Średnie spalanie dziwna sprawa

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
hottt
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Średnie spalanie dziwna sprawa

Post autor: hottt »

Tak jak pisałem w innym poście, mam tourana kilka dni i nie za bardzo wiem jak pokazuje on średnie spalanie. Spalanie aktualne wiadomo zmienia się z chwilą zmiany pozycji na pedale gazu i stylu jazdy w czasie rzeczywistym. Domyślam się, że średnie jest po kliknięciu obok aktualnego, ale pokazuje on zmiany za często. Sądziłem, że jak zaleję tourana, zresetuję komputer to będzie on pokazywał średnie spalanie od momentu wciśnięcia RESET aż do kolejnego RESET. Okazuje się, że średnie spalanie jest inne za każdym razem kiedy go odpalę. Zamotałem trochę, ale może się kapniecie.
Mam również volvo s40 i tam jest przejrzyście pod tym względem. Np jadąc na rezerwie przypuśćmy 200 km/h przez 2 kilometry spalanie średnie ani drgnie. Musiałbym tak jechać kilka ładnych kilometrów.
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartek0-01 »

Jak dobrze zrozumiałem o co chodzi i jeśli pamiętam to średnie spalanie w Touranie resetuje się chyba co 2 godziny czyli jeździsz średnie spalanie 5,8 l następnie gasisz silnik idziesz na obiad czy do pracy odpalasz po pacy i średnie nalicza się od nowa. Ogólna średnia masz w drugim komputerze który się nie resetuje od jazdy do jazdy. czyli jak masz 2 w prawym górnym rogu wyświetlacza MFA+
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
hottt
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: hottt »

bartek0-01 pisze:Ogólna średnia masz w drugim komputerze który się nie resetuje od jazdy do jazdy. czyli jak masz 2 w prawym górnym rogu wyświetlacza MFA+
Wow... a gdzie to znaleźć? mam mfa+ (bez ikony samochodu i nie ten ubogi).
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartek0-01 »

Komputer obsługujesz za pomocą kierownicy multifunkcyjnej a jeśli nie posiadasz takiej to za pomocą manetki kierunkowskazów.
1 jeśli masz kiere multi to wybierasz widok średniego spalania i wciskasz OK na kierownicy automatycznie przeskoczysz do drugiego komputera a w rogu pojawi sie cyfra 2.

2 jeśli kiery takiej nie posiadasz to jak dobrze pamiętam pod spodem manetki kierunkowskazów masz przycisk którym wybierasz widok danego komputera czyli 1 lub 2
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
ODPOWIEDZ