Potrzebuje rady w związku z uszkodzeniem auta
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: Potrzebuje rady w związku z uszkodzeniem auta
Hej Miki skoro auto nie nadaje się do jazdy to od momentu uszkodzenia przysługuje ci auto zastępcze w klasie podobnej do twojej i nie ważne czy masz na firmę czy do zarobków itp. Dzwon do Proamy i twardo ciśnij ,a jak chcesz auto zastępcze to dzwon do sixt,a i poinformuj Proame ze bierzesz auto zastępcze zobaczysz jak szybko przyjadą. Biegi nie wchodzą bo mogla uszkodzić się lewa poduszka silnika i wygięła się linka od dźwigni zmiany biegów ,zobacz jak wchodzą 1 i 3. Pisz jak bedzies mial jakis problem.
- Miki76
- ____________________

- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
dzięki za radę dzwoniłem do nich dzisiaj i automatyczna sekretarka że pracują w dni robocze od 8 do 20 a co do biegów to 1 i 3 wchodzą a w momencie uderzenia miałem auto na 5 i wyskoczyła i od tego momentu jest tylko zgrzyt i nie idzie jej włączyć na początku miałem problem z tym biegiem ale okazało się że to pierścień synchronizatora poszedł więc kupiłem oryginalny w serwisie i było ok a z przodem patrzyłem i chłodnice są luźne i to nie silnik się przesunął ale właśnie chłodnice i wiatraki haczą o węże więc nie da się włączyć nadmuchu na przednią szybę bo jak wiadomo zaraz włancza się kompresor klimy i uruchamiają wentylatory a z tyłu nie wiem co się stało pod zderzakiem jedno co zauważyłem to to że tylna lampa mi zaczęła parować i jak się popatrzy to jest pęknięcie ale od środka jak to możliwe tego nie wiem pozostaje mi czekać do po świąt i zaraz ich atakowaćturek pisze:Hej Miki skoro auto nie nadaje się do jazdy to od momentu uszkodzenia przysługuje ci auto zastępcze w klasie podobnej do twojej i nie ważne czy masz na firmę czy do zarobków itp. Dzwon do Proamy i twardo ciśnij ,a jak chcesz auto zastępcze to dzwon do sixt,a i poinformuj Proame ze bierzesz auto zastępcze zobaczysz jak szybko przyjadą. Biegi nie wchodzą bo mogla uszkodzić się lewa poduszka silnika i wygięła się linka od dźwigni zmiany biegów ,zobacz jak wchodzą 1 i 3. Pisz jak bedzies mial jakis problem.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Miki,
Jak mi baba w tyl wjechala, to umowilem sie w ASO na robote, czekal juz na mnie zastepczy i tyle. Jezeli by proama marudzila co do zastepczego to powiedz im, ze zgodnie z wyrokiem SN nalezy ci sie zastepczy. I nie ma ze mozesz komunikacja miejska jezdzic, nie odpusc i tyle.
Jak mi baba w tyl wjechala, to umowilem sie w ASO na robote, czekal juz na mnie zastepczy i tyle. Jezeli by proama marudzila co do zastepczego to powiedz im, ze zgodnie z wyrokiem SN nalezy ci sie zastepczy. I nie ma ze mozesz komunikacja miejska jezdzic, nie odpusc i tyle.
- Miki76
- ____________________

więc powiem tak zdjąłem zderzak z tyłu i oto moje zdziwienie gdyż tam tylko połamany ślizg a reszta nie ruszona ani śladu z przodu poszły górne mocowania chłodnicy i całe szczęście a co do skrzyni na zewnątrz nic nie widać nie wiem co robić gdyż coś musiało się w skrzyni stać reszta biegów chodzi jak przed uderzeniem nie mam w okolicy żadnego mechanika od skrzyni więc załamuję ręce zobaczymy jak wycenią szkodę gdyż gość dopisał że podczas naprawy może dojść coś jeszcze i wtedy przyjedzie jeszcze raz mechanicy mają terminy pozajmowane a do ASO nie zawiozę gdyż widziałem jak naszemu koledze ( himi )zrobili auto po prostu nie jeden kowal by to zrobił lepiej
-
tomix
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Miki76 pisze:więc powiem tak zdjąłem zderzak z tyłu i oto moje zdziwienie gdyż tam tylko połamany ślizg a reszta nie ruszona ani śladu z przodu poszły górne mocowania chłodnicy i całe szczęście a co do skrzyni na zewnątrz nic nie widać nie wiem co robić gdyż coś musiało się w skrzyni stać reszta biegów chodzi jak przed uderzeniem nie mam w okolicy żadnego mechanika od skrzyni więc załamuję ręce zobaczymy jak wycenią szkodę gdyż gość dopisał że podczas naprawy może dojść coś jeszcze i wtedy przyjedzie jeszcze raz mechanicy mają terminy pozajmowane a do ASO nie zawiozę gdyż widziałem jak naszemu koledze ( himi )zrobili auto po prostu nie jeden kowal by to zrobił lepiej
hej a co to za ubepieczalnia , od razu kosztorysu nie dostales przeciez wpisuje od razu w lapka, program liczy i wiadomo od razu jaki jest koszt odszkodowania. Powiedziales temu likwidatorowi szkody ze jeszcze skrzynia biegow- cos na ten temat wspominales ? Troche to zajmie ze skrzynia, termin, rozebranie nim znowu przyjada opisza szkode, naprawa itp, a pewnie zaraz sie zacznie ze podczas takiego opisu zdazenia nie moglo dojsc do uszkodzenia skrzyni, ze to uszkodzenie powstalo w innych nieustalonych okolicznosciach-- znam temat dokladnie. ja tez kiedys bardzo dawno temu dalem do ASO zeby naprawili i to bylo ostatni raz, nigdy wiecej. Pozdrawiam
- Miki76
- ____________________

firma PROAMA sam się dziwiłem że kosztorysu nie dostałem po prostu nic ani potwierdzenia że byli gościnka usiadła ze mną w samochodzie i papierkologia a gość obskakiwał auto i pstrykał zdjęcia ani nie miałem możliwości nic mu powiedzieć co i jak jedynie powiedziałem że chłodnica jest przy silniku i też obstrykal no i napisałem że po uderzeniu nie idzie włączyć 5-tego biegu jeszcze mi powiedzieli że mają na to 30 dni i dostane wszystko na mejla
- cheles
- Władca postów
To zobaczymy co dalej z tego wyniknie. A warszatat juz Ci wycene zrobił ?
- viscum
- Użytkownik
- Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Na miejscu chyba nikt Ci nie "wyceni" bo tym się zajmuje prawdopodobnie inny dział, albo nawet inna firma zewnętrzna.
Natomiast odnośnie ASO - to moją przygodę trochę opisałem w jednym z wątków - zdecydowałem się na nich -aby mieć naprawę wykonaną z nowych części (takim AC dysponowałem) oraz, żeby opis naprawy był w systemie.
Oddali samochód w fatalnym stanie, zgłosiłem reklamację do ASO i ubezpieczyciela, nie pomogło, zgłosiłem do centrali w Poznaniu - nie zareagowali, ale odezwali się z ASO (osobiście szef lakierni), że chcą to poprawić.
Zadałem konkretne pytania o standardy w VW w takiej sytuacji, gdy na nowe części jest położona wadliwie warstwa lakieru - centrala nie za bardzo chciała odpowiedzieć, ale ASO mocno nalegała, żebym im podstawił samochód do naprawy, napisałem prośbę o udostępnieni standardów do centrali w Niemczech i wtedy już bardzo szybko oddali samochód z ASO - tym razem naprawdę nieźle zrobiony dokładnie opisali proces naprawy, posiadali naprawdę obszerną dokumentację zdjęciową, pokazali uszkodzenia na starych elementach itd. Z centrali (Poznań) otrzymałem potwierdzenie, że warstwa lakiery została usunięta (nie wiedziałem, że tak się da) i nałożona po raz kolejny, oraz sami poprosili o ocenę niezależnego rzeczoznawcę itd.
Po co to piszę- aby nie rezygnować z ASO, tylko dobrze ich przypilnować i domagać się odpowiedniej jakości. Oczywiście nie zmienia to faktu, że nigdy nie pojadę już do ASO w Lublinie/Swidniku bo mam o nich jak najgorsze zdanie, ale jak chcą to potrafią.
Natomiast odnośnie ASO - to moją przygodę trochę opisałem w jednym z wątków - zdecydowałem się na nich -aby mieć naprawę wykonaną z nowych części (takim AC dysponowałem) oraz, żeby opis naprawy był w systemie.
Oddali samochód w fatalnym stanie, zgłosiłem reklamację do ASO i ubezpieczyciela, nie pomogło, zgłosiłem do centrali w Poznaniu - nie zareagowali, ale odezwali się z ASO (osobiście szef lakierni), że chcą to poprawić.
Zadałem konkretne pytania o standardy w VW w takiej sytuacji, gdy na nowe części jest położona wadliwie warstwa lakieru - centrala nie za bardzo chciała odpowiedzieć, ale ASO mocno nalegała, żebym im podstawił samochód do naprawy, napisałem prośbę o udostępnieni standardów do centrali w Niemczech i wtedy już bardzo szybko oddali samochód z ASO - tym razem naprawdę nieźle zrobiony dokładnie opisali proces naprawy, posiadali naprawdę obszerną dokumentację zdjęciową, pokazali uszkodzenia na starych elementach itd. Z centrali (Poznań) otrzymałem potwierdzenie, że warstwa lakiery została usunięta (nie wiedziałem, że tak się da) i nałożona po raz kolejny, oraz sami poprosili o ocenę niezależnego rzeczoznawcę itd.
Po co to piszę- aby nie rezygnować z ASO, tylko dobrze ich przypilnować i domagać się odpowiedniej jakości. Oczywiście nie zmienia to faktu, że nigdy nie pojadę już do ASO w Lublinie/Swidniku bo mam o nich jak najgorsze zdanie, ale jak chcą to potrafią.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

- cheles
- Władca postów
Są ASO i ASO a forum po to jest by dzielić się doświadczeniami. Ja na swoje nie mogę narzekać, umawiam się, kawa czeka i pytanie czy podstawic auto zastepcze.
-
tomix
- Zaawansowany
Viscum
"Na miejscu chyba nikt Ci nie "wyceni" bo tym się zajmuje prawdopodobnie inny dział, albo nawet inna firma zewnętrzna"
no co Ty wypisujesz, to chyba ja milaem szczecie z tymi ubezpieczalniami i roznymi autami ze kosztorys dostawalem na miejscu, wydrukowany z drukarki przenosnej , zdjecie dow osobistego, prawka , podpis i po temacie. Pozdrawiam
"Na miejscu chyba nikt Ci nie "wyceni" bo tym się zajmuje prawdopodobnie inny dział, albo nawet inna firma zewnętrzna"
no co Ty wypisujesz, to chyba ja milaem szczecie z tymi ubezpieczalniami i roznymi autami ze kosztorys dostawalem na miejscu, wydrukowany z drukarki przenosnej , zdjecie dow osobistego, prawka , podpis i po temacie. Pozdrawiam
- Miki76
- ____________________

-
WDvw
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 BKD
- Imię:: Patryk
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Niestety kolego trafileś na najbardziej dziadowska ubezpieczalnie.Powinienes dostać na miejscu ocene techniczna szkody i dzwoń do nich bo sami raczej nie wysla.
-
tomix
- Zaawansowany
czolowka najgorszych razem z MTUWDvw pisze:Niestety kolego trafileś na najbardziej dziadowska ubezpieczalnie.Powinienes dostać na miejscu ocene techniczna szkody i dzwoń do nich bo sami raczej nie wysla.
- viscum
- Użytkownik
- Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
W moim przypadku rzeczoznawca zewnętrzny na zlecenie PZU wycena za pomocą EUROTAXGLASS'Stomix pisze:Viscum
około tygodnia czekałem (wrzesień 2013) - widać bywa różnie.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."