgłowa skrzynia biegów, co pozwala to na minimalizację czasu zmiany przełożenia", i wśród opinii zachwyt, że pracuje tak sprawnei itd.. czy to normalne, że szczególnie na niższych biegach czuć przerzucanie biegów? Tak ma być? Nie mam doświadczenia w automatach, dlatego pytam.

2. MFA+
Ten samochód ma kierownice multi (OK, menu, góra i dół). na postoju chciałem przejrzeć menu i zmienić język z niemieckiego na ludzki. Potem pojawiało mi się info, że setup można robić tylko na postoju. Nie wiem jak to wyłączyć, jest tylko "turn off display" ale gdzie jest exit?

3. lampy
na przełączniku mam taką ikonkę drzwi z lampą. Myślę, że to jest do obsługi "Coming leaving home" bo to jest też w menu. Ale jak ustawie 10s to po zamknięciu/otwarciu auta nic sie nie dzieje...

dzieki i przepraszam za takie duperele, ale to dla mnie nowość
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Re: krótkie pytanie o MFA+ i DSG itp.

Post autor: bartek0-01 »

asca pisze:Ponieważ niedługo będę użytkownikiem Tourana, mam dwa krótkie pytania.
1. DSG
Podczas jazdy próbnej miałem wrażenie przerzucania biegów. Czytałem, że DSG to "dwusprzęgłowa skrzynia biegów, co pozwala to na minimalizację czasu zmiany przełożenia", i wśród opinii zachwyt, że pracuje tak sprawnei itd.. czy to normalne, że szczególnie na niższych biegach czuć przerzucanie biegów? Tak ma być? Nie mam doświadczenia w automatach, dlatego pytam.

2. MFA+
Ten samochód ma kierownice multi (OK, menu, góra i dół). na postoju chciałem przejrzeć menu i zmienić język z niemieckiego na ludzki. Potem pojawiało mi się info, że setup można robić tylko na postoju. Nie wiem jak to wyłączyć, jest tylko "turn off display" ale gdzie jest exit?

3. lampy
na przełączniku mam taką ikonkę drzwi z lampą. Myślę, że to jest do obsługi "Coming leaving home" bo to jest też w menu. Ale jak ustawie 10s to po zamknięciu/otwarciu auta nic sie nie dzieje...

dzieki i przepraszam za takie duperele, ale to dla mnie nowość
Ad. 1
DSG W porównaniu ze starymi skrzyniami automatycznymi na pewno chodzi lepiej i w mniejszym stopniu czuć zmiany biegów lecz nikt nie mówił że wogóle nie czuć zmian. Możliwe że należy już wymienić olej w skrzyni i dla tego bardziej czuć poszczególne zmiany

Ad. 2
z tego co pamiętam nie ma "exit" wystarczy nacisnąć MENU aby wyjsc

Ad. 3
Nie posiadam tej funkcji wiec nie wiem może bordnetz nie obsługuje tej funkcji
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
asca
Początkujący
Auto:: Touran 1,9 TDI, DSG, 2007
Imię:: Michał

Post autor: asca »

Dzięki za odp.

1. Moja zła interpretacja w takim razie... Myślałem po prostu, ze przechodzenie jest płynne w znaczeniu bez-stopniowe. A tu raczej chyba o płynności chodzi, że stopnie są bardzo szybko przełączane, ale słychać zmiany momentu obrotowego na poszczególnych biegach.

2.No właśnie menu mi nie działa... Może trzeba dłużej przytrzymać... potrenuję.

3. Z tymi światłami to jest troche zabawy, poczytałem. Zależy jak się wszystko ustawi.

Zastanawia mnie tylko co znaczy ta ikonka reflektora w tunelu chyba... Muszę sprawdzić, czy mam czujnik deszczu-zmierzchu. Czy to to samo co w innych tryb "Auto"?
ODPOWIEDZ