tomcio1600 pisze:Dodam tylko, że przy zmianie potrzebny jest dokument z ASO dotyczący montażu/zmian w pojeździe.
N1 1 stronie pisze o tym Rauko
Z papierologią nieby nie dużo, ale czasu pewnie to trochę kosztuje, bo:
1. jedziesz na zwykły przegląd na stację diagnostyczną i mówisz, że chcesz żeby sprawdzili czy auto nadaje się już o przewozu 7 osób (to oczywiście dodatkowo kosztuje) - pan zestacji looka czy są fotele i pasy i wbija 7 osób (w Wwa taki przegląd + stwierdzenie 2 dodatkowych foteli i pasów ok 250PLN)
2. idziesz wymień dowód rejestracyjny (nie pamiętam ile to kosztuje kasy, ale czasu pewnie sporo

)
Co do zestawu, który pokazałeś wygląda na kompletny - oprócz śrób.
Cena - ja swego czasu znalazłem na allegro za 1000PLN taki zestaw.
Jednak trochę się pomylił, bo nie wystarczy aby Pan zalukał do środka. Musimy mieć na to papier i tak szukając po forach wpadłem na forum Punto i tam piszą:
Droga do przerobienia samochodu wygląda następująco (podaję przykład Punto ciężarowego 4-osobowego wyprodukowanego po 2003 roku - do 2003 są mniejsze wymogi):
1. Należy zakupić kanapę tylną z trzema zagłówkami oraz środkowy pas bezpieczeństwa (może być biodrowy).
2. Kanapa oraz pas bezpieczeństwa muszą być formalnie zamontowane przez serwis uprawniony do dokonywania zmian konstrukcyjnych pojazdu. Podobnie z demontażem kratki. Jednak w serwisie mogą się zgodzić na wydanie samej faktury, a robotę można wykonać samemu. Ja za fakturę bez roboty zapłaciłem 50zł. Były w niej zawarte: demontaż kratki, zmiana kanapy, montaż pasa bezpieczeństwa
3. Z fakturą udajemy się do OKRĘGOWEJ Stacji Kontroli Pojazdów celem wykonania badania technicznego. Jest to zwykłe badanie rejestracyjne z dodatkiem sprawdzenia, czy pojazd jest przystosowany do zarejestrowania jako 5-osobowy. Trzeba pokazać fakturę z serwisu. Koszt badania to 180zł.
4. Z pozytywnym wynikiem badania udajemy się do urzędu z kompletem dokumentów do rejestracji + wynik badania technicznego i faktura z serwisu. Następuje zwykły proces rejestracji.
Jedna uwaga - stanowczo warto kupować używane kanapy i pasy

W ASO chcą za biodrowy pas bezpieczeństwa 500zł, podczas gdy używany kosztuje 50zł.
Link do całego tematu:
http://fiatpunto.com.pl/post624604.html