Pewnie taki temat już się gdzieś przewinął, ale z powodu dość długiego czasu pracy i dwójki dzieciaków, zwyczajnie nie mam czasu na przejrzenie forum.
Z góry przepraszam, ale chyba tylko w taki sposób dostanę konkretne podpowiedzi.
Zatem do rzeczy
Jako że wielkimi krokami zbliża się moment zmiany samochodu (jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to zrobię to jeszcze w tym roku) postanowiłem zasięgnąć opini Touranowej braci odnośnie zakupu auta.
Pytanie w tytule może być troszke mylące, ponieważ klamka już zapadła. Biorąc pod uwagę bardzo mocne argumenty mojej żony będzie to Touran
Brałem pod uwagę również Mazdę 5 i Zafirę II i jeśli ktoś będzie miał argumenty za tymi właśnie samochodami, też chętnie się z nimi zapoznam.
Niestety mój budżet jest mocno ograniczony więc na samochód mogę przeznaczyć ok 21-23 tyś. Oczywiście wolałbym kupić auto za ok 20 i reszte przeznaczyć na doinwestowanie samochodu, ale rozsądna ofertę za trochę wiecej też rozważe
I tu pierwsze pytanie: czy za takie pieniądzę da się kupić w miarę fajny egzemplarz?
Jako że wszystkie moje dotychczasowe samochody były zasilane LPG, tym razem chce diesla. I bardzo bym chciał o pojemności 1,9 l.
I tu kolejne pytanie: jaki jest koszt regeneracji wtrysków w Touranie z takim silnikiem? Czy w tych samochodach występuję jeden rodzaj wtrysków, czy może wkładane były wtryski różnych firm, a co za tym idzie, z jakimi warto kupić samochód a na jakie uważać?
Na jakiej zasadzie działa ogrzewanie niezależne?
Czy jest coś, na co warto zwrócić szczególną uwagę przy zakupie Tourana?
Jak to jest z podpięciem pod komputer? Czy jest możliwe abym sciągnął jakiś program, kupił kabel i sam to zrobił, czy jednak zdecydowanie zostawić to komuś, kto się na tym zna?
Pewnie im bliżej zakupu tym więcej pytań będę zadawał czy prosił o ocene samochodu ale narazie chyba to wszystko.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie
A ha, czy trzeba bać się automatycznej skrzyni biegów? Nie ukrywam że biorę pod uwagę manualna, ale kto wie...