Touran gaśnie po 4 minutach
-
himi
- Użytkownik
- Auto:: Był Touran jest Jetta
- Imię:: Michał
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Touran gaśnie po 4 minutach
Proszę o pomoc, bo rozkładam ręce. 3 dni temu Touran odpalił po nocy w garażu na dotyk, auto chwilę czekało na wolnych obrotach na pasażerów. Po około 4 minutach pracy silnik nagle zgasł. Próba odpalenia zakończona niepowodzeniem. Po wyłączeniu i zamknięciu auta po 2-3 minutach znów palił na dotyk i gaśnięcie nie wróciło. Po podpięciu kompa ujawnił się powracający błąd czujnika obrotów wału. Oddałem do elektryka z prośbą o sprawdzenie kabli i czujnika. Po diagnostyce stwierdzili, że to czujnik. Wymiana kosztowała mnie prawie 300 zł. Stwierdzono, że po wymianie błędu nie ma. Dzisiaj samochód powitał mnie identyczną przypadłością. Pierwszy raz zgasł na światłach po tych 4-5 minutach od pierwszego odpalenia. Potem znów po 4 minutach odpalił i wszystko ok. Pod domem test. 4-5 minut na wolnych obrotach...gaśnie.
Czy ktoś z Was wie co może być powodem tej akcji. Jak załatwić sprawę z elektrykiem, który twierdził, że naprawił usterkę i ,,błędu już nie ma i nie powraca''. Z góry dziękuję za pomoc. aha - auto ma nowy aku, 2 tygodniowy.
Czy ktoś z Was wie co może być powodem tej akcji. Jak załatwić sprawę z elektrykiem, który twierdził, że naprawił usterkę i ,,błędu już nie ma i nie powraca''. Z góry dziękuję za pomoc. aha - auto ma nowy aku, 2 tygodniowy.
Ostatnio zmieniony sob lis 02, 2013 19:48 przez himi, łącznie zmieniany 1 raz.
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
-
himi
- Użytkownik
Re: Touran gaśnie po 4 minutach
Nie mam skanów, za kompa płacę niestety. Nie mam swojego. Mechanik powiedział mi po prostu, że wywalało błąd czujnika wałka rozrządu i że był to błąd stały.
Elektryk, do którego pojechałem, stwierdził - proszony o sprawdzenia najpierw kabli - że ,,wynik jest niejednoznaczny'' i ,,że czujnik do wymiany''. Zgodziłem się. Po wymianie problem powrócił.
Co mnie najbardziej zastanawia to fakt, że silnik pada po tych 3-5 minutach z regularnością. Po czym po wyłączeniu, zamknięciu auta pilotem (wczesniej nie odpada świecąc na pomarańczowo kontrolką ESP i akumulatorem na czerwowo) po 3 minutach odpala jak złoto i już jeździ nie gasnąc.
Elektryk, do którego pojechałem, stwierdził - proszony o sprawdzenia najpierw kabli - że ,,wynik jest niejednoznaczny'' i ,,że czujnik do wymiany''. Zgodziłem się. Po wymianie problem powrócił.
Co mnie najbardziej zastanawia to fakt, że silnik pada po tych 3-5 minutach z regularnością. Po czym po wyłączeniu, zamknięciu auta pilotem (wczesniej nie odpada świecąc na pomarańczowo kontrolką ESP i akumulatorem na czerwowo) po 3 minutach odpala jak złoto i już jeździ nie gasnąc.
Był Touran 1,9 TDI
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Napisz do Miki76 jest z Leszna i zdaje się ma kabel, na pewno pomoże.
- Turanek
- Władca postów
Uzupełnij profil auta, bo po przejściu na nowy silnik forum wszystko poginęło.
Wracając do tematu, błąd czujnika wałka rozrządu nie powinien prowadzić do zgaśnięcia silnika.
Wracając do tematu, błąd czujnika wałka rozrządu nie powinien prowadzić do zgaśnięcia silnika.
-
himi
- Użytkownik
Mam 1,9 TDI z 2003 roku. Skoro piszesz, że gaśnie nie z tego powodu to zgłupiałem kompletnie. Jedyny błąd jaki pokazał komp to właśnie czujnik wału. Aku jest nowy, bo tak podejrzewałbym właśnie, że to może coś z nim. Choć w sumie bez sensu, skoro auto gaśnie kilka minut po rozruchu. Szlag mnie już z tym trafia.
Jeszcze jedna sugestia, komp wykazał też błąd immobilizera. Zlekceważyłem to, bo kilka dni temu przez przypadek próbowałem odpalić auto starym dezaktywowanym kluczykiem (dorobiłem sobie nowy, stary został tylko do manualnego otwierania w razie czego). Samochód wtedy nie odpalił, zaświecił choinką. Ale po zmianie kluczyka było ok. Sądziłem, że to ten błąd był w systemie. Teraz tak sobie myślę, czy to jednak aby nie jakaś akcja z immobilizerem w wyrobionej dość mocno stacyjce. Chociaż skoro po tym jednym zgaśnięciu więcej nie gaśnie to jednak chyba błądzę....
Jeszcze jedna sugestia, komp wykazał też błąd immobilizera. Zlekceważyłem to, bo kilka dni temu przez przypadek próbowałem odpalić auto starym dezaktywowanym kluczykiem (dorobiłem sobie nowy, stary został tylko do manualnego otwierania w razie czego). Samochód wtedy nie odpalił, zaświecił choinką. Ale po zmianie kluczyka było ok. Sądziłem, że to ten błąd był w systemie. Teraz tak sobie myślę, czy to jednak aby nie jakaś akcja z immobilizerem w wyrobionej dość mocno stacyjce. Chociaż skoro po tym jednym zgaśnięciu więcej nie gaśnie to jednak chyba błądzę....
Był Touran 1,9 TDI
- Turanek
- Władca postów
Odłączysz go i tylko dłużej kręci i odpalić musi, jak chcesz spróbuj
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Ale wydaje mi się,że @himi pisze o czujniku wału G28,a nie wałka G40,to wtedy gaśnięcie z jego powodu jest możliwe. Gdyby nie te regularne czasy,to stawiałbym na wiązkę,a tak temat robi się bardziej skomplikowany.
Po tym jak auto zgaśnie pokazuje jakiś komunikat na MFD,czy tylko standardowo zapalają się kontrolki jak po zapłonie?
Po tym jak auto zgaśnie pokazuje jakiś komunikat na MFD,czy tylko standardowo zapalają się kontrolki jak po zapłonie?
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- Turanek
- Władca postów
No nie wiemhimi pisze:...Mechanik powiedział mi po prostu, że wywalało błąd czujnika wałka rozrządu i że był to błąd stały.
Elektryk, do którego pojechałem, stwierdził - proszony o sprawdzenia najpierw kabli - że ,,wynik jest niejednoznaczny'' i ,,że czujnik do wymiany''. Zgodziłem się. Po wymianie problem powrócił...
- Muti
- Władca postów
#1 i #7 post "czujnik wału"
Po podpięciu kompa ujawnił się powracający błąd czujnika obrotów wału.
Jedyny błąd jaki pokazał komp to właśnie czujnik wału.
-
himi
- Użytkownik
Widzę, że niezłą bekę macie panowie. To bardzo cenne, taka pomoc.
Wymieniony został CZUJNIK POŁOŻENIA WAŁKA ROZRZĄDU. Teraz wyłącznie tym pełnym terminem będę operował na forum.
Wymieniony został CZUJNIK POŁOŻENIA WAŁKA ROZRZĄDU. Teraz wyłącznie tym pełnym terminem będę operował na forum.
Ostatnio zmieniony ndz lis 03, 2013 11:25 przez himi, łącznie zmieniany 2 razy.
Był Touran 1,9 TDI
- Muti
- Władca postów
Nie nie kolego. Tu nie chodziło o beke. Nie musisz używać pełnej nazwy, ale rozróżniać wał od wałka, bo dwa inne bieguny silnika
Wracając do tematu, to G40 nie ma żadnego wpływu na twój problem. Aczkolwiek jeżeli elektryk źle odczytał błąd i był to błąd nie G40-wałka, a G28-wału, to wtedy twój problem staje się realny.
Wysłano z Xperii P przez Tapatalk
Wracając do tematu, to G40 nie ma żadnego wpływu na twój problem. Aczkolwiek jeżeli elektryk źle odczytał błąd i był to błąd nie G40-wałka, a G28-wału, to wtedy twój problem staje się realny.
Wysłano z Xperii P przez Tapatalk