1,6 fsi dlugo sie grzeje

misiek85
Auto:: touran 1,6fsi 2006rok
Imię:: Marek

1,6 fsi dlugo sie grzeje

Post autor: misiek85 »

witam mam pytanie mam tourana 1,6 fsi 2006 rok mam do pracy 6 km przez miasto i jadąc do pracy wskazówka zaczyna się podnosić przed moja praca dlaczego się tak długo grzeje ?.Jeśli zostawię na jałowym biegu morze stać godzinę i wskazówka od wody nawet nie drygnie, termostat dobry trzyma węzę zimne. Z góry dziękuje
Ach zapomniał bym mam zamontowana grzałkę do oleju i to nawet nie pomaga grzałka chodzi jakieś 2 godz zależy od temp. na dworze
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Re: 1,6 fsi dlugo sie grzeje

Post autor: Turanek »

misiek85 pisze:Ach zapomniał bym mam zamontowana grzałkę do oleju
Wmontowana w miskę olejową?
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
misiek85

nie do miski olejowej na pastę dociśniętą firmy defa prawie wszystkie auta tutaj to maja plus maly farelek w aucie zęby nie skrobać szyb
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Łukaszz »

Mi sie zdaje że przez 6 km przy minusowej temp auta nie zagrzejesz,jeszcze po zimnej nocy.
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
misiek85

tylko ze jak jeździłem tą sama trasę innym autem 2,2 benzyna to po połowie drogi było 90 stopni a mój touran z podgrzanym olejem zimny jak lodowa
Mieszko
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Mieszko »

Kolega z pracy miał ten sam problem, w kabinie zimno i długo się nagrzewał, mówił że po około 12-15 km wskaźnik ruszał dopiero do góry,
podjechał do serwisu, dolali mu płynu chłodniczego i wymienili termostat, twierdzi że teraz jest wszystko OK.
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
Imię:: Tomasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: TOMASZ PLUTA »

Nie sugeruj sie zimnymi wezami ja tez tak sprawdzałem termostat
Ale po wymianie termostatu temperatura szybciej sie podnosi
Termostat potem sprawdziłem w garnku z woda na gazie i okazało sie ze otwierał sie przy ok 90stopniach ale po ostygnięcia do 60stopni sie już do końca nie zamykał
Myśle ze wymiana termostatu nie jest jakaś skaplikowana i zbyt droga wiec spróbuj go wymienić
A swoją drogo to chłodnica w silniku 1.6 jest moim zdaniem trochę za duża można cześć chłodnicy czymś zasłonić na zimę
Jedyny plus tak dużej chłodnicy to ze mam uszkodzony (chyba) moduł sterowania wentylatorami chłodnicy i nawet jak stoję w korku latem to temperatura sie nic nie podnosi
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

TOMASZ PLUTA pisze:Nie sugeruj sie zimnymi wezami ja tez tak sprawdzałem termostat
Ale po wymianie termostatu temperatura szybciej sie podnosi
Termostat potem sprawdziłem w garnku z woda na gazie i okazało sie ze otwierał sie przy ok 90stopniach ale po ostygnięcia do 60stopni sie już do końca nie zamykał
Myśle ze wymiana termostatu nie jest jakaś skaplikowana i zbyt droga wiec spróbuj go wymienić
A swoją drogo to chłodnica w silniku 1.6 jest moim zdaniem trochę za duża można cześć chłodnicy czymś zasłonić na zimę
Jedyny plus tak dużej chłodnicy to ze mam uszkodzony (chyba) moduł sterowania wentylatorami chłodnicy i nawet jak stoję w korku latem to temperatura sie nic nie podnosi
Termostat kosztuje grosze, można samemu zmienić nic skomplikowego, może faktycznie powinien od tego zacząć, jeśli nawet sytuacja się nie poprawi to nie będzie wątpliwości co do termostatu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
Imię:: Tomasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: TOMASZ PLUTA »

Dzisiaj sprawdziłem u siebie
Temperatura 90stopni po przejechaniu 3.5 km na zewnątrz ok 8stopni plus ogrzewanie na full wiatrak ogrzewania na 1 biegu
ODPOWIEDZ