Trwałość ropy do diesla a przechowywanie

Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Trwałość ropy do diesla a przechowywanie

Post autor: Ciapek »

Zastanawiałem sie czy pytanie ktore zadam ma sens ale po przejrzeniu kilku stron na przypadkowych forach stwierdziłem ze ma sens a zdania są podzielone.

Jak wygląda sprawa przechowywania i wykorzystania takiej ropy w samochodzie.
Rok temu kupiłem sobie plastikowy baniaczek 5 L., zalalem do pelna v-powerem i tak sobie wożę na czarna godzinę w aucie.
Zacząłem się zastanawiać jak jest z właściwościami tego paliwa po roku i użyciem jego.
Gdzieś znalazłem opinie ze po czasie wytraca się woda i taka ropa zwłaszcza do nowszych samochodów to jakieś ryzyko.

Jak to jest?
Czy takie paliwo które mam w tym aucie nadaje się już tylko do utylizacji?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
PIOTR.PMS
Użytkownik
Auto:: touran bkd dsg
Imię:: Piotr
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Trwałość ropy do diesla a przechowywanie

Post autor: PIOTR.PMS »

grzech wylac.
jak masz v-pover to niepowinno byc tej wody, ale jakies zwiazki sie wytwazaja i to juz niejest to.
mialem ok 40l przez rok stac to niebylo widac zeby jakas woda byla ale na samym dnie takie skrzepy sie porobily,ale te powiedzmy 35l z gory golf 1.9tdi bez problemu przetrawil.
z turkem juz nierobie takich doswiadczen (tylko pewne i swieze)
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

Ciapek pisze:Jak wygląda sprawa przechowywania i wykorzystania takiej ropy w samochodzie.Rok temu kupiłem sobie plastikowy baniaczek 5 L., zalalem do pelna v-powerem i tak sobie wożę na czarna godzinę w aucie.Zacząłem się zastanawiać jak jest z właściwościami tego paliwa po roku i użyciem jego.Gdzieś znalazłem opinie ze po czasie wytraca się woda i taka ropa zwłaszcza do nowszych samochodów to jakieś ryzyko.Jak to jest?Czy takie paliwo które mam w tym aucie nadaje się już tylko do utylizacji?
Wytłumacz mi jaki sens ma wożenia zapasu paliwa?
Stacji nie brakuje, a tak poza tym nie powinno dopuszczać się do jazdy na oparach.
5 l ropy kosztuje ok 30 zł więc nie ryzykuj , spraw prezent komuś ze starszym dieslem :)
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

jaki sens?
Kupiłem to tylko z myślą o zeszłorocznych podróżach zimowych.
Dużo jeździłem po Polsce i chciałem mieć jakiś zapasik.
Tyle.

Czyli raczej nie lać widzę.
Trzymałem w plastikowym baniaku przeznaczonym do przechowywania paliw.
No żal wylać...
Pozdrawiam!
grzegomir
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2004
Imię:: grzesiek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: grzegomir »

jak masz piec w domu to masz czym już rozpalać... jak nie no niby można wlać do samochodu (mieszając z jakąś sensowną ilością ropy), ropie nic sie nie stanie tylko traci swoje wartości acetynolowe czy jakoś tak, wartości ułatwiające rozruch i utrzymujące układ paliwowy w czystości... a i nie zlewaj jej do końca wlej tak mniej więcej 4L żeby nie wlać tych skrzepów jak są na dnie, wiadomo co do baku to na filtr a filtr też wszystkiego nie zatrzyma, a i zima idzie więc po co go zapychać...
grzegomir
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Ciapek, ja bym na Twoim miejscu wlał to i dolał do pełna w "CPN" i nie zawracał sobie głowy... a jak bedziesz miał podobna sytuacje w przyszłości to po zimie wlej ta 5 odrazu do baku a na następna zime sobie zalejesz świerzej...
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

no właśnie tej zimy pomyślałem o tym ze należało zrobić tak jak Dodi sugeruje ;)

Dzieki chłopaki i moze innym tez przyda sie wiadomość bo ja na początku myślałem ze to głupie pytanie bo jak chemia w postaci ropy moze się przeterminowac ;)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Gdyby to była czysta "ropa" tak jak piszesz to nie wiadomo co mogło by się stać bo jakby nie patrzeć jest to mieszanina węglowodorów po prostu i to poddana obróbce. Tu jednak mamy do czynienia z paliwem z licznymi dodatkami które to wszystko powinno trzymać "w kupie" przez długi czas...

A tak na marginesie sprawdz tylko czy nie ma w srodku takich jakby białych niteczek (ja przynajmniej z takimi miałem doczynienia), bo jest pewien rodzaj bakterii który bardzo lubi paliwa i swietnie zakleja filtry :omatko: Wiec na pewno nie zlewaj wszystkiego z dna i daj się temu odstać w jakims spokojnym miejscu typu garaz / piwnica

I tak się jszcze trochę "poczepiam" ale co to jest "ropa do diesla"? :>
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

Ropa-tak potocznie bynajmniej tu gdzie mieszkam i znajomi nazywają paliwo do diesla czyli olej napędowy.
"ropniak" to np. auto z silnikiem diesel'a.
etc.
Wiadomo o co chodzi.
Skąd zatem ta ropa w nazewnictwie oleju napędowego do silników diesel'a?
Przypomnijmy zatem encyklopedyczna regułkę....
Olej napędowy jest mieszaniną węglowodorów parafinowych, naftenowych i aromatycznych, wydzielonych z ropy naftowej w procesach destylacyjnych.

:on: :D
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Ciapek ja wiem co to "ropa" w potocznym jezyku, ale "ropa do diesla"? Albo "ropa" albo "diesel"... Tak się tylko dla zasady czepiam :piwo:
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

to pytanie...

gdzie zutylizować/wylać ropę?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
marcin975
Zaawansowany
Auto:: VW PASSAT B7 2.0 TDI
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 47 razy

Post autor: marcin975 »

Po co utylizować? to kosztuje, jak nie chcesz tego wlać to daj komuś. V-power diesel jest dobrym produktem pozbawionym bio-komponentów. Moja rada: zobacz czy nie ma "syfu" na dnie i wlej to do baku, dolej świeżego paliwka :on:
Touran był i się zmył :)
Awatar użytkownika
GOTI
Przeglądacz
Auto:: Zafira A 2.0 DTI
Imię:: Sebastian

Post autor: GOTI »

Ja też woże u siebie banieczke z ropą, bo nigdy nic nie wiadomo, a stacje w lesie i innych peryferiach sie nie zdarzają - nie zawsze jeździ sie w mieście, a wiadomo jak z tymi wsiami jest (ja omijam z daleka stacje gdzie jest podejrzanie tanie paliwo choć mam poczciwego ropniaka co wszystko zniesie).

Na dodatek ja nie mam zalanej żadnej lepszej tylko zwykłą rope i nie obawiam sie tak jak ty Ciapek

Jedyny minus takiego przechowywania to, że parafina może sie wytrącić, ale to wtedy podczas lania zauważył byś takie "farfocle"
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

Mam w garażu kanister z 10 ON , mam i 2-3 razy do roku odświeżam - kanister do baku a do kanistra świeże.Oczywiście jeśli nie muszę wykorzystać awaryjnie . Mam bo na wsi mieszkam i jak w week wypadnie po wioskach polatać to boje się byle gdzie tankować a do Krakowa nie zawsze dojadę. Zimą gdybym się zagrzebał i walczył godzinkę lub dwie to też może braknąć a czasami podczas prac polowych traktor spali więcej niż powinien i też się przydaje. Kilka miesięcy w szczelnym, odpowiednim opakowaniu nic w paliwie nie zmienia. Tym bardziej to co rozpatrujecie czyli wlanie 5 litrów paliwa na bak nic nie zmieni.
Ja proponuję - przy najbliższym tankowaniu baniaczek do baku a do baniaczka świeże i zachować .
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
czeslaw555
Początkujący
Auto:: C5
Imię:: t

Post autor: czeslaw555 »

paliwo ON się starzeje i po ok 3 miesiącach traci już częściowo swoje właściwości http://www.petrolnet.pl/Czy-wiesz,-co-z ... ,2013.aspx
ODPOWIEDZ