Wibracje w podłodze podczas przyspieszania

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
pawell407
Początkujący
Auto:: touran 1.9 2003
Imię:: paweł

Wibracje w podłodze podczas przyspieszania

Post autor: pawell407 »

witam. podczas przyspieszania, gdy dodaje gazu od najniższych obrotów aż do ok 2200 czuć dosyć mocne drgania, czuc je jakby w podłodze ale nie w kierownicy, najbardziej wyczuwalne jest to na wyższych biegach. Wrażenie jest takie jakbym jechał z krzywą felgą albo z guzem na oponie . Odejmuje gaz i drgania ustępują. Dodam że silnik na postoju na luzie czasem zatrzęsie ale raczej rzadko, dwumasa ma ok pół roku, wtryski też w normach się mieszczą. Podobnego problemu na forum nie znalazłem chyba że przeoczyłem; w takim razie przepraszam ;) miał już ktoś podobny problem?
stach
Użytkownik
Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
Imię:: Staniaław
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: stach »

może to być objaw zmęczonego przegubu wewnętrznego ale nie musi na wszelki wypadek obejrzyj je
kloss_ks
Początkujący
Auto:: 1,9 TDI AVQ 03
Imię:: Sławek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: kloss_ks »

U mnie też były takie objawy i faktycznie walnięty był przegub wewnętrzny
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

popieram kolegów wyżej... ja miałem to samo w golfie i okazały sie właśnie przeguby wewnętrzne... z tym że ja je zamieniłem tylko stronami ;) i było ok...
pawell407
Początkujący

Dodi pisze:popieram kolegów wyżej... ja miałem to samo w golfie i okazały sie właśnie przeguby wewnętrzne... z tym że ja je zamieniłem tylko stronami ;) i było ok...

szczerze mówiąc to takiej przyczyny się nie spodziewałem. Przy przegubie wydaje mi się że byloby slychac jakies metaliczne stuki czy przynajmniej przy ruszaniu a jest cisza. uczucie jest jakby do dwumasy przykleić z boku 1 kg odważnik i w momencie wchodzenia na obroty kołysze całym silnikiem, i odczucie jest "bicia" w podłodze. ale skoro tyle sugestii że to przegub więc trzeba to sprawdzic. Trzeba bedzie go wypinac z piasty całą półosią ? czy jest jakis inny sposób by to sprawdzić ?
stach
Użytkownik
Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
Imię:: Staniaław
Podziękował: 7 razy

Post autor: stach »

jeśli w momencie wchodzenia na obroty na luzie masz to samo to to nie będzie przegub
pawell407
Początkujący

stach pisze:jeśli w momencie wchodzenia na obroty na luzie masz to samo to to nie będzie przegub
jutro sprawdzę. przyznam że pomysł dobry :D troche to rozjaśni sytuację
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

pawell407 pisze:Trzeba bedzie go wypinac z piasty całą półosią ? czy jest jakis inny sposób by to sprawdzić ?
bez wyjęcia nie sprawdzisz... oczywiście mowa jest o przegubie wewnętrznym, tym od skrzyni a nie od koła...
pawell407 pisze:Przy przegubie wydaje mi się że byloby slychac jakies metaliczne stuki czy przynajmniej przy ruszaniu a jest cisza.
przy zewnętrznym to tak...
Awatar użytkownika
marcelid
Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
Imię:: Marceli
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marcelid »

pawell407, hi, hi - mam to samo :) ... jutro sprawdzam przeguby ale zacznę od sprawdzenia gum i smarowania, Koledzy z forum podpowiadali mi, że może być sytuacja, że nie ma smaru i ... się nie "wysuwa" czyli nie wydłuża i nie skraca podczas przyspieszania ... skutek ... drgania przy rozpędzaniu autka, a po puszczeniu pedału spokój.
161GD030, SQ6KBO
Mój MAJONEZIK ... a to JA
pavloroz
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

Re: wibraje w podłodze podczas przyspieszania

Post autor: pavloroz »

Kurcze u mnie też wyczuwam drgania podczas przyspieszania drgania pochodzą z podłogi a ja sądziłem że to może coś ze skrzynią.
Awatar użytkownika
Rafalgd1
Auto:: Touran 1.9 BKC DSG
Imię:: Rafał
Podziękował: 44 razy

Post autor: Rafalgd1 »

Miałem ten sam problem , wymieniłem przeguby i po kłopocie :)

Powiedzcie mi jeszcze czy przeguby wewnetrzne powinny być smarowane smarem do przegubów ?, doszły mnie słuch że do smarowania przegubów wew jest specjalny olej , czy to mozliwe ?
Rafcio
BKC 136KM -322Mm
Awatar użytkownika
marcelid
Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
Imię:: Marceli
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marcelid »

Rafalgd1 pisze:Miałem ten sam problem , wymieniłem przeguby i po kłopocie :)

Powiedzcie mi jeszcze czy przeguby wewnetrzne powinny być smarowane smarem do przegubów ?, doszły mnie słuch że do smarowania przegubów wew jest specjalny olej , czy to mozliwe ?
Wedle mnie smarem do przegubów ... pewnie tez go dostałeś w komplecie ;) .

Ja znalazłem uszkodzony wew. przegub i na szybko do sklepu ... trach zakup ... firmy bodajże Prince ... i ... strata kasy. Fakt przy rozpędzaniu na wprost idealnie, jednak skręt w prawo i tłucze ... wrrr :omatko: ... czeka mnie po święcie ponowna weryfikacja i pewnie ponowny zakup ... jednak tym razem żadnej taniochy :> .
161GD030, SQ6KBO
Mój MAJONEZIK ... a to JA
Lucky_Luck
Przeglądacz
Auto:: Touran, BMM, '08, R-Line
Imię:: Łukasz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Lucky_Luck »

marcelid pisze:przy rozpędzaniu na wprost idealnie, jednak skręt w prawo i tłucze ... wrrr :omatko: ... czeka mnie po święcie ponowna weryfikacja i pewnie ponowny zakup ... jednak tym razem żadnej taniochy :> .
Według mnie (zaznaczam to tylko teoria) ... btw. już Ci kiedyś pisałem o moich "kłopotach" ... uwalony przegub wewnętrzny uszkodził również zewnętrzny (drgania, etc.).
Dlatego w moim przypadku "na końcu" wymieniłem komplet wew. i zew. na markowy - dopiero to rozwiązało problemy całkowicie.
Mare.cki
Auto:: Touran. 1.6 2014
Imię:: Marek

Re: Wibracje w podłodze podczas przyspieszania

Post autor: Mare.cki »

Witam. A ja mam problem z wibracjami nawet przy stałej prędkości. Auto ma 90 000 i drgania zaczęły się po wymianie skrzyni biegów na nową (manual). Drgania czuje szczególnie na podłokietniku na kierownicy i na łydce bez względu na to czy przyspieszam czy jadę stała prędkością czy na luzie czy na biegu. Tsrcze przód plus tył wymienione...nie pomogło. Już nie wiem co robić...straciłem przyjemność z jazdy bo zamiast skupić się na jeździe to skupiam się na drganiach. Zamierzam wymienić obie kompletne półosie..może coś podpowiecie? Dodam że przykładowo gdy akurat autem nie trzęsie jadąc 100 po prostej i zaczynam wchodzić przy tej prędkości w ostrzejszy łuk, zaczyna wibrować jak przy zwichrowanych tarczach. Po wjechaniu na prostą przy tej samej prędkości wibracje ustają.
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Re: Wibracje w podłodze podczas przyspieszania

Post autor: bartek0-01 »

Mare.cki pisze:Witam. A ja mam problem z wibracjami nawet przy stałej prędkości. Auto ma 90 000 i drgania zaczęły się po wymianie skrzyni biegów na nową (manual). Drgania czuje szczególnie na podłokietniku na kierownicy i na łydce bez względu na to czy przyspieszam czy jadę stała prędkością czy na luzie czy na biegu. Tsrcze przód plus tył wymienione...nie pomogło. Już nie wiem co robić...straciłem przyjemność z jazdy bo zamiast skupić się na jeździe to skupiam się na drganiach. Zamierzam wymienić obie kompletne półosie..może coś podpowiecie? Dodam że przykładowo gdy akurat autem nie trzęsie jadąc 100 po prostej i zaczynam wchodzić przy tej prędkości w ostrzejszy łuk, zaczyna wibrować jak przy zwichrowanych tarczach. Po wjechaniu na prostą przy tej samej prędkości wibracje ustają.
Po co powielasz post w różnych wątkach już zadałeś pytanie.
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
ODPOWIEDZ