1.6 MPI czy to dobry wybór?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
qwerty4u
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2006
Imię:: Rafał

1.6 MPI czy to dobry wybór?

Post autor: qwerty4u »

Witam, ponieważ miałem tę nieprzyjemność rozbić moją superoszczędną Fabię 1.4 TDI i jestem zmuszony do zakupu auta, oraz mam niepowtarzalną okazję nabyć auto, które zawsze mi się podobało (oczywiście nie ze względu na urodę, a funkcjonalność i gabaryty), to proszę o kilka cennych informacji na jego temat. Po analizie informacji zamieszczonych w sieci i konsultacji ze znajomym mechanikiem, wybór padł na Tourana z silnikiem 1.6 MPI, jako jednostkę w miarę bezawaryjną, prostą w budowie i naprawach. W związku z tym, prośba do użytkowników aut z tą jednostką o info o zużyciu paliwa, komforcie wyprzedzania, głośności w kabinie w trasie, użytkowaniu na gazie LPG, możliwości podniesienia mocy itp. Robię rocznie ok 23kkm, 60% miasto/40% poza. Planuję zakup rocznika 2005-2007 i jestem w trakcie poszukiwania autka na terenie Niemiec.
Obrazek

Jest: VW Touran 1.9 TDI, Hyundai i10
Było: VW 1600L, VW Golf Mk1, Opel Ascona 1.6d, Fiat 126p, Fiat CC, VW Golf Mk3, SEAT Toledo 2.0 16V GTI, Skoda Fabia 1.4 MPI, Skoda Fabia 1.4 TDI PD,
himi
Użytkownik
Auto:: Był Touran jest Jetta
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: 1.6 MPI czy to dobry wybór?

Post autor: himi »

Dołączam do pytania o opinie w.s 1,6. Przymierzam się do zmiany diesla na benzynę (od 3 miesięcy poruszam się głównie po mieście i to niewielkim) Wolałbym zostać przy Touranie, samochód jest bardzo fajny. Ale boję się o moc, a w zasadzie jej brak, w tym 1,6. Do poprzednika prośba, podziel się informacjami dotyczącymi poszukiwań MPI. O ile to możliwe.Może sprowadzimy dwa:)
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Mówiąc MPI macie na uwadze model 102 KM? bo jeżeli tak to ok i bardzo polecałbym ten model silnika... natomiast 1.6 FSI raczej bym odradzał chociaż tam tez tragedii nie ma ale jest bardziej awaryjny i czuły na jakość paliwa.... co do 1.6 (102KM) zapytajcie cheles'a jak sie sprawuje bo on ma taki model...
himi
Użytkownik
Auto:: Był Touran jest Jetta
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: himi »

Tak, ja myślałem dokładnie o tym 102 KM. Ciężko jednak dostać tę wersję z sensownych rąk.
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

himi pisze:Tak, ja myślałem dokładnie o tym 102 KM. Ciężko jednak dostać tę wersję z sensownych rąk.
no to jak tak myslałeś to ok... myślę, że nie będzie tak cięzko bo benzyny nie sa tak bardzo eksploatowane jak diesle... problem może byc tylko ze znalezieniem takiej wersji... bo jest ich mało...
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

MPI to tylko 102KM... silnik stary jeśli chodzi o konstrukcję i prosty w obsłudze jak i naprawach. Niestety w golfie V jest to już trochę muł, a touran jest większy jednak wydaje mi się, że do miasta jak znalazł. Co do spalania - miałem ten silnik w audi a3 - krótkie odcinki w lato trochę trasy średnio 8,5l/100 zima spokojnie 10l/100 , trasa sama ok 6,5-7l/100 , jest to jednostka wolnossąca idealnie nadająca się do gazu, co do podniesienia mocy raczej chyba nie da rady lub nie warto... sam nie wiem. silnik ma też swoje wady jak falujące obroty oraz jest wrażliwy na przegrzanie,

vw jednak nie daje alternatywy w benzynie , jak dla mnie jeśli benzyna właśnie to tylko 1.6MPI 102KM choć muł i sporo spali to jest jednostką długowieczną , niewysiloną i tanią w naprawach.

żeby kupić ładny egzemplarz trzeba się naszukać bo u nas 90% to TDI... chyba cheles ma taki silnik?
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
Imię:: Tomasz
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: TOMASZ PLUTA »

witajcie
ja tez posiadam ten silnik I musze sie zgodzic z przedmówcami
spalanie w trasie ok 7 l ale przy predkosciach 120-140 w miescie z 9l ,10l a w zime to czasem I wiecej potrafi spalic
co do mocy to jak podrozuje z rodzinką (2 dorosłych 2 dzieci )to nie jest zle gorzej jak kiedys zapakowałem na ful 7 dorosłch to juz czuc niedobór mocy
ale co do awaryjnosci ja juz go mam 5,5 roku przebieg 150 000 km I oprócz wymiany płynów I paska rozrządu nic sie nie dzieje
tak przy okazij zapytam posiadaczy tych silników czy swiece to trzeba wymieniac okresowo czy dopiero jak cos sie dzieje bo ja od 5 lat I 75 000 nie wymieniałem I czy ten model posiada filtr paliwa
bo ja nigdzie go nie znalazłem
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

TOMASZ PLUTA pisze:witajcie
ja tez posiadam ten silnik I musze sie zgodzic z przedmówcami
spalanie w trasie ok 7 l ale przy predkosciach 120-140 w miescie z 9l ,10l a w zime to czasem I wiecej potrafi spalic
co do mocy to jak podrozuje z rodzinką (2 dorosłych 2 dzieci )to nie jest zle gorzej jak kiedys zapakowałem na ful 7 dorosłch to juz czuc niedobór mocy
ale co do awaryjnosci ja juz go mam 5,5 roku przebieg 150 000 km I oprócz wymiany płynów I paska rozrządu nic sie nie dzieje
tak przy okazij zapytam posiadaczy tych silników czy swiece to trzeba wymieniac okresowo czy dopiero jak cos sie dzieje bo ja od 5 lat I 75 000 nie wymieniałem I czy ten model posiada filtr paliwa
bo ja nigdzie go nie znalazłem
świece można wymienić, 5lat to już sporo, to nie jest duży koszt, pytanie czy warto skoro wszystko Ci chodzi ok... gdybyś miał problemy z nierówną pracą na wolnych, trudnością w zapalaniu itp to wtedy tak . filtr paliwa na pewno jest , nie pamiętam jednak w którym miejscu, zobacz pod autem przed prawym tylnym kołem gdzieś tam, ja tam miałem w mk3 filtr ale teraz dają go zazwyczaj pod maską.
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

TOMASZ PLUTA pisze:spalanie w trasie ok 7 l ale przy predkosciach 120-140
Sorry ale przy takich prędkościach to Tourany diesle więcej palą.
Jeździłem Octavią (lżejsza i niższa) 1.6 i min to było 6,8l/100km w trasie (oczywiście liczone), ale trasa do 90-110km/h.

Nie wiem jaka średnia prędkość wyszła z trasy bo nie miała komputera ale obstawiam ok 50km/h..
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

a mnie się wydaje że to kwestia wyczucia samochodu i charakterystyki jazdy. Z tym spalaniem na poziomie 7 l/100 km to raczej bym obstawiał że do 120 km/h a nie w przedziale 120 - 140 km/h.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Kolega TOMASZ PLUTA w 100 % racji. Więc się nie będę powtarzał.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

też się zgodzę, bo jak dbasz tak masz :D
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Dokładnie
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
sublime
Użytkownik
Auto:: BKD 2.0 TDI 2006r
Imię:: Tomasz
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: sublime »

Fakt 1.6 konstrukcja stara jak świat,przy której nic nie trzeba robić.Tyle z plusów,bo to nie jedzie.Jeździłem tym ustrojstwem.Fakt może do miasta na zakupy jest ok,ale trasa,masakra.Nawet niech by spalał 3l/100km to i tak bym go nie chciał. No ale kto co lubi!

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

To jest kwestia z jakiego auta się przesiadasz , ktoś kto jeździł słabszymi ,
pewnie będzie zadowolony :P