Silnik nie łapie temperatury - PROBLEM ROZWIĄZANY

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
plemie101
Początkujący
Auto:: vw touran 1,9 tdi 2003
Imię:: Rafał

Silnik nie łapie temperatury - PROBLEM ROZWIĄZANY

Post autor: plemie101 »

Witam Wszystkich. Mam pewien problem.. W moim nowo zakupionym touranie 2003 rok 1.9 tdi 74KW silnik nie nagrzewa sie.. lapal temperature 70 stopni i nic wiecej.. zajechalem dzis do mechanika powiedzial ze moze byc to spowodowane czujnikiem temperaturu- wiec go wymienilem... no i teraz samochod lapie temperature troche wyzsza ale nie wiecej jak 80 stopni.. temperatura na zewnatrz w granicach 0 stopni... wiec w czym jest problem? mechanik powiedzial ze problem jest w dogrzewaczu.. a czy to nie moze byc wina termostatu? jak to sprawdzic zeby nikt nie naciagnal mnie na niepotrzebne koszty itd.. czekam na wasze rady i pomoc.. z gory dzieki

POzdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
sublime
Użytkownik
Auto:: BKD 2.0 TDI 2006r
Imię:: Tomasz
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: vw touran nie lapie temperatury

Post autor: sublime »

To raczej nie termostat i gość dobrze mówi.Nie działa Ci webasto.Poszukaj tematu na forum.Dużo czytania Cie czeka.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Witaj.
Wpisz powitanie w przywitalni bo będzie reprymenda :) Według mnie to nie dogrzewacz. Miałem nieczynny dogrzewacz z racji uszkodzonej pompki i łapał normalną temperaturę silnika (90stopni) tylko dużo później niż powinien powiedzmy, że przy temperaturach powyżej -15. Poczytaj na forum myślę, że znajdziesz odpowiedź i taka zasada: Poszukaj zanim zaczniesz pytać. Jak nie u nas w TKP to spróbuj w forum mniejszego brata: Golfa.
Wesołych.....
ps. kupuj kabelek do diagnostyki można naprawdę zaoszczędzić sporo kasy i nie dać się wbić na minę. Guru od kabli na naszym forum to Jarry.
Szukajcie a znajdziecie.
plemie101
Początkujący

Szukalem na forum i nie moglem znalesc.. problem tez jest jeszcze jeden.. zalacza mi sie jeszcze wentylator.. i nie rozumiem dlaczego? bo przeciez temperatura jest 70 stopni..

pomoze ktos?
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 AVQ
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: tomcio1600 »

plemie101 pisze:W moim nowo zakupionym touranie 2003 rok 1.9 tdi 74KW silnik nie nagrzewa sie.. lapal temperature 70 stopni i nic wiecej.. zajechalem dzis do mechanika powiedzial ze moze byc to spowodowane czujnikiem temperaturu- wiec go wymienilem... no i teraz samochod lapie temperature troche wyzsza ale nie wiecej jak 80 stopni.. temperatura na zewnatrz w granicach 0 stopni... wiec w czym jest problem? mechanik powiedzial ze problem jest w dogrzewaczu.. a czy to nie moze byc wina termostatu? jak to sprawdzic zeby nikt nie naciagnal mnie na niepotrzebne koszty itd..
Mam ten sam problem... silnik nawet w długiej jeździe miejskiej 75-80st. i nic więcej. Wydaje mi się, że pomimo nie działającego webasto silnik powinien złapać 90st. (kwestia czasu). Pierwsze co to wymienię termostat... Może się to uda w przyszłym tyg.
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
Awatar użytkownika
marek1629
Zaawansowany
Auto:: touran, 1.9 bls 2006
Imię:: Marek
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy

Re: Odp: vw touran nie lapie temperatury

Post autor: marek1629 »

Po pierwsze poziom plynu chłodzącego, jesli mimo odpowiedniego stanu w jeździe pod obciążeniem nie złapie połowy na wskaźniku to podejrzewał bym termostat bo może sie zacinac np. Trzeba zaczynać od podstaw i tańszych części. Odgrzewane pomaga szybciej dogrzac płyn ale bez niego w tych temp też by dał rade

Wysyłane z mojego ST25i za pomocą Tapatalk 2
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

tomcio1600 pisze:pomimo nie działającego webasto silnik powinien złapać 90st. (kwestia czasu)
Latem tak, zimą nie. Kwestia ile będzie na zewnątrz ale moim zdaniem w trasie przu -5 już będzie problem.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
plemie101
Początkujący

nawet jak jezdzilem po miesci i specjalnie "kotlowalem" samochod to wyzej jak 80 stopni nie bylo, wiec musi byc cos nie tak.. temperatura na zewnatrz chyba byla nawet powyzej 0... wiec powinien sie dogrzac.. jutro chyba wymienie termostat...
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

plemie101 pisze:nawet jak jezdzilem po miesci i specjalnie "kotlowalem" samochod to wyzej jak 80 stopni nie bylo, wiec musi byc cos nie tak.. temperatura na zewnatrz chyba byla nawet powyzej 0... wiec powinien sie dogrzac.. jutro chyba wymienie termostat...
Dogrzewacz sprawdzales dziala ?
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany

plemie101 pisze:. jutro chyba wymienie termostat...
Jak będziesz po wymianie to daj znać, bo "jedziemy na tym samym wózku" :?
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
plemie101
Początkujący

a jak mam go sprawdzic?
tomix
Zaawansowany

plemie101 pisze:a jak mam go sprawdzic?
najprosciej to jak jest zimno jak bedzie ok wsiadz do auta wlacz silnik, bieg jalowy, postoj nigdzie nie jedz , jak jest prawidlowo wszystko to tempe plynu powinna rosnac szybko. z reszta jak odpalisz to podejdz do prawego blotnika (przedniego) powinnienes slyszec, takze jak wylaczysz silnik to bedzie slychac nazwijmy to 'buczenie". Chodz ja zakladam ze piec masz nie sprawny.
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany

tomix pisze:najprosciej to jak jest zimno jak bedzie ok wsiadz do auta wlacz silnik, bieg jalowy, postoj nigdzie nie jedz , jak jest prawidlowo wszystko to tempe plynu powinna rosnac szybko. z reszta jak odpalisz to podejdz do prawego blotnika (przedniego) powinnienes slyszec, takze jak wylaczysz silnik to bedzie slychac nazwujmi to 'buczenie". Chodz ja zakladam ze piec masz nie sprawny.
Aby to uczynić musisz mieć climatronic ustawiony na auto (nie może pracować w trybie econ)
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
plemie101
Początkujący

rozumiem;) jutro to sprawdze lub pozniej bo teraz nie mam jak:) ogolnie to jak dzis podpiał pod kompa i chcial sie polaczyc z dogrzewaczem to nie chcialo sie polaczyc.. nie wiem tylko czemu..
tomix
Zaawansowany

a zapytam jeszcze inaczej, to twoja pierwsza zima z Touranem wczesniej dzialalo? Bo zalogowales sie dzis, ale auto mozesz miec od dawna.

-- 19 gru 2013, o 18:29 --
plemie101 pisze:rozumiem;) jutro to sprawdze lub pozniej bo teraz nie mam jak:) ogolnie to jak dzis podpiał pod kompa i chcial sie polaczyc z dogrzewaczem to nie chcialo sie polaczyc.. nie wiem tylko czemu..
jak masz chwile to poczytaj poczatek tego postu, sporo jest opisane. Zacznij od najprostrzego --bezpiecznik, z reszta poczytaj . pozdrawiam
ODPOWIEDZ