Trwałość ropy do diesla a przechowywanie
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Trwałość ropy do diesla a przechowywanie
Zastanawiałem sie czy pytanie ktore zadam ma sens ale po przejrzeniu kilku stron na przypadkowych forach stwierdziłem ze ma sens a zdania są podzielone.
Jak wygląda sprawa przechowywania i wykorzystania takiej ropy w samochodzie.
Rok temu kupiłem sobie plastikowy baniaczek 5 L., zalalem do pelna v-powerem i tak sobie wożę na czarna godzinę w aucie.
Zacząłem się zastanawiać jak jest z właściwościami tego paliwa po roku i użyciem jego.
Gdzieś znalazłem opinie ze po czasie wytraca się woda i taka ropa zwłaszcza do nowszych samochodów to jakieś ryzyko.
Jak to jest?
Czy takie paliwo które mam w tym aucie nadaje się już tylko do utylizacji?
Jak wygląda sprawa przechowywania i wykorzystania takiej ropy w samochodzie.
Rok temu kupiłem sobie plastikowy baniaczek 5 L., zalalem do pelna v-powerem i tak sobie wożę na czarna godzinę w aucie.
Zacząłem się zastanawiać jak jest z właściwościami tego paliwa po roku i użyciem jego.
Gdzieś znalazłem opinie ze po czasie wytraca się woda i taka ropa zwłaszcza do nowszych samochodów to jakieś ryzyko.
Jak to jest?
Czy takie paliwo które mam w tym aucie nadaje się już tylko do utylizacji?
Pozdrawiam!
- PIOTR.PMS
- Użytkownik
- Auto:: touran bkd dsg
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: Trwałość ropy do diesla a przechowywanie
grzech wylac.
jak masz v-pover to niepowinno byc tej wody, ale jakies zwiazki sie wytwazaja i to juz niejest to.
mialem ok 40l przez rok stac to niebylo widac zeby jakas woda byla ale na samym dnie takie skrzepy sie porobily,ale te powiedzmy 35l z gory golf 1.9tdi bez problemu przetrawil.
z turkem juz nierobie takich doswiadczen (tylko pewne i swieze)
jak masz v-pover to niepowinno byc tej wody, ale jakies zwiazki sie wytwazaja i to juz niejest to.
mialem ok 40l przez rok stac to niebylo widac zeby jakas woda byla ale na samym dnie takie skrzepy sie porobily,ale te powiedzmy 35l z gory golf 1.9tdi bez problemu przetrawil.
z turkem juz nierobie takich doswiadczen (tylko pewne i swieze)
- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Wytłumacz mi jaki sens ma wożenia zapasu paliwa?Ciapek pisze:Jak wygląda sprawa przechowywania i wykorzystania takiej ropy w samochodzie.Rok temu kupiłem sobie plastikowy baniaczek 5 L., zalalem do pelna v-powerem i tak sobie wożę na czarna godzinę w aucie.Zacząłem się zastanawiać jak jest z właściwościami tego paliwa po roku i użyciem jego.Gdzieś znalazłem opinie ze po czasie wytraca się woda i taka ropa zwłaszcza do nowszych samochodów to jakieś ryzyko.Jak to jest?Czy takie paliwo które mam w tym aucie nadaje się już tylko do utylizacji?
Stacji nie brakuje, a tak poza tym nie powinno dopuszczać się do jazdy na oparach.
5 l ropy kosztuje ok 30 zł więc nie ryzykuj , spraw prezent komuś ze starszym dieslem

- Ciapek
- Expert
jaki sens?
Kupiłem to tylko z myślą o zeszłorocznych podróżach zimowych.
Dużo jeździłem po Polsce i chciałem mieć jakiś zapasik.
Tyle.
Czyli raczej nie lać widzę.
Trzymałem w plastikowym baniaku przeznaczonym do przechowywania paliw.
No żal wylać...
Kupiłem to tylko z myślą o zeszłorocznych podróżach zimowych.
Dużo jeździłem po Polsce i chciałem mieć jakiś zapasik.
Tyle.
Czyli raczej nie lać widzę.
Trzymałem w plastikowym baniaku przeznaczonym do przechowywania paliw.
No żal wylać...
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2004
- Imię:: grzesiek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
jak masz piec w domu to masz czym już rozpalać... jak nie no niby można wlać do samochodu (mieszając z jakąś sensowną ilością ropy), ropie nic sie nie stanie tylko traci swoje wartości acetynolowe czy jakoś tak, wartości ułatwiające rozruch i utrzymujące układ paliwowy w czystości... a i nie zlewaj jej do końca wlej tak mniej więcej 4L żeby nie wlać tych skrzepów jak są na dnie, wiadomo co do baku to na filtr a filtr też wszystkiego nie zatrzyma, a i zima idzie więc po co go zapychać...
grzegomir
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
Ciapek, ja bym na Twoim miejscu wlał to i dolał do pełna w "CPN" i nie zawracał sobie głowy... a jak bedziesz miał podobna sytuacje w przyszłości to po zimie wlej ta 5 odrazu do baku a na następna zime sobie zalejesz świerzej...
- Ciapek
- Expert
no właśnie tej zimy pomyślałem o tym ze należało zrobić tak jak Dodi sugeruje 
Dzieki chłopaki i moze innym tez przyda sie wiadomość bo ja na początku myślałem ze to głupie pytanie bo jak chemia w postaci ropy moze się przeterminowac

Dzieki chłopaki i moze innym tez przyda sie wiadomość bo ja na początku myślałem ze to głupie pytanie bo jak chemia w postaci ropy moze się przeterminowac

Pozdrawiam!
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Gdyby to była czysta "ropa" tak jak piszesz to nie wiadomo co mogło by się stać bo jakby nie patrzeć jest to mieszanina węglowodorów po prostu i to poddana obróbce. Tu jednak mamy do czynienia z paliwem z licznymi dodatkami które to wszystko powinno trzymać "w kupie" przez długi czas...
A tak na marginesie sprawdz tylko czy nie ma w srodku takich jakby białych niteczek (ja przynajmniej z takimi miałem doczynienia), bo jest pewien rodzaj bakterii który bardzo lubi paliwa i swietnie zakleja filtry
Wiec na pewno nie zlewaj wszystkiego z dna i daj się temu odstać w jakims spokojnym miejscu typu garaz / piwnica
I tak się jszcze trochę "poczepiam" ale co to jest "ropa do diesla"?
A tak na marginesie sprawdz tylko czy nie ma w srodku takich jakby białych niteczek (ja przynajmniej z takimi miałem doczynienia), bo jest pewien rodzaj bakterii który bardzo lubi paliwa i swietnie zakleja filtry

I tak się jszcze trochę "poczepiam" ale co to jest "ropa do diesla"?

1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- Ciapek
- Expert
Ropa-tak potocznie bynajmniej tu gdzie mieszkam i znajomi nazywają paliwo do diesla czyli olej napędowy.
"ropniak" to np. auto z silnikiem diesel'a.
etc.
Wiadomo o co chodzi.
Skąd zatem ta ropa w nazewnictwie oleju napędowego do silników diesel'a?
Przypomnijmy zatem encyklopedyczna regułkę....
Olej napędowy jest mieszaniną węglowodorów parafinowych, naftenowych i aromatycznych, wydzielonych z ropy naftowej w procesach destylacyjnych.

"ropniak" to np. auto z silnikiem diesel'a.
etc.
Wiadomo o co chodzi.
Skąd zatem ta ropa w nazewnictwie oleju napędowego do silników diesel'a?
Przypomnijmy zatem encyklopedyczna regułkę....
Olej napędowy jest mieszaniną węglowodorów parafinowych, naftenowych i aromatycznych, wydzielonych z ropy naftowej w procesach destylacyjnych.

Pozdrawiam!
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Ciapek ja wiem co to "ropa" w potocznym jezyku, ale "ropa do diesla"? Albo "ropa" albo "diesel"... Tak się tylko dla zasady czepiam 

1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
- marcin975
- Zaawansowany
- Auto:: VW PASSAT B7 2.0 TDI
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 47 razy
Po co utylizować? to kosztuje, jak nie chcesz tego wlać to daj komuś. V-power diesel jest dobrym produktem pozbawionym bio-komponentów. Moja rada: zobacz czy nie ma "syfu" na dnie i wlej to do baku, dolej świeżego paliwka 

Touran był i się zmył 

- GOTI
- Przeglądacz
- Auto:: Zafira A 2.0 DTI
- Imię:: Sebastian
Ja też woże u siebie banieczke z ropą, bo nigdy nic nie wiadomo, a stacje w lesie i innych peryferiach sie nie zdarzają - nie zawsze jeździ sie w mieście, a wiadomo jak z tymi wsiami jest (ja omijam z daleka stacje gdzie jest podejrzanie tanie paliwo choć mam poczciwego ropniaka co wszystko zniesie).
Na dodatek ja nie mam zalanej żadnej lepszej tylko zwykłą rope i nie obawiam sie tak jak ty Ciapek
Jedyny minus takiego przechowywania to, że parafina może sie wytrącić, ale to wtedy podczas lania zauważył byś takie "farfocle"
Na dodatek ja nie mam zalanej żadnej lepszej tylko zwykłą rope i nie obawiam sie tak jak ty Ciapek
Jedyny minus takiego przechowywania to, że parafina może sie wytrącić, ale to wtedy podczas lania zauważył byś takie "farfocle"
- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Mam w garażu kanister z 10 ON , mam i 2-3 razy do roku odświeżam - kanister do baku a do kanistra świeże.Oczywiście jeśli nie muszę wykorzystać awaryjnie . Mam bo na wsi mieszkam i jak w week wypadnie po wioskach polatać to boje się byle gdzie tankować a do Krakowa nie zawsze dojadę. Zimą gdybym się zagrzebał i walczył godzinkę lub dwie to też może braknąć a czasami podczas prac polowych traktor spali więcej niż powinien i też się przydaje. Kilka miesięcy w szczelnym, odpowiednim opakowaniu nic w paliwie nie zmienia. Tym bardziej to co rozpatrujecie czyli wlanie 5 litrów paliwa na bak nic nie zmieni.
Ja proponuję - przy najbliższym tankowaniu baniaczek do baku a do baniaczka świeże i zachować .
Ja proponuję - przy najbliższym tankowaniu baniaczek do baku a do baniaczka świeże i zachować .
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
-
- Początkujący
- Auto:: C5
- Imię:: t
paliwo ON się starzeje i po ok 3 miesiącach traci już częściowo swoje właściwości http://www.petrolnet.pl/Czy-wiesz,-co-z ... ,2013.aspx