Wibracje w podłodze podczas przyspieszania
-
- Początkujący
- Auto:: touran 1.9 2003
- Imię:: paweł
Wibracje w podłodze podczas przyspieszania
witam. podczas przyspieszania, gdy dodaje gazu od najniższych obrotów aż do ok 2200 czuć dosyć mocne drgania, czuc je jakby w podłodze ale nie w kierownicy, najbardziej wyczuwalne jest to na wyższych biegach. Wrażenie jest takie jakbym jechał z krzywą felgą albo z guzem na oponie . Odejmuje gaz i drgania ustępują. Dodam że silnik na postoju na luzie czasem zatrzęsie ale raczej rzadko, dwumasa ma ok pół roku, wtryski też w normach się mieszczą. Podobnego problemu na forum nie znalazłem chyba że przeoczyłem; w takim razie przepraszam
miał już ktoś podobny problem?

-
- Początkujący
- Auto:: touran 1.9 2003
- Imię:: paweł
Dodi pisze:popieram kolegów wyżej... ja miałem to samo w golfie i okazały sie właśnie przeguby wewnętrzne... z tym że ja je zamieniłem tylko stronamii było ok...
szczerze mówiąc to takiej przyczyny się nie spodziewałem. Przy przegubie wydaje mi się że byloby slychac jakies metaliczne stuki czy przynajmniej przy ruszaniu a jest cisza. uczucie jest jakby do dwumasy przykleić z boku 1 kg odważnik i w momencie wchodzenia na obroty kołysze całym silnikiem, i odczucie jest "bicia" w podłodze. ale skoro tyle sugestii że to przegub więc trzeba to sprawdzic. Trzeba bedzie go wypinac z piasty całą półosią ? czy jest jakis inny sposób by to sprawdzić ?
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
bez wyjęcia nie sprawdzisz... oczywiście mowa jest o przegubie wewnętrznym, tym od skrzyni a nie od koła...pawell407 pisze:Trzeba bedzie go wypinac z piasty całą półosią ? czy jest jakis inny sposób by to sprawdzić ?
przy zewnętrznym to tak...pawell407 pisze:Przy przegubie wydaje mi się że byloby slychac jakies metaliczne stuki czy przynajmniej przy ruszaniu a jest cisza.
- marcelid
- ____________________
- Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
- Imię:: Marceli
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
pawell407, hi, hi - mam to samo
... jutro sprawdzam przeguby ale zacznę od sprawdzenia gum i smarowania, Koledzy z forum podpowiadali mi, że może być sytuacja, że nie ma smaru i ... się nie "wysuwa" czyli nie wydłuża i nie skraca podczas przyspieszania ... skutek ... drgania przy rozpędzaniu autka, a po puszczeniu pedału spokój.

-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
Re: wibraje w podłodze podczas przyspieszania
Kurcze u mnie też wyczuwam drgania podczas przyspieszania drgania pochodzą z podłogi a ja sądziłem że to może coś ze skrzynią.
- Rafalgd1
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 BKC DSG
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Miałem ten sam problem , wymieniłem przeguby i po kłopocie
Powiedzcie mi jeszcze czy przeguby wewnetrzne powinny być smarowane smarem do przegubów ?, doszły mnie słuch że do smarowania przegubów wew jest specjalny olej , czy to mozliwe ?

Powiedzcie mi jeszcze czy przeguby wewnetrzne powinny być smarowane smarem do przegubów ?, doszły mnie słuch że do smarowania przegubów wew jest specjalny olej , czy to mozliwe ?
Rafcio
BKC 136KM -322Mm
BKC 136KM -322Mm
- marcelid
- ____________________
- Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
- Imię:: Marceli
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wedle mnie smarem do przegubów ... pewnie tez go dostałeś w komplecieRafalgd1 pisze:Miałem ten sam problem , wymieniłem przeguby i po kłopocie![]()

Ja znalazłem uszkodzony wew. przegub i na szybko do sklepu ... trach zakup ... firmy bodajże Prince ... i ... strata kasy. Fakt przy rozpędzaniu na wprost idealnie, jednak skręt w prawo i tłucze ... wrrr

-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, BMM, '08, R-Line
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Według mnie (zaznaczam to tylko teoria) ... btw. już Ci kiedyś pisałem o moich "kłopotach" ... uwalony przegub wewnętrzny uszkodził również zewnętrzny (drgania, etc.).marcelid pisze:przy rozpędzaniu na wprost idealnie, jednak skręt w prawo i tłucze ... wrrr... czeka mnie po święcie ponowna weryfikacja i pewnie ponowny zakup ... jednak tym razem żadnej taniochy
.
Dlatego w moim przypadku "na końcu" wymieniłem komplet wew. i zew. na markowy - dopiero to rozwiązało problemy całkowicie.
-
- Auto:: Touran. 1.6 2014
- Imię:: Marek
Re: Wibracje w podłodze podczas przyspieszania
Witam. A ja mam problem z wibracjami nawet przy stałej prędkości. Auto ma 90 000 i drgania zaczęły się po wymianie skrzyni biegów na nową (manual). Drgania czuje szczególnie na podłokietniku na kierownicy i na łydce bez względu na to czy przyspieszam czy jadę stała prędkością czy na luzie czy na biegu. Tsrcze przód plus tył wymienione...nie pomogło. Już nie wiem co robić...straciłem przyjemność z jazdy bo zamiast skupić się na jeździe to skupiam się na drganiach. Zamierzam wymienić obie kompletne półosie..może coś podpowiecie? Dodam że przykładowo gdy akurat autem nie trzęsie jadąc 100 po prostej i zaczynam wchodzić przy tej prędkości w ostrzejszy łuk, zaczyna wibrować jak przy zwichrowanych tarczach. Po wjechaniu na prostą przy tej samej prędkości wibracje ustają.
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Re: Wibracje w podłodze podczas przyspieszania
Po co powielasz post w różnych wątkach już zadałeś pytanie.Mare.cki pisze:Witam. A ja mam problem z wibracjami nawet przy stałej prędkości. Auto ma 90 000 i drgania zaczęły się po wymianie skrzyni biegów na nową (manual). Drgania czuje szczególnie na podłokietniku na kierownicy i na łydce bez względu na to czy przyspieszam czy jadę stała prędkością czy na luzie czy na biegu. Tsrcze przód plus tył wymienione...nie pomogło. Już nie wiem co robić...straciłem przyjemność z jazdy bo zamiast skupić się na jeździe to skupiam się na drganiach. Zamierzam wymienić obie kompletne półosie..może coś podpowiecie? Dodam że przykładowo gdy akurat autem nie trzęsie jadąc 100 po prostej i zaczynam wchodzić przy tej prędkości w ostrzejszy łuk, zaczyna wibrować jak przy zwichrowanych tarczach. Po wjechaniu na prostą przy tej samej prędkości wibracje ustają.
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO