Tablice niemieckie.Czy w Polsce można na nich jeździć ???

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Tablice niemieckie.Czy w Polsce można na nich jeździć ???

Post autor: DLUGI-74 »

Witam. Mały poradnik dla kupujących auto,który ...jak myślę rozwieje wątpliwości ...miłej lektury dla nowych nabywców VW Touran :cze:

Tablice niemieckie, tablice zjazdowe, żółte tablice. Co trzeba wiedzieć? Ile kosztują i jak długo są ważne?

W tym wpisie znajdziesz podstawowe informacje na temat niemieckich tablic wywozowych (tablice żółte, tablice zjazdowe). Dowiesz się: Jak długo są ważne żółte tablice? Czy podróżowanie z tablicami zjazdowymi jest legalne w Polsce i innych krajach? Czy w Polsce można jeździć na niemieckich tablicach rejestracyjnych?

Tablice tymczasowe (tablice żółte) - są to tablice z żółty paskiem na którym znajduje się data ich ważności (dd/mm/rok), ich ważność to 5 dni liczona od chwili pobrania dokumentów z urzędu. Uprawniają do poruszania się na terenie całej UE, obejmują każdy rodzaj sprowadzonego pojazdu (osobowe, ciężarowe, przyczepy, autobusy), pojazdy nie muszą posiadać ważnego przeglądu technicznego. Można je kupić u Polskich pośredników przy granicy lub w niemieckim urzędzie komunikacyjnym, nie dotyczą konkretnego pojazdu, co pozwala na ich zakup przed wybraniem pojazdu. Ich cena w zależności od landu wynosi od 75 - 130 euro. W Polsce takie tablice można mieć już za 430 zł z przesyłką kurierską lub odebrać je na granicy (oferty Allegro).

Żółte tablice są wygodnym rozwiązaniem dla osób kupujących pojazd na terytorium Niemiec z myślą sprzedaży go osobom trzecim lub chcącym uniknąć transportu lawetą. Zamawiając te tablice otrzymujesz ważne ubezpieczenie OC oraz zieloną kartę. Pamiętaj, że ubezpieczenia nie obejmuje AC.

Tablice celne (czerwone tablice) podobnie jak tablice 5 dniowe dają możliwość opuszczenia terenu Niemiec po zakupie pojazdu z myślą o powrocie tym pojazdem do swojego kraju, a dalej z myślą zarejestrowania go na jego terenie. Tablice Celne zwane również Tablicami Wywozowymi różnią się od tablic tymczasowych okresem ich ważności oraz kolorami zawartych w nich elementów. Pole czerwone z czarnymi cyframi wskazującymi dzień, miesiąc i rok, w którym pojazd powinien opuścić terytorium Niemiec. Tablice te są ważne do daty podanej na czerwonym pasku, która zależy od wykupionego ubezpieczenia. Czas minimalny to 15 dni, a maksymalny to 12 miesięcy. Ich wyrobienie jest trudniejsze niż żółtych tablic. Trzeba złoxyć wniosek w urzędzie i zapłacić drogie ubezpieczenie.

Co zrobić w przypadku gdy auto zostało wyrejestrowane i sprowadzone do Polski. Czy mogę jeździć w Polsce na niemieckich tablicach rejestracyjnych z ważnym OC?
Proceder jeżdżenia na niemieckich numerach jest bardzo popularny w polskich komisach. Polega on na wyrobieniu wtórników tablic niemieckich które widnieją w dowodzie rejestracyjnym i wykupieniu 30 dniowego ubezpieczenia OC na te tablice. Czy jest to legalne i bezpieczne? Pomimo, że proceder jest bardzo popularny to wiąże się z dużym ryzykiem w przypadku kontroli drogowej. Grozi nam 500 zł mandat oraz odholowanie auta do miejsca zamieszkania.

Co się stanie w przypadku wypadku? Czy OC będzie wtedy ważne?
Jest duże prawdopodobieństwo, że kosztami związanymi z wypadkiem będziemy musieli zapłacić z własnej kieszeni (koszt naprawy auta, koszt opieki lekarskiej, ewentualna renta). Ubezpieczyciel będzie argumentował, że auto nie miało ważnego badania technicznego, wystawione było na nie ważne tablice rejestracyjne.

Podsumowując żółte tablice są krótkoterminowe (5 dni ważności) i pozwalają nam przewieś auto w zasadzie z Niemiec do miejsca zamieszkania. Potem należy zwrócić się do swojego urzędu komunikacji o wyrobienie polskich dokumentów tymczasowych umożliwiających transport na badanie techniczne. Podróż na kopiach zagranicznych tablic może być bardzo stresująca i niebezpieczna. W przypadku wypadku grożą nam problemy z pokryciem szkód z OC oraz ewentualny mandat w przypadku kontroli policji. Najlepiej jest kupić zarejestrowane auto w Polsce lub poczekać na jego rejestracje, a potem je odebrać - dzięki temu unikamy problemów z rejestracją auta z zagranicy. W przypadku drogich aut w szczególności nie polecam jeździć na wtórnikach niemieckich tablic rejestracyjnych lepiej wcześniej zarejestrować auto i wykupić pełen pakiet OC/AC lub negocjować transport lawetą pod dom.
STYLON
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,9 TDI BLS Freest
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Tablice niemieckie.Czy w Polsce można na nich jeździć ??

Post autor: STYLON »

Jestem świeżo po przywiezieniu Tourana z Niemiec. 2 wydziały komunikacji nie chciały mi zarejestrować auta na tablice krótkoterminowe ( z zółtym paskiem) aby wyjechać z Niemiec do Polski..Tylko tablice wywozowe z czerwonym paskiem na 15 dni ważne. Koszt tablic z ubezpieczeniem i podatkiem ekologicznym wyniósł niecałe 140 euro.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

STYLON pisze:2 wydziały komunikacji nie chciały mi zarejestrować auta na tablice krótkoterminowe ( z zółtym paskiem)
u nas nie ma z tym problemu... w okolicy też nie słyszałem zeby nie chcieli zarejestrowac auta jak przyjechało na "żółtych"...
STYLON
Przeglądacz

U nas bez problemu zarejestrowałem auto. Tylko w Niemczech nie chcieli mi go zarejestrować na żółte tablice, aby przyjechać tym autem do Polski.
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

To tym bardziej dziwne. Żółte blachy nie wymagają nawet ważnego TUVu więc w czym mieli problem?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

STYLON pisze:U nas bez problemu zarejestrowałem auto. Tylko w Niemczech nie chcieli mi go zarejestrować na żółte tablice, aby przyjechać tym autem do Polski.

oooo to jeszcze lepiej... pierwszy raz to słysze... przecież tam w urzędzie nie pokazujesz żadnych dokumentów auta...
STYLON
Przeglądacz

idziesz do urzędu żeby ci nadali numery rejestracyjne, potem do budki je wybić i wracasz do urzędu aby nakleili naklejkę na nie. No i chcieli widzieć auto i sprawdzili nr.VIN.
I mówili że żółte tablice są tylko do jazdy po Niemczech i nie wolno nimi wyjeżdzać poza granice Niemiec.
Kiedyś bez problemu kupowałem żółte ( 2 lata wstecz) i jechałem do Polski na nich.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

STYLON pisze:idziesz do urzędu żeby ci nadali numery rejestracyjne, potem do budki je wybić i wracasz do urzędu aby nakleili naklejkę na nie.
no to tak...
STYLON pisze:No i chcieli widzieć auto i sprawdzili nr.VIN.
a to nowość jakaś...
STYLON pisze:I mówili że żółte tablice są tylko do jazdy po Niemczech i nie wolno nimi wyjeżdzać poza granice Niemiec.
to też nowość...

musiałeś trafic na jakiegoś nie lubiacego polski urzędnika...
STYLON
Przeglądacz

Ale tak było w 2 urzędach ( hehe), bo jak mi w jednym powiedzieli że nie....to pojechałem do drugiego gdzie 2 lata temu załatwiałem bez problemu..... a teraz tez Pani powiedziała że nie dostane zółtych do Polski. Więc odpuściłem i kupiłem normalne czerwone na 2 tygodnie
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

STYLON pisze:a teraz tez Pani powiedziała że nie dostane zółtych do Polski.
to bylo powiedziec ze chcesz sobie po niemczech pojezdzic a samochód bierzesz na lawete i gówno mogłaby Ci zrobic...
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Robcio »

STYLON pisze:Ale tak było w 2 urzędach ( hehe), bo jak mi w jednym powiedzieli że nie....to pojechałem do drugiego [...] Pani powiedziała że nie dostane zółtych do Polski.[...]
Musiales sie im wydac podejrzany :>
Ostatnio niemcy maja dosc sprzedazy swoich aut do Polski... musza potem dzwonic, bo strasznie za nimi tesknia i jeszcze sie z nich potem smiejemy, ze tylko do kosciola jezdza :mrgreen:
...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
STYLON
Przeglądacz

ale ten kościół to daleko był :D a Niemiec o dziwo nie płakał :hahaha:
czeslaw555
Początkujący
Auto:: C5
Imię:: t

Post autor: czeslaw555 »

STYLON pisze:2 wydziały komunikacji nie chciały mi zarejestrować auta na tablice krótkoterminowe ( z zółtym paskiem) aby wyjechać z Niemiec do Polski.
dziwne, nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Najczęściej jednak kupuję żółte na granicy w Świecku, problem z głowy + szybszy powrót po zakupie auta do domu, nie trzeba czekać w urzędach.
W PL muszą zrobić badanie tech. jeżeli żółte są jeszcze ważne, można też legalnie z nimi poruszać po UE http://www.zolte-tablice.pl/fragenantworten.html
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy

Post autor: anko1973 »

Prośba do kolegów, którzy mają praktyczne i aktualne doświadczenie w sprowadzeniu auta z Niemiec. Jak jest teraz z jazdą autem na kołach kupionym w Niemczech w kwestii tablic? Można wracać na żółtych tablicach? W necie wyczytałem, że żółte można teraz (od stycznia 2015?) dostać tylko jako obywatel Niemiec. W innym przypadku (kupiec z Polski) trzeba jechać na czerwonych. Przymierzam się do przesiadki na Sharana lub Alhambrę - rodzina rośnie. Touranka sam przywiozłem z Niemiec w 2010 i chyba znowu się wybiorę po kolejnego - większego.
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

anko1973 pisze:Prośba do kolegów, którzy mają praktyczne i aktualne doświadczenie w sprowadzeniu auta z Niemiec. Jak jest teraz z jazdą autem na kołach kupionym w Niemczech w kwestii tablic? Można wracać na żółtych tablicach? W necie wyczytałem, że żółte można teraz (od stycznia 2015?) dostać tylko jako obywatel Niemiec. W innym przypadku (kupiec z Polski) trzeba jechać na czerwonych. Przymierzam się do przesiadki na Sharana lub Alhambrę - rodzina rośnie. Touranka sam przywiozłem z Niemiec w 2010 i chyba znowu się wybiorę po kolejnego - większego.
Różnica do tego co było jest taka, że teraz tablice zjazdowe wykupisz tylko w urzędzie w miejscowości w której kupiłeś auto i tu bywa różnie, czasami nie ma z tym problemu, czasami handlarz który sprzedaje auto sam jedzie do urzędu i załatwia tablice , ostatnio spotkaliśmy się z przypadkiem, że Pani w urzędzie nie chciała wydać tablic bo trzeba mieć zameldowanie w Niemczech, wtedy pomógł sprzedawca auta bo zakup był od prywatnej osoby.
ODPOWIEDZ