Potrzebuje rady w związku z uszkodzeniem auta

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Potrzebuje rady w związku z uszkodzeniem auta

Post autor: turek »

Hej Miki skoro auto nie nadaje się do jazdy to od momentu uszkodzenia przysługuje ci auto zastępcze w klasie podobnej do twojej i nie ważne czy masz na firmę czy do zarobków itp. Dzwon do Proamy i twardo ciśnij ,a jak chcesz auto zastępcze to dzwon do sixt,a i poinformuj Proame ze bierzesz auto zastępcze zobaczysz jak szybko przyjadą. Biegi nie wchodzą bo mogla uszkodzić się lewa poduszka silnika i wygięła się linka od dźwigni zmiany biegów ,zobacz jak wchodzą 1 i 3. Pisz jak bedzies mial jakis problem.
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

turek pisze:Hej Miki skoro auto nie nadaje się do jazdy to od momentu uszkodzenia przysługuje ci auto zastępcze w klasie podobnej do twojej i nie ważne czy masz na firmę czy do zarobków itp. Dzwon do Proamy i twardo ciśnij ,a jak chcesz auto zastępcze to dzwon do sixt,a i poinformuj Proame ze bierzesz auto zastępcze zobaczysz jak szybko przyjadą. Biegi nie wchodzą bo mogla uszkodzić się lewa poduszka silnika i wygięła się linka od dźwigni zmiany biegów ,zobacz jak wchodzą 1 i 3. Pisz jak bedzies mial jakis problem.
dzięki za radę dzwoniłem do nich dzisiaj i automatyczna sekretarka że pracują w dni robocze od 8 do 20 a co do biegów to 1 i 3 wchodzą a w momencie uderzenia miałem auto na 5 i wyskoczyła i od tego momentu jest tylko zgrzyt i nie idzie jej włączyć na początku miałem problem z tym biegiem ale okazało się że to pierścień synchronizatora poszedł więc kupiłem oryginalny w serwisie i było ok a z przodem patrzyłem i chłodnice są luźne i to nie silnik się przesunął ale właśnie chłodnice i wiatraki haczą o węże więc nie da się włączyć nadmuchu na przednią szybę bo jak wiadomo zaraz włancza się kompresor klimy i uruchamiają wentylatory a z tyłu nie wiem co się stało pod zderzakiem jedno co zauważyłem to to że tylna lampa mi zaczęła parować i jak się popatrzy to jest pęknięcie ale od środka jak to możliwe tego nie wiem pozostaje mi czekać do po świąt i zaraz ich atakować
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Miki,
Jak mi baba w tyl wjechala, to umowilem sie w ASO na robote, czekal juz na mnie zastepczy i tyle. Jezeli by proama marudzila co do zastepczego to powiedz im, ze zgodnie z wyrokiem SN nalezy ci sie zastepczy. I nie ma ze mozesz komunikacja miejska jezdzic, nie odpusc i tyle.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

Wiadomo cos co ze skrzynią, bo ciekawi mnie to.
Awatar użytkownika
Miki76

więc powiem tak zdjąłem zderzak z tyłu i oto moje zdziwienie gdyż tam tylko połamany ślizg a reszta nie ruszona ani śladu z przodu poszły górne mocowania chłodnicy i całe szczęście a co do skrzyni na zewnątrz nic nie widać nie wiem co robić gdyż coś musiało się w skrzyni stać reszta biegów chodzi jak przed uderzeniem nie mam w okolicy żadnego mechanika od skrzyni więc załamuję ręce zobaczymy jak wycenią szkodę gdyż gość dopisał że podczas naprawy może dojść coś jeszcze i wtedy przyjedzie jeszcze raz mechanicy mają terminy pozajmowane a do ASO nie zawiozę gdyż widziałem jak naszemu koledze ( himi )zrobili auto po prostu nie jeden kowal by to zrobił lepiej
tomix
Zaawansowany

Miki76 pisze:więc powiem tak zdjąłem zderzak z tyłu i oto moje zdziwienie gdyż tam tylko połamany ślizg a reszta nie ruszona ani śladu z przodu poszły górne mocowania chłodnicy i całe szczęście a co do skrzyni na zewnątrz nic nie widać nie wiem co robić gdyż coś musiało się w skrzyni stać reszta biegów chodzi jak przed uderzeniem nie mam w okolicy żadnego mechanika od skrzyni więc załamuję ręce zobaczymy jak wycenią szkodę gdyż gość dopisał że podczas naprawy może dojść coś jeszcze i wtedy przyjedzie jeszcze raz mechanicy mają terminy pozajmowane a do ASO nie zawiozę gdyż widziałem jak naszemu koledze ( himi )zrobili auto po prostu nie jeden kowal by to zrobił lepiej

hej a co to za ubepieczalnia , od razu kosztorysu nie dostales przeciez wpisuje od razu w lapka, program liczy i wiadomo od razu jaki jest koszt odszkodowania. Powiedziales temu likwidatorowi szkody ze jeszcze skrzynia biegow- cos na ten temat wspominales ? Troche to zajmie ze skrzynia, termin, rozebranie nim znowu przyjada opisza szkode, naprawa itp, a pewnie zaraz sie zacznie ze podczas takiego opisu zdazenia nie moglo dojsc do uszkodzenia skrzyni, ze to uszkodzenie powstalo w innych nieustalonych okolicznosciach-- znam temat dokladnie. ja tez kiedys bardzo dawno temu dalem do ASO zeby naprawili i to bylo ostatni raz, nigdy wiecej. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Miki76

firma PROAMA sam się dziwiłem że kosztorysu nie dostałem po prostu nic ani potwierdzenia że byli gościnka usiadła ze mną w samochodzie i papierkologia a gość obskakiwał auto i pstrykał zdjęcia ani nie miałem możliwości nic mu powiedzieć co i jak jedynie powiedziałem że chłodnica jest przy silniku i też obstrykal no i napisałem że po uderzeniu nie idzie włączyć 5-tego biegu jeszcze mi powiedzieli że mają na to 30 dni i dostane wszystko na mejla
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

To zobaczymy co dalej z tego wyniknie. A warszatat juz Ci wycene zrobił ?
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik
Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
Imię:: Wojtek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: viscum »

Na miejscu chyba nikt Ci nie "wyceni" bo tym się zajmuje prawdopodobnie inny dział, albo nawet inna firma zewnętrzna.

Natomiast odnośnie ASO - to moją przygodę trochę opisałem w jednym z wątków - zdecydowałem się na nich -aby mieć naprawę wykonaną z nowych części (takim AC dysponowałem) oraz, żeby opis naprawy był w systemie.
Oddali samochód w fatalnym stanie, zgłosiłem reklamację do ASO i ubezpieczyciela, nie pomogło, zgłosiłem do centrali w Poznaniu - nie zareagowali, ale odezwali się z ASO (osobiście szef lakierni), że chcą to poprawić.
Zadałem konkretne pytania o standardy w VW w takiej sytuacji, gdy na nowe części jest położona wadliwie warstwa lakieru - centrala nie za bardzo chciała odpowiedzieć, ale ASO mocno nalegała, żebym im podstawił samochód do naprawy, napisałem prośbę o udostępnieni standardów do centrali w Niemczech i wtedy już bardzo szybko oddali samochód z ASO - tym razem naprawdę nieźle zrobiony dokładnie opisali proces naprawy, posiadali naprawdę obszerną dokumentację zdjęciową, pokazali uszkodzenia na starych elementach itd. Z centrali (Poznań) otrzymałem potwierdzenie, że warstwa lakiery została usunięta (nie wiedziałem, że tak się da) i nałożona po raz kolejny, oraz sami poprosili o ocenę niezależnego rzeczoznawcę itd.

Po co to piszę- aby nie rezygnować z ASO, tylko dobrze ich przypilnować i domagać się odpowiedniej jakości. Oczywiście nie zmienia to faktu, że nigdy nie pojadę już do ASO w Lublinie/Swidniku bo mam o nich jak najgorsze zdanie, ale jak chcą to potrafią.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Są ASO i ASO a forum po to jest by dzielić się doświadczeniami. Ja na swoje nie mogę narzekać, umawiam się, kawa czeka i pytanie czy podstawic auto zastepcze.
Obrazek
VW Touran by chelesline
tomix
Zaawansowany

Viscum
"Na miejscu chyba nikt Ci nie "wyceni" bo tym się zajmuje prawdopodobnie inny dział, albo nawet inna firma zewnętrzna"
no co Ty wypisujesz, to chyba ja milaem szczecie z tymi ubezpieczalniami i roznymi autami ze kosztorys dostawalem na miejscu, wydrukowany z drukarki przenosnej , zdjecie dow osobistego, prawka , podpis i po temacie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Miki76

poczekamy zobaczymy co i jak
WDvw
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD
Imię:: Patryk
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: WDvw »

Niestety kolego trafileś na najbardziej dziadowska ubezpieczalnie.Powinienes dostać na miejscu ocene techniczna szkody i dzwoń do nich bo sami raczej nie wysla.
tomix
Zaawansowany

WDvw pisze:Niestety kolego trafileś na najbardziej dziadowska ubezpieczalnie.Powinienes dostać na miejscu ocene techniczna szkody i dzwoń do nich bo sami raczej nie wysla.
czolowka najgorszych razem z MTU
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik
Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
Imię:: Wojtek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: viscum »

tomix pisze:Viscum
"Na miejscu chyba nikt Ci nie "wyceni" bo tym się zajmuje prawdopodobnie inny dział, albo nawet inna firma zewnętrzna"
no co Ty wypisujesz, to chyba ja milaem szczecie z tymi ubezpieczalniami i roznymi autami ze kosztorys dostawalem na miejscu, wydrukowany z drukarki przenosnej , zdjecie dow osobistego, prawka , podpis i po temacie. Pozdrawiam
W moim przypadku rzeczoznawca zewnętrzny na zlecenie PZU wycena za pomocą EUROTAXGLASS'S
około tygodnia czekałem (wrzesień 2013) - widać bywa różnie.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

Obrazek
ODPOWIEDZ