Test fotelików samochodowych.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Test fotelików samochodowych.
Pewnie się przyda każdemu z nas. Artykuł z wyborczej dotyczący fotelików samochodowych.
http://wyborcza.pl/1,75248,14973938,Szk ... nckie.html
W skrócie:
Z testu fotelików samochodowych przeprowadzonego przez europejskie organizacje konsumenckie zrzeszone w ICRT oraz niemiecki automobilklub ADAC wynika, że trzy z 15 przebadanych modeli stwarzają zagrożenie podczas wypadku, zaś dwa zawierają toksyczne związki chemiczne.
Problem dotyczy aż dwóch fotelików marki Britax Römer: W modelu Max-Fix laboratorium wykryło policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH) w nakładkach naramiennych pasów bezpieczeństwa, które dziecko może z łatwością polizać.
Inny model tego samego producenta – Römer Xtensafix – nie przeszedł testu zderzeniowego, co oznacza, że stwarza zagrożenie dla podróżującego nim dziecka w razie wypadku.
http://wyborcza.pl/1,75248,14973938,Szk ... nckie.html
W skrócie:
Z testu fotelików samochodowych przeprowadzonego przez europejskie organizacje konsumenckie zrzeszone w ICRT oraz niemiecki automobilklub ADAC wynika, że trzy z 15 przebadanych modeli stwarzają zagrożenie podczas wypadku, zaś dwa zawierają toksyczne związki chemiczne.
Problem dotyczy aż dwóch fotelików marki Britax Römer: W modelu Max-Fix laboratorium wykryło policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH) w nakładkach naramiennych pasów bezpieczeństwa, które dziecko może z łatwością polizać.
Inny model tego samego producenta – Römer Xtensafix – nie przeszedł testu zderzeniowego, co oznacza, że stwarza zagrożenie dla podróżującego nim dziecka w razie wypadku.
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Re: Test fotelików samochodowych.
Słaby ten artykuł... nie widzę żadnej listy testowanych fotelików ani ich wyników.
- Chicken
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 BLS '06
- Imię:: Adam
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
To samo chciałem napisać. Wygląda to bardziej jak antyreklama, niż tekst o testowaniu fotelików.
...sometimes agressive , never depressive , always progressive...
- GioW
- Expert
Znalazłem na stronie tych co przeprowadzili test:

i najlepsze na koniecTestowane foteliki: AxkidKidzofix, Casusalplay Q-RetraktorFix, CybexAton 3, CybexAton 3 z bazą 2-fix, Cybex Juno 2-Fix, Nania Baby Ride,RecaroMonza Nova 2,RecaroMonza Nova 2Seatfix, RömerKidfix XP SICT, Römer Max-Fix, RömerXtensafix, Storchenmühle Solar, StorchenmühleStarlight SP
Chyba ich pogiełoCzy chcesz poznać pełną treść tego testu? Musisz dokonać jego zakupu.
Opłaty możesz dokonać za pomocą SMS-a, przelewem lub kartą.
- Chicken
- Użytkownik
- Kontakt:
- cheles
- Władca postów
- Chicken
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja przed zmianą nosidełka na fotelik przewertowałem pół internetu w poszukiwaniu info. Już, już miałem kupić taki stawiany tyłem do kierunku jazdy. Aż znalazłem Maxi Cosi Axiss. Fotelik obracany.
Powiem, że to jest mega wygodna rzecz. Zaletą jest właśnie to, że nie trzeba się tarabanić głęboko do auta aby dobrze pozapinać itd. dziecko. Co prawda w Touranie pewnie nie ma tego problemu. Ale jak się ma kombi to jest dość kłopotliwe.

Powiem, że to jest mega wygodna rzecz. Zaletą jest właśnie to, że nie trzeba się tarabanić głęboko do auta aby dobrze pozapinać itd. dziecko. Co prawda w Touranie pewnie nie ma tego problemu. Ale jak się ma kombi to jest dość kłopotliwe.

- cheles
- Władca postów
Chicken
No właśnie o takim myślę, żeby kupić. Napisz tylko od jakiego wieku i ile dałeś. U mnie będzie x2
No właśnie o takim myślę, żeby kupić. Napisz tylko od jakiego wieku i ile dałeś. U mnie będzie x2
- Chicken
- Użytkownik
- Kontakt:
Niby on jest od 9 - 18 kg. Wiekowo od 9 mies. Ale ja chyba Juniora przesadziłem już w wieku 7 bądź 8 miechów bo w nosidełko Maxi Cosi Cabriofix już się ledwie mieścił. Wagi takiej jeszcze nie miał ale wzrost już raczej tak. Więc tym bym się nie sugerował.
Cena. Kupowałem w sklepie stacjonarny nie przez neta więc nie było promocyjnie coś ponad 800zł. Chyba 850 zł. Coś koło tego.
Idealnie pasuje do siedzenia. A nie mam isofixa wiec tym bardziej mi pasował.
Cena. Kupowałem w sklepie stacjonarny nie przez neta więc nie było promocyjnie coś ponad 800zł. Chyba 850 zł. Coś koło tego.
Idealnie pasuje do siedzenia. A nie mam isofixa wiec tym bardziej mi pasował.
- cheles
- Władca postów
Mi jeszcze zostaną bazy więc pewnie taki zakup zaplanuję, spróbuję sprzedać swoje maxi cosi i może przynajmniej za jeden się zwróci.
- Chicken
- Użytkownik
- Kontakt:
Na razie póki planuję dalsze powiększanie rodziny niech zostanie. Jest ładnie zapakowany, zafoliowany. Czeka na następnego pasażera 
Do Cabrriofixa mam adapter do wózka więc też jest bardzo przydatny
Do Cabrriofixa mam adapter do wózka więc też jest bardzo przydatny
- GioW
- Expert
Leszku nie patrz na wagi. Mój już w 6 miesiącu zasiadł do Recaro Young Expert (miałem nosidełko i baze isofix więc padł taki wybór aby baza jeszcze na siebie pracowała) bo w nosidełku sie nie mieścił. Teraz już śmiga w nim 3 miesiąc i nie narzeka. Jakoś nie mam żadnego problemu z wkładaniem i wyciąganiem Szkraba, tym bardziej w Touranie gdzie drzwi dość szeroko się otwierają.
P.S. z tego co się orientuję zabronione jest (a przynajmniej bardzo niebezpieczne) przewożenie dziecki w fotelikach tyłem do kierunku jazdy.
P.S.2 można by ten temat scalić z tym co juz jest na forum o dzieciach i fotelikach, bo czuję że to samo będzie wypisywane
P.S. z tego co się orientuję zabronione jest (a przynajmniej bardzo niebezpieczne) przewożenie dziecki w fotelikach tyłem do kierunku jazdy.
P.S.2 można by ten temat scalić z tym co juz jest na forum o dzieciach i fotelikach, bo czuję że to samo będzie wypisywane
- Chicken
- Użytkownik
- Kontakt:
Podobno tyłem do kierunku jazdy najbezpieczniej. Sporo na ten temat czytałem stąd sam się zastanawiałem nad takim fotelikiem. Ale ostatecznie padł wybór na obrotowy z tych powodów, które podałem wcześniej. A co do obrotowego w Touranie to faktycznie przestrzeń jest lepsza.GioW pisze:P.S. z tego co się orientuję zabronione jest (a przynajmniej bardzo niebezpieczne) przewożenie dziecki w fotelikach tyłem do kierunku jazdy.
Ja zrobiłem ostatecznie tak. Podjechałem pod sklep i przymierzyłem 3 wybrane wcześniej foteliki. Ten najlepszy dla mnie (a w zasadzie dla Juniorak, który siedział w nich) wybrałem.
- GioW
- Expert
Ale mówisz o fotelikach? bo nosidełka to rozumiem ale z fotelikami (tam gdzie dziecko juz samo siedzi i waży ponad 10kg) sie nie zgodzę. Zresztą ile takich fotelików jest w ofercie? nieliczni moge sie nimi pochwalić.Chicken pisze:Podobno tyłem do kierunku jazdy najbezpieczniej.GioW pisze:P.S. z tego co się orientuję zabronione jest (a przynajmniej bardzo niebezpieczne) przewożenie dziecki w fotelikach tyłem do kierunku jazdy.
- Chicken
- Użytkownik
- Kontakt:
Taka moda ze Szwecji... http://fotelik.info/212.html